[OPINIE] De ce trebuie să înceteze „carcaletele șerbănoist” de la societatea de apă și canal din Stâlpeni

Scris de Andrei Văcaru
512 vizualizări

CE AR TREBUI SĂ FIE

Mult invocata „guvernanță corporativă”, de către primarul comunei Stâlpeni, nu este altceva decât un set de reguli pe care statul român le-a promulgat printr-o legislație pe care toți trebuie să o respecte. Aceasta specifică foarte clar că Autoritatea publică tutelară în cazul SC APA SERV TOP STÂLPENI SRL este Consiliul local, deoarece ea este instituția care deține în exclusivitate totalul acțiunilor societății comerciale.

Prin urmare, primarul și oricare angajat din aparatul său administrativ nu are niciun drept de autoritate asupra societății. Inclusiv dreptul de control, deoarece el reprezintă influența pe care unitatea administrativă o are asupra modului în care societatea își stabilește strategia de management, în baza unor acorduri sau documente ale autorității administrative tutelare, exclusiv prin Consiliul Local.

Prin urmare, relația Consiliu local – societate comercială deținută în acționariat unic nu poate fi posedată de alte entități, precum primarul sau reprezentanții săi. Primarul este obligat să respecte legea, asigurând contextul în care întreprinderile publice să fie conduse eficient și transparent, respectând regulile clare de guvernanță corporativă.

Administratorul societății trebuie să fie, la rândul său, o persoană responsabilă de conducerea și administrarea întreprinderii publice, în baza unui mandat încheiat cu consiliul local. El ia decizia cea mai bună și se asigură că lucrurile merg bine în cadrul societății.

„CARCALETELE ȘERBĂNOIST”

La Stâlpeni însă nu se întâmplă nimic din toate astea. Administratorii sunt selectați și garantați de primar, iar atunci când sunt excepții și arată un gram de independență încercând să-și exercite mandatul încheiat cu Consiliul local, se pune presiune pe ei. Ca în cazul Fica Adrian. În interviul dat gazetei, acesta afirmând că a fost pus la mijloc, fiind permanent presat de jocul unor interese politice.

Adaug eu că și de altă natură, deoarece un sat întreg nu a fost contorizat până anul trecut, discriminând ceilalți consumatori ai comunei. Cel mai probabil în schimbul primirii unor voturi. Contorizare care s-a produs în mandatul de administrator al lui Fica Adrian.

Într-o ședință de consiliu local, administratorul public Mesteacăn Eugen a fost întrebat de către consilierul local Cuțic Constantin ce caută acesta să controleze societatea de apă și canal. A intervenit primarul Șerbănoiu Gabi, care a spus indignat, cu subiect și predicat că administratorul public acționează în baza unui mandat de control, dat prin dispoziție de primar.

Este cea mai clară dovadă a ingerinței primarului și a încălcării cu bună știință și în stare de continuitate a legii guvernanței corporative. Trimiterea unui personaj de genul Mesteacăn Eugen să verifice activitatea societății de apă și canal, nu a făcut altceva decât să mărească nejustificat presiunea pe angajați, dar și pe administratorul firmei. Mesteacăn Eugen, pus în funcție prin dispoziția primarului Șerbănoiu, fiind recunoscut încă de pe vremea când lucra la liceu ca o persoană conflictuală, dovadă stând numărul mare de procese intentate și de sesizări repetate trimise la ANI sau la ISJ Argeș.

Acest comportament autoritar, abuziv și ilegal nu a făcut altceva decât să îl dezedifice pe administratorul societății, slăbindu-i autoritatea și împingându-i, după caz, fie spre resemnare și impasibilitatea „timpul trece, leafa merge”, fie către demisie. În aceste condiții despre ce guvernare corporativă este vorba? Cum sunt apărate interesele comunității când cei ce trebuie să își facă treaba, nu sunt lăsați sau pleacă, sătui de critici, acuze nejustificate, discriminări sau de menținerea unei stări conflictuale la locul de muncă?

Termenul pe care l-am găsit a fi potrivit pentru această stare de fapt este aceea de „carcalete”, o băutură din amestecul de vin, sirop și de sifon. Vin puțin, reprezentat de autoritatea publică, respectiv Consiliul local, sirop mult, dulceața recompensării celor ce se supun voinței primarului și reprezentanților săi, iar sifonul este permanenta presiune pusă nejustificat pe societatea de apă și canal, plus tulburarea legalității, cu bule multe ca să nu se mai știe cum ar trebui să arate de fapt normalitatea pe care am descris-o la începutul articolului.

PRIMARUL HABARNIST ȘI „COMISIA DE CONTESTAȚII”

În cadrul ședinței din 31 august 2023, când a fost invitat fostul administrator interimar al APA SERV TOP STÂLPENI SRL să își prezinte contestațiile și nu raportul de activitate la final de mandat, cu opinteli verbale și fără să explice clar ce anume contestă, primarul Șerbănoiu Gabi a afirmat că lui i se pare normal să fi existat o comisie de contestații. Acesta arătând că habar nu are de prevederile legii, confundând probabil selectarea funcționarilor publici, cu selecția pentru administratorul unei societăți comerciale, ce se face în baza legii nr. 187 din 28 iunie 2023 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice.

Vă las plăcerea să căutați în cuprinsul legii termenul „comisie de contestație”. Nu veți găsi nimic, pentru că ea nu este specificată. Și unde legea nu precizează, atunci nu este obligatorie. Contestațiile, scrie tot în lege, se fac

„în termen de 2 zile lucrătoare de la rezultatul obținut, la autoritatea publică tutelară, care este obligată să soluționeze contestația în termen de 2 zile lucrătoare. Hotărârea autorității publice tutelare poate fi contestată în termen de 15 zile de la comunicare la instanța de contencios administrativ competentă.

Autoritatea publică tutelară este Consiliul Local. Dacă cel ce a fost declarat respins de comisie s-a adresat prin contestație către această autoritate, în termen de 2 zile, este în regulă și trebuie să i se răspundă în cele 2 zile lucrătoare. Dacă însă s-a adresat „în scris” primăriei sau comisiei de selecție, atunci, ghinion, nu există nicio contestație, pentru că ea nu există la autoritatea tutelară, așa cum prevede legea. Asta ar trebui să știe primarul, citind legea cu bună credință, atât el cât și cei pe care i-a adus în jurul său în aparatul administrativ al primarului. Nu să anuleze rezultatele unui proces de selecție stabilit prin hotărâre de consiliu local.

Indiferent că cel care a pierdut se adresează justiției, așa cum scrie în lege în termen de 15 zile și cum are dreptul, autoritatea tutelară se poate apăra invocând dreptul autorității deliberative, respectiv a Consiliului Local Stâlpeni, de a stabili ce este necesar și oportun, precum și modul prin care se anulează o hotărâre de consiliu care reglementează procedura selecției administratorului societății de apă.

Codul Administrativ impune primarului să exercite mandatul cu bună credință și nu prin alte mijloace, cum ar fi impunerea unor persoane în funcții, folosindu-se de tot felul de inexistente prevederi, pentru a anula rezultatele unei selecții făcute legal. Mai mult, anulându-le, primarul Șerbănoiu Gabi va da posibilitatea unor procese demarate de cei afectați de deciziile luate, de data asta în pretenții, cu posibilitatea unor plăți consistente decise de instanțele judecătorești. Plus un proces penal, pentru ingerință în autoritatea pe care ar trebui să o exercite Consiliul local și nu primarul.

SOCIETATEA DE APĂ ȘI CANAL ARE NEVOIE DE UN BUN ADMINISTRATOR

De trei zile APA SERV TOP STÂLPENI SRL nu are un administrator, interimar sau selectat. Deoarece mandatul lui Radu Ion Cristinel a expirat la 31 august și nu a fost numit altcineva în locul său. Acest lucru afectează grav activitatea societății, deoarece administratorul este cel care emite și aprobă documente, care reprezintă firma în raport cu autoritățile, cu furnizorii și clienții și care conduce activitatea salariaților.

Să ne imaginăm că acum se produce o avarie la apă. Cine decide cine intervine? Cine solicită către primărie ajutorul dat de buldo-excavator? Cine verifică dacă avaria a fost corect soluționată? Sau că Agenția Apele Române vine în control pentru a vedea situația, să zicem, la forajele de apă din sol. Cu cine vorbesc aceștia? Ori un cetățean care dorește să i se „bage” apă sau să se racordeze la canalizarea existentă deja la el pe stradă?

De ce își permite cineva ca toate acestea să se întâmple? De ce Consiliul local Stâlpeni nu se întrunește de urgență mâine, pentru că au dreptul convocării unei ședințe și să stabilească cine este administratorul firmei: cel clasat la selecție pe ultimul loc, Radu Ion – Cristinel, căruia i se prelungește mandatul de interimar și nu a contestat rezultatul, ori cel clasat pe locul 1, Fica Adrian, care își poate începe mandatul de mâine, semnând și contractul cu autoritatea tutelară?

Pentru că am amintit de cei doi, nu am putut trece cu vederea modul cum aceștia și-au prezentat echipa în două ședințe de consiliu local, în decembrie 2022 și în luna iulie 2022. În iarnă, echipa era una consistentă numeric, cu echipament de protecție pe care era inscripționat numele societății și poziția funcției. În iulie, erau prezenți doar trei, cu tot cu administratorul interimar, echipați în pantaloni scurți și în tricou, probabil cu ce a găsit fiecare pe acasă.

Contează, cred eu, și faptul că în vara trecută, după mulți ani, s-a făcut igienizarea rezervoarelor de apă. Asta în mandatul lui Fica Adrian. Anul acesta nu s-a făcut, în mandatul lui Radu Ion Cristinel. Deși curățarea se face periodic și ori de câte ori este nevoie, conform Ordinului nr. 88 din 20 martie 2007 al Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodărie Comunală, publicat în Monitorul Oficial nr. 324 din 15 mai 2007.

EPILOG

Îl invit public pe primarul Șerbănoiu să îl retragă pe Mesteacăn Eugen de pe capul societății de apă, în baza lipsei autorității pe care ambii nu o posedă în raport cu această firmă. Să înceteze jocurile politice și parti-priurile, cunoscându-se faptul că Radu Ion Cristinel are tatăl angajat în cadrul aparatului administrativ al primarului. Să sprijine activitatea societății de apă cu mijloacele necesare, iar acolo unde este cazul, să solicite plata carburantului pentru buldo-excavator și orele suplimentare ale operatorului acestui utilaj. Evident că asta presupune și un contract între firmă și primărie.

Să facă tot posibilul ca datoriile istorice ale societății de apă să fie plătite cât mai urgent din bugetul local. Acesta nu este nici prprietatea primarului, nici a consiliului local, este bugetul comunității, așa cum este și societatea de apă, a comunei Stâlpeni. Să solicite compartimentului investiții din primărie să urmărească achiziția, pe fonduri europene sau din alte surse de finanțare, a unui utilaj de intervenție pentru firma de apă și canal și continuarea extinderii rețelei de apă și de canal.

De asemenea, consilierii locali să își ia în serios responsabilitatea de acționari unici, în numele UAT Stâlpeni, cu tot ce presupune această responsabilitate. Să ceară rapoarte lunare administratorului, în ședințele publice, privind situația financiară, de personal și de resurse, stadiul încadrării în bugetul alocat și necesarul societății pentru a se putea achiziționa cele necesare de urgență. Să aibă încredere în administratorul pe care l-au selectat și să îl lase să lucreze, așa cum este normal, fără a-i știrbi autoritatea și stima de sine.

Este greu? Nu știu, dar altă soluție pentru a intra în legalitate, a aduce firma pe profit și a avea servicii de calitate, nu există. Că ceea ce a fost, la mintea celor care au produs situația de astăzi, s-a văzut din plin. Și cred că oamenii s-au cam săturat să continue la fel, tot ca un „carcalete”.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

*Prin trimiterea comentariilor, ești de acord cu politica de confidențialitate privind prelucrarea datelor personale.


Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate