[DEZASTRU BUGETAR] Persoanele cu handicap din Stâlpeni și asistenții acestora nu și-au primit indemnizațiile din septembrie. Urmează să sufere și elevii.

Scris de Andrei Vacaru
330 vizualizari

Restanțe la indemnizațiile persoanelor cu handicap și asistenților personali

Printr-o postare pe Facebook, primăria comunei Stâlpeni anunță, pe de o parte, că a solicitat încă din luna octombrie sumele necesare pentru a plăti indemnizațiile pentru persoanele cu handicap și asistenții acestora, iar pe de altă parte, că dispune de cei 10% care se plătesc din bugetul local, banii fiind alocați în urma realizării bugetului local pe anul 2023. Iată anunțul postat de autoritățile locale:

„În atenția beneficiarilor a indemnizațiilor de handicap și a asistenților personali! Primăria Stâlpeni a solicitat cu adresa nr.8256/23.10.2023 la Ministerul de Finanțe sumele necesare pentru plata drepturilor celor mai sus menționați începând cu luna septembrie 2023 și până la finele acestui an.

 Primăria Stâlpeni nu face plata acestor drepturi integral, obligativitatea este de a asigura din bugetul local 10% din valoarea totală a acestor drepturi, sume care au fost bugetate la aprobarea bugetului 2023.

 Nu primarul face plățile către aceste persoane, banii vin de la guvern.”

În fundamentarea necesarului pentru a asigura aceste plăți, primăria arată că a bugetat la începutul anului suma de 2.213.500 de lei, a executat (plătit) până la 18.10.2023, suma de 2.179.950 lei, iar recalcularea necesarului pentru întreg anul 2023 a fost estimată la 2.817.950 lei, cu peste 600.000 de lei mai mult decât s-a considerat în bugetul pe anul în curs.

Majorarea nu se datorează unui număr mai mare de persoane și asistenți ai acestora care beneficiază de aceste drepturi bănești, ci de modificarea salariului minim de către guvernul PSD – PNL, majorându-l cu 10% de la începutul lunii octombrie. Cum aceste drepturi sunt în corelare directă cu valoarea salariului minim, evident că au fost majorate, prin dispoziții ale primarului, veniturile pentru beneficiari.

Ședință de urgență convocată pentru luni la Stâlpeni, pentru deposedarea elevilor de burse

Primarul comunei Stâlpeni, Șerbănoiu Gabi, a convocat în 23 noiembrie două ședințe ale consiliului local, din care una în regim de urgență, pentru luni, 27 noiembrie. Pe ordinea de zi a convocatorului se află un singur punct, respectiv rectificarea bugetului local, iar în proiectul de hotărâre această rectificare înseamnă diminuarea cu 74.000.000 lei a finanțării plății burselor școlare în trimestrul IV.

Baza legală care fundamentează această rectificare negativă o reprezintă adresa AGG-STZ-91896/2023 a Finanțelor Publice Argeș, prin care se face cunoscut că „pentru UAT comuna Stâlpeni s-a aprobat retragerea sumelor defalcate din TVA, destinate finanțării plății burselor cuvenite elevilor din învățământul preuniversitar de stat în sumă de 74 mii lei, retrasă în trimestrul IV 2023, conform prevederilor art. IX din OUG NR.90/2023 pentru aprobarea unor măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare pe anul 2023.”

Într-un articol care abordează aceste decizii ale guvernanților de a lua bani de la învățământ, deși a existat un pact pentru alocare a 6% din PIB educației, pact nerespectat niciodată de partidele de la guvernare, site-ul EduPedu.ro arată că ordonanța 90/2023„mătură” 4.117.000 lei numai din județul Argeș. Acești bani erau destinați burselor școlare, precum și Programului „Laptele și cornul”.

De ce a ajuns guvernul Ciolacu să ia de la gura copiilor și persoanelor cu handicap ca să dea la ministere unde se cumpără telefoane de ultimă generație și cresc numărul celor angajați pe bază de pile și relații sau pentru alte cheltuieli nejustificate?

Cele trei greșeli ale guvernelor PSD – PNL

Prima greșeală a fost aceea că bugetul de stat pe anul 2023, coordonat și aflat în responsabilitatea ministrului Adrian Cîciu (PSD), a fost realizat prin supraestimarea veniturilor și subestimarea cheltuielilor bugetare la începutul anului. Iată ce spunea, conform Agerpres, liderul deputaților PSD, Alfred Simonis la adoptarea bugetului, în Parlamentul României:

„E evident pentru toată lumea că avem un buget echilibrat, avem un buget care are o creștere economică, avem un deficit în scădere, avem un buget prin care avem prognozate investiții record. Avem și cheltuieli sociale pentru persoanele vulnerabile, avem compensări pentru preturile la energie, avem programe pentru tineri. Acest buget are și creștere de salarii și pensii”.

Acum este la fel de evident că a fost un buget prost croit, adeverindu-se criticile de atunci ale opoziției parlamentare, ale asociațiilor profesionale, dar și ale Consiliul Fiscal. Critici de care atunci parlamentarii puterii și guvernanții nu au ținut cont, mergând „en fanfare” cu un buget care a fost trecut prin parlament precum trenul prin gară.

A doua greșeală este execuția bugetară prost făcută. Deși existau semne încă din primul trimestru al anului fiscal că deficitul este unul imens, guvernele Ciucă și Ciolacu nu au luat măsuri din timp pentru a rectifica acest decalaj. De fapt, de la începutul anului nu a existat nicio rectificare bugetară pentru a armoniza veniturile cu cheltuielile și pentru a nu ajunge la situații precum cele descrise mai sus.

Dar și la altele, precum plata salariilor din educație și sănătate din fondul de rezervă al guvernului, fiind virale situația unor spitale care declarau în luna octombrie că mai au în buget doar 300 de lei până la finalul anului. Să menții în funcțiune un spital cu 300 lei buget pentru două luni, fiind evident imposibil.

Acum asta și încearcă guvernul să facă. Să adune ce nu s-a cheltuit până acum de la nivelul primăriilor, al consiliilor județene și de pe unde mai poate bani, la Fondul de rezervă al premierului, capitol bugetar de unde primul ministru Marcel Ciolacu poate decide discreționar efectuarea de plăți acolo unde mai crapă bugetele instituțiilor publice.

Și nu în ultimul rând, un alt motiv al acestei situații a fost creșterea salariului minim pe economie începând cu 1 octombrie 2023, de la 3000 lei la 3.300 lei. Guvernul a crezut că prin această majorare va aduce venituri suplimentare la bugetul de stat prin creșterea, cu această majorare, a impozitelor pe salarii, dar și a contribuțiilor la sănătate și la asigurările sociale. Măsura se adaugă altor creșteri de taxe și impozite pentru mediul privat în 2023, împovărând tot mai mult pe cei care asigură veniturile la buget și punând o presiune suplimentară pe cheltuielile bugetare pentru indemnizațiile raportate la salariul minim.

Pot fi onorate promisiunile făcute pensionarilor pentru anul electoral 2024?

Ne întrebăm: Ce vină au elevii și persoanele cu handicap pentru aceste greșeli evidente de guvernare ale unor indivizi care au defilat în campania electorală din 2020 cu sloganul „Siguranța unui trai mai bun”? Ce trai mai bun este acela în care deposedezi exact persoanele vulnerabile, elevii și persoanele cu handicap, de laptele și cornul cuvenite, de bursele școlare sau de indemnizațiile la care au dreptul?

Dar mai ales, cum va acorda pensionarilor din România, începând cu 1 ianuarie 2024, creșterile de venituri promisă prin proaspăt votata lege a pensiilor, efort care înseamnă încă 29 de miliarde de lei, conform declarațiilor premierului Marcel Ciolacu? Că la ce s-a întâmplat anul acesta cu bugetul României, sunt puține speranțe să se întâmple! Iar noi taxe și biruri vor duce la tensiuni sociale, într-un an în care sunt 5 rânduri de alegeri.

Foto: Freepik


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.


Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate