[EDITORIAL] Ceva s-a defectat la PNL în relație cu presa, dar și cu liberalismul

Scris de Andrei Vacaru
128 vizualizari

În luna iulie 2022 informam cititorii printr-un articol că, într-o ședință a filialei PNL Stâlpeni la care președintele acesteia a lipsit, mai mulți membri de frunte ai partidului au cerut invitaților de la județ, nici mai mult, nici mai puțin, decât închiderea Gazetei de Stâlpeni. Faptul mi s-a părut extrem de grav atunci, atât din perspectiva unei mentalități alterat democratice, cât și din perspectiva respectării valorilor liberalismului, așa cum sunt acestea consacrate de aproape două sute de ani.

Spuneam atunci că liberalismul este un curent ideologic și social-politic care promovează libertatea și egalitatea în drepturi și libertatea de gândire a indivizilor, prin domnia dreptului natural și liberul schimb de idei.” Și că, „atunci când spunem liberal sau liberalism, în mod normal asociem acest termen cu libertatea de opinie, libertatea de exprimare și cu libertatea presei.”

De atunci s-au mai întâmplat și altele. Pentru faptul că l-am criticat și i-am cerut puncte de vedere, președintele filialei PNL Stâlpeni, profesorul Panainte Lucian a blocat comunicarea cu mine, la fel cum a procedat și directoarea liceului „I.C. Petrescu” din Stâlpeni, profesor Postelnicu Elena, și aceasta membru PNL. Asta mai pune o cărămidă în talerul impresiei că liberalismul la Stâlpeni este doar o anexă a totalitarismului și a lipsei de transparență.

Apoi, una dintre contestatarele și solicitantă pentru închiderea gazetei de către județeana de partid, deranjată că într-un alt articol, despre cheltuielile liceului, am arătat că era singurul cadru didactic și didactic auxiliar beneficiară a unui curs plătit de instituția școlară în 2023, a anunțat într-o ședință de consiliu profesoral că a făcut plângere penală la poliție împotriva mea, pentru a mă obliga să dezvălui care sunt sursele investigațiilor mele.

De ce a anunțat așa ceva doamna cadru didactic într-o ședință de consiliu profesoral este peste puterea mea de înțelegere, la fel cum este și înțelegerea solicitării ca partidul, oricare ar fi el, să închidă o publicație independentă, într-o țară pretins a fi democratică și europeană. Pentru satisfacerea curiozității acesteia, dar și pentru cei care ar putea să mă cerceteze, neștiind despre ce este vorba, am să-mi dezvălui sursa: informația este publică pe site-ul SICAP și poate fi vizualizată aici.

A urmat o știre pe care am citit-o zilele trecute, care arată că situația de la Stâlpeni nu este una singulară. Inspectorul Școlar Județean Vrancea, profesoara Gabriela Daniela Mărghitan, a solicitat publicației Vrancea 24 să îi comunice sursa informațiilor care apar într-un articol scris de Sebastian Oancea. Baza legală invocată de inspectoarea generală, membră PNL Vrancea, în numele ISJ Vrancea fiind, țineți-vă bine, Legea 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public.

Este evident o formă de analfabetism funcțional atât al acesteia, cât și al compartimentului juridic. Deoarece ar fi trebuit să cunoască faptul că toate calificativele obținute la concursurile de evaluare și încadrare pe funcții, inclusiv al directorilor de școli, este informație publică, iar Legea 544/2001 nu se aplică presei. În plus, un jurnalist, conform publicației ArgeșulOnline, „nu poate fi obligat să-și dezvăluie sursele”, în acest sens existând „decizii inclusiv ale Curții Europene pentru Apărarea Drepturilor Omului (în baza Art. 10 – libertatea de exprimare, din Convenția europeană a drepturilor omului), dar și ale instanțelor românești.”

Pentru că am amintit de analfabetismul funcțional (acesta însemnând pe scurt citirea și neînțelegerea unui text), anul trecut am avut informația că directorul liceului din Stâlpeni, Postelnicu Elena, le cerea tuturor angajaților liceului să dea câte o declarație, pe proprie răspundere, că vor participa pe viitor la toate ședințele de consiliu profesoral. Asta demonstrând neînțelegerea unui text care cerea ca numai cei cu norme didactice în mai multe instituții școlare, să aleagă una din acestea unde să participe la astfel de ședințe.

Situația am tratat-o atunci ca un pamflet, așa că am scris pe Facebook următorul text:

„Declarație

Eu, subsemnatul profesor Vasile, declar că mă mut cu tot cu familie în Liceul Stâlpeni ca să pot participa la toate ședințele profesorale conduse cu maturitate, responsabilitate și competență de doamna care m-a pus să scriu această declarație, Sărut-mâna doamnă!

Prin această mutare voi fi sigur că nu dă mașina peste mine, cel mult mașina cu care patrulează zilnic poliția pentru că s-a desființat postul de paznic, Mă scuzați doamna, dar nu puteam să nu zic asta, că vede toată lumea girofarele trecând prin fața liceului.

Așa voi putea fi prezent și nici nu întârzii. Și tot așa să-mi ajute Dumnezeu!

Semnează,
Vasile de la Stâlpeni,
profesor și cetățean model.”

Pamflet care a avut și câteva continuări. Dar, râdem, glumim, ceea ce se întâmplă cu PNL este extrem de trist pentru un partid care se autodefinește ca unul european, presupus a fi dedicat apărării democrației europene și respectării libertăților fundamentale. Cât de fidel este acestor valori liberale? Realitatea ne dovedește că aproape deloc, membrii săi demonstrând aplecări spre totalitarism, superficialitate și apărarea privilegiilor și avantajelor personale, contrar a ceea ce credea Ion I.C Brătianu.

Din păcate.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate