Face ce face primarul comunei Stâlpeni și, după ce a mimat că ar fi dispus să facă lucrurile așa cum trebuie, cu bună credință, cu transparență, prin respectarea legii, dar mai ales în interesul cetățenilor, iată că o dă din nou pe șmechereală ieftină. Despre ce este vorba? Despre utilitățile comunei.
COMISIA „DE APĂ” … INEXISTENTĂ
Conform Codului Administrativ, la formarea noului consiliu local, în prima ședință de după alegeri, se stabilesc comisiile de specialitate pentru principalele domenii de activitate ale comunei. Zis și făcut, numai că incompetentul domn primar a uitat că are în localitate și o societate de apă care este a consiliului local, adică aparține comunei Stâlpeni.
Spun incompetent pentru că a moșit, prin proiectul de HCL inițiat chiar de dumnealui, doar trei comisii de specialitate, acoperind toate domeniile, mai puțin utilitățile și serviciile publice. Dacă nu a fost însă din incompetență, ci din rea credință, atunci este grav, pentru că nu există nici astăzi comisia de specialitate nr. 4 pentru utilități și servicii publice. Iar HCL-ul cu majorarea prețului la apă și canalizare nu are avizul OBLIGATORIU al niciunei comisii de specialitate, ceea ce îl face ușor de atacat la prefectură sau în contencios administrativ.
Primarul Șerbanoiu simțea nevoia unei comisii care să se ocupe de utilități pentru că a inventat ceva ce nu este în Codul Administrativ, respectiv termenul de „reprezentanți ai consiliului local pe lângă societatea de apă și canalizare”. Denumirea este hilară, evident, pentru că toți consilierii locali sunt acționari la societatea de apă și, în consecință, au toți drept de control. De ce să fie unii mai „reprezentanți” decât alții? Doar pentru că a inventat domnul Șerbănoiu această „șmecherie”?
Ce trebuia făcut, și nu de ieri, ci de anul trecut, dacă au uitat în 2020, era înființarea unei Comisii de Specialitate pentru Utilități și Servicii Publice, așa cum scrie la lege. Consilierii de la Pro România Stâlpeni au venit de două ori cu propunerea de înființare a acestei comisii de specialitate dar, ca și raportul acela întocmit anul trecut, zac prin sertarele primarului, dacă nu cumva au ajuns la gunoi sau hârtie igienică.
Prima încercare a fost în toamna anului trecut. S-a propus transformarea comisiei de reprezentanți în comisie de specialitate. Numai că primarul a motivat că este prea târziu, că nu se mai pot face alte comisii de specialitate pe timpul mandatului, ceea ce este o minciună, pentru că legea nu interzice să înființezi și alte comisii pe timpul mandatului. Așa că, din toată propunerea de înființare a comisiei de specialitate s-a ales praful, respectiv s-a votat un model de legitimație de control. Vă dați seama cât de ridicol?
Altă încercare a fost în ianuarie 2022, când consilierul local Mugurel Dumitru a venit cu un nou proiect de HCL pentru a fi aprobat în ședința ce trebuia să aibă loc ieri, dar care s-a amânat până când are primarul chef să convoace alta. Și de această dată a revenit șmecheria, motivându-se că nu este nevoie de o comisie de specialitate pentru că există deja o comisie care are în atribuții utililățile, respectiv cea care s eocupă de economie. Așa cică ar fi decis domnul primar.
Și acum să vedem de ce e șmecherie ieftină:
1. pentru că același primar simțea nevoia unei comisii de specialitate pentru aprobarea HCL-urilor privind utilitățile și de aceea a propus un proiect de HCL cu „reprezentanții” ilegali, creație folclorică și pe persoană fizică a domnului primar. De ce a procedat astfel și nu a pus comisia de specilitate nr. 1, că ea este aceea care are în portofoliu domeniul economic – financiar să se ocupe de societatea de apă?
Și
2. pentru că ultimul proiect de HCL privind majorarea prețului la apă, votat în ianuarie, nu are nici inițiator, nici aviz al „comisiei economice” nr. 1, dacă aceasta chiar se ocupa de problemele societății de apă. Ceea ce o face ușor de anulat, așa cum spuneam mai sus.
Cum să ai în mâini soarta unei societăți de apă și să îți bați în continuare joc de aceasta? Oare pentru că domnul primar nu răspunde pentru nimic? Că doar în boxa acuzaților, la procesul cu ANAF, lângă dl. Nițu Gheorghe nu va sta nimeni și va da socoteală ca și cum el este singurul vinovat. Și, este corect domnule Șerbănoiu? Întreb.
EXCEDENTUL BUGETAR PE 2021
În HCL-ul privind bugetul comunei Stâlpeni pe anul 2021 propus pentru aprobare în ședința amânată ieri, la art. 4-5 iată ce stă scris negru pe alb:
Art.5.Se aproba utilizarea excedentului de la finele anului 2021 in suma de 367.590 lei, pentru investiția „modernizare si dotare Cămin Cultural Livezeni”, pentru secțiune de dezvoltare.
Art.6.Se aproba utilizarea excedentului de la finele anului 2021 in suma de 189.450 lei, pentru investiția „modernizare DC 47 Rădești – Pițigaia” pentru secțiune de dezvoltare.
Aflăm astfel că primăria primarului „n-avem bani” a avut la finalul anului trecut un excedent (adică bani la dispoziție și necheltuiți) în valoare totală de 557.040 lei.
Să zicem că drumul spre Pițigaia va fi reabilitat imediat ce condițiile meteo vor permite, mai ales că suplimentat și Consiliul Județean Argeș, acolo unde este vicepreședinte un domn pesedist din Pițigaia, încă 200.000 de lei. Și cu ce excedent a rămas din 2021, probabil se va face. Nimic de zis până aici!
Însă, căminul de la Livezeni nu putea suporta amânare? Atunci când lumea se văita că nu este apă în rețea sau nu este aerisită rețeaua de apă, nu putea dl. Șerbănoiu, cel care stătea pe 500.000 de lei să facă o „șmecherie” de-a lui, dar în sens bun și să majoreze capitalul social al SC APA TOP SERV STALPENI SRL cu o sumă care să acopere cei 320.000 de lei datorii la ANAF, plus un capital de lucru de, să zicem, 40.000 de lei? Bani cu care să se poată pune aerisitoare la instalații sau să se facă din vară contorizarea la Ogrezea? Eu cred că putea evident, dar nu i-a păsat, pentru că interesele domnului primar nu concordă cu interesul comunei și aici este adevărata „șmecherie”.
Nu comuna a luat spor ilegal de 15% la salariul de primar majorat, tot ilegal, pentru că reabilitează căminul de la Stâlpeni, ci domnul Șerbănoiu. Și poate că se supărau cei din Ogrezea, fief al domnului cu șmecheriile în Stâlpeni, dacă se contoriza și acest sat, ca celelalte și nu îl vor mai vota în 2024. Pentru că, deși se dă bolnav tare și spune că nu mai candidează, sigur o va face din nou, că doar „nu pleacă câinele de la măcelărie”, vorba șefului său de partid, Marcel Ciolacu.
CONCLUZIE
Tendințele din ultimii ani, precum și prognozele pentru anii următori, arată că bugetele comunei Stâlpeni, începând cu 2017, sunt într-o continuă scădere. Acest fapt este determinat atât de scăderea numărului de locuitori ai comunei Stâlpeni, dar și de lipsa investițiilor în localitate, investiții care să creeze locuri de muncă (nu cumpărarea de PC-uri si imprimante, cum e trecut în bugetul de anul acesta la capitolul dezvoltare).
Pe de altă parte însă, tendința pentru cheltuielile de funcționare ale primăriei, cu tot cu salarii, este una în creștere, anul acesta ajungând să fie de 2,5% mai mare decât va colecta anul acesta comuna Stâlpeni din fonduri proprii. Cu alte cuvinte, dacă nu ar primi bani de la CJ Argeș sau de la guvern, astăzi Stâlpeni nu ar avea cum să îi plătească pe cei din primărie, inclusiv pe primarul Șerbănoiu.
Și atunci, la ce este util domnul primar Șerbănoiu, doar să ceară bani de la partid, pentru că Stâlpeni nu poate plăti sacii de bani pe care îi iau cei din primărie? Și ce s-a ales de „siguranța unui trai mai bun”, sloganul dumnealui și al partidului cu care au luat voturile în 2020? A fost doar o minciună, o șmechereală ieftină a primarului „eu știu mai bine”?
Păi, nu se vede ce știe? Șmecherii ieftine.
Foto: pamflet
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News