Cum se inregistreaza, se transmit si se arhiveaza sedintele de Consiliu Local

Scris de Andrei Vacaru
1,1K vizualizari

Acest articol este dedicat tuturor oamenilor de buna credinta care doresc transparentizarea actului decizional si executiv din comuna Stalpeni si incetarea conducerii si administrarii comunei prin obedienta, prin sarcini de partid care sunt incompatibile cu interesul comunei, prin lipsa de transparenta, prin minciuna, prin smecherie ieftina si aducerea localitatii in secolul XXI, in spiritul democratiei europene.

 1. Considerente generale

Sedintele de Consiliu Local sunt publice. Caracterul public este dat, conform legii, de accesul tuturor persoanelor din UAT Stalpeni la aceste sedinte. Cu atat mai mult, cand traim in plina pandemie, sedintele ar trebui sa fie transmise live, inregistrate si arhivate, astfel incat oricine sa vada cum se iau deciziile in numele comunitatii.

 1. Cine poate transmite sedintele CL

Conform caracterului public al acestora, orice participant la sedinta (consilier local, invitat, public) poate transmite online sau inregistra aceste sedinte, cu conditia accesului in sala de consiliu sau in zona online sau offline unde se desfasoara aceasta sedinta.

 1. Despre acreditare

Printre multele „smecherii si gaselnite ieftine” pe care o administratie vadit de rea credinta le poate gasi pentru a impiedica ILEGAL transmiterea publica a sedintelor de consiliu local, pe langa scuzele privind inexistenta mijloacelor de transmisie (nu s-a aprobat inca bugetul, nu s-a facut inca licitatia publica pentru cumpararea de aparatura – de parca deszapezirea s-a facut cu licitatie publica! -, nu avem oameni specializati in transmisii video, etc.), PSD Stalpeni a gasit si o alta gaselita, aceea a acreditarii.

M-am documentat si iata ce spune legea 544/2001: acreditarea se face doar pentru acele conferinte de presa pe care le organizeaza autoritatea publica!!!

Si cate conferinte de presa a organizat Primaria Stalpeni din epoca dinozaurilor si pana astazi? ZERO. Si atunci, daca nu ai organizat nicio conferinta de presa pana astazi, de ce iti trebuie ACREDITARE la ceva ce nu organizezi?

Dar sa zicem, sa presupunem ca domnul Serbanoiu a avut un puseu de buna credinta si ca va dori sa organizeze conferinte de presa. Ca va dori sa „rupa gura Raului Targului”, ca sa ma exprim plastic si va organizeza astfel de conferinte de presa in urmatoarea perioada. Sa ne imaginam, asadar, ca va dori sa se laude cu realizarile din planurile cincinale de absorbtie de fonduri europene, cu extinderile de canalizare, de apa potabila de calitate si alte realizari care vor trece din stadiul „pe hartie (promisiuni pentru fraierii creduli)” in cea de „uite ca taiem si panglica!”. Ca doar el este SIGURANTA UNUI TRAI MAI BUN, cum se lauda acum cateva luni in campanie.

Atunci de ce are nevoie de aprobarea CL? De ce sa pune pe ordinea de zi a sedintelor de CL un punct de ordine de zi privind ACREDITAREA?

Pentru ca domnul primar nu a inteles nici dupa 5 ani (merge pe al 6-lea si inca nu intelege) diferenta dintre AUTORITATEA PUBLICA DELIBERATIVA (Consiliul local) si AUTORITATEA PUBLICA EXECUTIVA, recte primaria. Cum sunt doua autoritati distincte, Primaria nu poate da acreditari pentru conferintele de presa ale CL, asa cum nici CL nu poate da acreditari pentru conferintele de presa ale primarului. Si, culmea culmilor, are cine sa acorde acreditari la CL cand nu exista un Birou de Presa la Consiliul local? Nu! Cum de fapt nici Primaria nu are.

Si atunci de ce acest tam-tam cu acreditarile? Pentru ca, „in nemernicia sa, ca un caine turbat” ca sa parafrazez un monolog dintr-un film facut pe vremea comunistilor, domnul primar NU ARE NICIUN GAND PENTRU CA SEDINTELE DE CONSILIU LOCAL SA FIE TRANSMISE PUBLIC. Si de aceea inventeaza „chichite”. Adica niste chestii care vor pica ca frunzele la prima suflare a unei sesizari in instanta.

 1. Cum se transmite o sedinta a CL live?

Oricine care este in sala, are un telefon mobil cu acces la internet, are un cont facebook si este pe grupul „Stalpeni, comuna noastra!”, poate transmite live sedinta de CL.

Cum se face?

 • Se trece telefonul din setari din modul portret, in cel landscape (sau rotate), pentru a cuprinde cat mai mult din sala, pe orizontala;
 • Se intra pe facebook, pe grupul dorit (atentie, transmisiile live se pot face doar pe un grup, nu pe contul personal);
 • Se deschide o postare noua;
 • Se alege modul „Transmisie live” sau „Live”;
 • La inceperea sedintei se acceseaza START;
 • La incheierea sedintei se acceseaza STOP si se permite accesul public la postare.

Este bine sa aveti un trepied si un powerbank sau acces la o priza pentru a nu vi se descarca bateria in timpul transmisiei.

 1. Inregistrarea unei sedinte cu o camera video

Sedintele se pot inregistra video pe camera minim full HD (1920x1080px) cu un stick de memorie de minim 64 GB si, de preferat, camera sa fie pusa pe un trepied (costul investitiei, cu toate cele enumerate, undeva la 1200 de lei).

La fel, este bine sa aveti o sursa de incarcare pentru a nu ramane fara baterie pe timpul inregistrarii si sa aveti grija ca tipul de inregistrare sa nu exceada capacitatii memoriei stick (pentru 6 ore de sedinta este suficient un card de 128 GB, cu inregistrare full HD).

Dupa inregistrare, se descarca filmarea pe una din platformele video, de regula YouTube sau ne transmiteti filmarea pe wetransfer.com, la adresa de email redactia@gazeta-stalpeni.ro si o incarcam noi pe canalul de youtube Gazeta de Stalpeni.

 1. Arhivarea sedintelor video

Cum primaria, asa cum spuneam si usor se poate banui, nu doreste transmiterea acestor sedinte, arhivarea se poate face pe site-ul stalpeni.ro, unde vom crea un nou meniu ”ARHIVA VIDEO” in submeniul „CONSILIUL LOCAL”, unde vom crea pagini cu inregistrarea acestor sedinte publice si oricine le poate viziona.

Si asta este tot.

Cum PNL e pe blat cu PSD, ma astept ca cei 3 consilieri din ProRomania, care chiar fac opozitie, sa asigure inregistrarile live necesare transparentizarii actului decizional si executiv al UAT Stalpeni. Si, asa cum i-am vazut pana acum, cred ca o vor si face.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate