Ma!, voua nu va e rusine?

Scris de Andrei Vacaru
544 vizualizari

NEVORBE

Transparenta inseamna sa spui ce faci si sa spui ce ai facut, dupa ce ai facut. Buna credinta inseamna sa spui ce faci, sa faci ceea ce spui ca faci, intr-un sens in care sa adaugi cat mai mult bine in viata cat mai multor oameni.

De aici plecam: de la legatura dintre comunicare, transparenta si buna credinta.

Cand am fost invitat sa intru in grupul de facebook „Stalpeni, comuna noastra” cel mai tare m-a surprins lipsa de comunicare: oamenii nu erau vorbiti atat intre ei, cat si intre ei si autoritati. Multa suspiciune, oameni divizati pe criterii politice si aderenta la un partid sau altul, … toate exprimate intr-un mod care nu face cinste nimanui. Pe scurt, nu erau vorbe.

OAMENII

Am gasit atunci, cu placuta surprindere, oameni care aveau ceva de spus si o faceau nu numai coerent, ci corect din punct de vedere logic si gramatical. La fel cum am vazut si persoane care, fara nicio jena si folosind un limbaj de hazna, nu doreau decat sa arate ca ceea ce vor sa comunice e de fapt imprastierea cu mizerii pentru a tine inchisa gura oamenilor de buna credinta. Acestora, fara nicio ezitare, le-am dat block pentru ca nu numai ca nu accept asa ceva, dar erau toxici pentru ceea ce mi-am propus sa fac pentru Stalpeni: o platforma de informare si una de comunicare, ambele bazate pe valoare de adevar.

Asa a aparut mai intai site-ul stalpeni.ro, unde am adunat si sintetizat tot ceea ce am crezut ca este util de aflat de catre cetateni: dispozitii de primar, hotarari de CL, initiative civice, bugete, alegeri electorale, atributiuni ale primariei si functionarilor publici, tot ceea ce ar fi necesar de aflat la nivel de legiferare si executie in UAT Stalpeni. Totul intr-un singur loc, nu bajbaind pe internet.

Apoi a aparut acest site, Gazeta de Stalpeni, unde cetatenii pot sa-si exprime, asa cum pot ei mai bine, opiniile, grijile, fricile, nedumeririle, … tot ceea ce inseamna comunicare dinspre ei catre ceilalti cetateni, dar mai ales dintre ei si autoritatile mute.

NUMAI CA AUTORITATILE TAC

Sau comunica defectuos. De aproape un an, canalele primariei (si ale PSD local) de comunicare sunt doua grupuri de facebook complet inchise celor care doresc sa comunice nonPSD, gestionate de doamna viceprimar din cate inteleg, o pagina de prezentare a primariei, un grup al primariei si o pagina a PSD Stalpeni. A! Si un grup inchis si netransparent, „varianta imbunatatita!”, unde toaca asa cum pot, dupa mintea si priceperea lor, ceea ce posteaza oamenii pe grupul „Stalpeni, comuna noastra!”.

Insumate, 6 canale de comunicare, toate controlate politic si inchise comunicarii deschise. Pe care mai mult nu se comunica sau se comunica cu aprobarea partidului-stat.

La acestea adaungam un site, pe contul CJ Arges (ca primaria n-a fost in stare sau n-a vrut sa-si faca site), unde se posteaza din joi in Pasti, mai mult nu, decat da.

Spre exemplu, in anii 2016, 2017, 2018, 2019 si 2021 sunt ZERO dispozitii de primar publicate. |Adica 5 ani nu s-a comunicat NIMIC. Iar anul trecut n-au fost publicate 132 de dispozitii. Iar Hotarari de Consiliu local, in anii 2016, 2017, 2018 si 2019 au fost publicate doar 3. Va dati seama, in 4 ani. De ce?

PENTRU CA AUTORITATILE LOCALE SUNT NETRANSPARENTE SI INCALCA LEGEA

Cand nu spui ce vrei sa faci si nici ceea ce ai facut inseamna ca nu esti transparent.

Si asta desi legea iti cere sa fii transparent, ca forma a bunei credinte prezumata (considerata de la sine inteleasa) de catre lege. Ori cum sa fii transparent cand nu vrei sa fii transparent? Cea mai buna dovada fiind interzicerea inregistrarii sedintelor de consiliu local de ani buni.

La fel, nepostarea la timp a declaratiilor de avere si de interese. Si, si mai grav, prezentarea, la inceputul anului, a rapoartelor de activitate ale primarului, ale consilierilor locali si delegatilor satesti, asa cum cere ca fiind OBLIGATORIU, Codul Administrativ (modele aici pentru primar si aici pentru consilieri).

SA NU COMUNICI NICI CAND APA ESTE OTRAVITA ESTE CEA MAI MARE FORMA DE REA CREDINTA

De cateva zile apa din Stalpeni este nepotabila. Concentratia de cloramina introdusa in apa, manual sau automat, face ca apa sa nu fie potabila. Nu o spun eu, o declara toti cei racordati la reteaua de apa din comuna.

Pe retelele de socializare, acolo unde si primarul, si doamna viceprimar, si multi consilieri sunt introdusi in grupuri si pot sa comunice, nu se sufla o vorba de autoritati, in conditiile in care ei ar fi trebuit sa fie primii care sa atraga atentia:

DRAGI CONSATENI, NU CONSUMATI APA DE LA ROBINET, NU ESTE POTABILA!

Au facut asa ceva? Nu!

Au bagat ca niste struti fricosi capul in nisip si nu-si asuma nimic. Nu spun cat de grava este situatia. Nu spun cand se poate rezolva situatia si cand oamenii pot consuma in conditii de siguranta apa de la retea. Nu spun ce se intampla cu facturile cat timp apa a fost sau este nepotabila. Si, si mai grav, nu fac publice buletinele de analize.

De fapt, nu fac nimic. Pentru ca asa s-au obisnuit: sa nu faca nimic pe o basculanta de bani luati de fiecare.

Ma!, voua chiar nu va e rusine?


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

2 comentarii

Mircea Petre 25 ianuarie 2021 - 18:25

Sa ai buna crestere, sa ai respect si consideratiune pentru aproapele tau, sa ai instruire din dorinta de autodepasire si simt al raspunderii pentru datoria bine facuta, sa ai verticalitate morala si lacomia sa-ti fie straina, iata cateva dintre componentele unui om integru. Nu e cazul administratiei Serbanoiu.

Raspunde
Gogu 25 ianuarie 2021 - 20:56

Mirceo astia nu e administratie astia e asistati sociali.Oamenii ii vede ca primari si ce mai e fiecarr dar ei e vai de mama lor ca n-au din ce trai fara salar de la stat.

Raspunde

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate