În contextul unui an electoral cu cheltuieli de la bugetul de stat care au dus la un deficit în 2024 de peste 9%, a unei proaste administrări bugetare a guvernului Ciolacu, a presiunilor europene privind reducerea deficitului bugetar și al angajamentelor asumate prin PNRR, grupul de lucru format din reprezentanți ai PSD, PNL, USR, UDMR și ai minorităților naționale ar fi redactat, pe surse conform PROFIT.ro, o listă de măsuri fiscale dure, care, odată aplicate, vor influența semnificativ atât activitatea administrației publice locale, cât și traiul locuitorilor și al firmelor din comuna Stâlpeni.
Impactul asupra Primăriei Stâlpeni
În primul rând se discută despre cheltuieli mai mici cu personalul la nivelul primăriilor. La Stâlpeni, prin decizia unilaterală a primarului Șerbănoiu Gabi, au fost încadrate funcțiile de consilier personal al primarului și de administrator public, ultimul reîncadrat de 3 ori pe funcție din motive de incompatibilitate și de faptul că titularul numirii, Mesteacăn Eugen, a ieșit la pensie în acest an. Cu toate acestea, Șerbănoiu l-a reangajat și după această decizie de pensionare, invocând o situație pe care nu a și explicat-o, mărind inutil efortul bugetar la comunei Stâlpeni.
Revenind la măsurile anunțate, pentru localitățile mici, ca Stâlpeni, cu populație sub 5.000 de locuitori, reducerea de personal prevăzută în funcție de numărul de locuitori ar putea duce la tăieri de posturi esențiale. Funcții administrative (precum cea de administrator public, de consilier sau chiar de viceprimar), dar și servicii locale (asistență socială, contabilitate, registratură) ar putea fi afectate, crescând birocrația și timpul de răspuns în relația cu cetățenii.
Angajații din primărie vor mai avea acces doar la formări online sau organizate strict la sediul instituției. De asemenea, nu se vor mai acorda decât prime simbolice (max. 300 lei) de Paște sau Crăciun. Se discută și despre tăierea unor sporuri, ceea ce ar afecta veniturile funcționarilor rămași în primăria Stâlpeni.
Majoritatea sporurilor bugetare, inclusiv cel pentru condiții vătămătoare și cel pentru implementarea proiectelor cu fonduri europene, sunt vizate pentru reducere sau eliminare. În primăria Stâlpeni, aceste sporuri asigură atractivitatea unor posturi tehnice greu de ocupat – mai ales în contextul lipsei de personal calificat. Diminuarea acestor beneficii poate duce la demisii sau la imposibilitatea atragerii de specialiști.
Cum ar putea fi afectate investițiile planificate sau în curs de execuție
Propunerea de reducere cu 5% a bugetului pentru fiecare ordonator de credite va afecta capacitatea Primăriei Stâlpeni de a susține cheltuielile curente, inclusiv cofinanțările pentru proiectele PNRR sau prin Anghel Saligny. Cu un buget limitat, primăria ar putea amâna investiții locale, cum ar fi modernizarea infrastructurii de drumuri și utilități, nu doar amânarea unor evenimente precum „Focul lui Sumedru”. De asemenea, reducerile de buget de la companiile de stat precum Compania Națională de Investiții (CNI) ar putea anula sau amâna construirea dispensarului comunal din Stâlpeni, anunțat de primarul Șerbănoiu Gabi a fi realizat încă din 2020.
Posibilele modificări la TVA, pot și ele afecta bugetele investițiilor aflate în derulare la Stâlpeni, cum ar fi canalizarea pentru satele Livezeni și Dealul Frumos, ori asfaltarea străzii Teilor, prim mărirea cheltuielilor firmelor contractate cu această taxă, ceea ce ar duce la alte devize și majorări de cheltuieli și cofinanțări ce se vor afla în studiu și spre aprobare pe masa Consiliului local Stâlpeni. Cu un excedent de peste 1 milion de lei pe care primarul Șerbănoiu nu l-a putut absorbi pentru investiții anul trecut, iată că anul acesta și în anii următori, această situație nu numai că nu se va repeta, dar va necesita o analiză mai atentă a cheltuielilor, inclusiv pentru consultanță, pentru avize, proiecte tehnice sau de altă natură.
Efecte posibile asupra populației și firmelor din Stâlpeni
O posibilă creștere a TVA pentru panouri solare, lemn de foc sau pompe de căldură (de la 9% la 19%) va lovi direct gospodăriile care doreau să investească în soluții de eficiență energetică, dar și în beneficiarii ajutorului pentru încălzire. Mai ales în mediul rural, unde lemnul de foc rămâne principala sursă de încălzire, majorarea TVA de la 5% la 9% va însemna scumpirea unui produs esențial, cu efecte ce vor fi vizibile începând cu intrarea în sezonul rece.
Eliminarea excepțiilor de la plata contribuției de sănătate pentru beneficiarii de venit minim garantat și pentru persoanele cu handicap va însemna o presiune financiară suplimentară pentru un segment deja vulnerabil al populației locale. În Stâlpeni, unde există zeci de familii dependente de acest ajutor, impactul va fi vizibil imediat.
Firmele locale ar putea fi afectate de taxe pe tranzacții bancare, care vor crește costurile pentru orice firmă care face plăți sau transferuri, precum și de impozitul pe venit standard pentru baruri și cluburi, firmele din HoReCa vor fi afectate, chiar dacă în Stâlpeni sunt puține. De asemenea, PSD insistă pe introducerea impozitului progresiv, precum și ca antreprenorii individuali sau cei care obțin venituri din chirii, dividende sau tranzacții online să poată fi supuși unor cote noi de impozitare.
În plus, orice firmă locală de transport sau comerț va resimți majorarea rovinietei (de la 28 la 50 euro) și a accizelor la combustibil.
Prin urmare, comuna Stâlpeni, ca multe alte localități rurale, va fi prins între presiunea reducerii bugetelor publice și creșterea poverii fiscale asupra populației. Un buget local mai mic, personal administrativ redus și sporuri tăiate ar putea împinge primăria Stâlpeni spre o eficientizare a funcționării administrației locale, în timp ce populația se va confrunta cu prețuri mai mari și sprijin social mai mic. Este vital ca liderii locali să adapteze aceste măsuri la realitatea comunei, pentru a evita un colaps administrativ și social.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News