[OPINIE] După operațiunea „Fasolea și Sarmaua”, e în pregătire și desfășurare „Punga Electorală”

Scris de Andrei Vacaru
268 vizualizari

Așa cum arată ultimele evenimente și postările în nume personal de pe facebook ale primarului comunei și doamnei viceprimar, cel mai probabil s-a dat în folosință Căminul cultural de la Livezeni, o adevărată gaură neagră a bugetului local despre care Gabi Șerbănoiu afirma că reprezintă „cea mai mare greșeală a activității sale de primar”.

Cât a costat comuna această modernizare – renovare nu se știe încă, deoarece opoziția, deși solicită public și oficial, în ședințele consiliului local să i se arate devizul total, a primit doar o invitație să treacă pe la primărie unde va primi răspunsul. Știm însă, dintr-o anexă trimisă tardiv consilierilor pentru ședința de miercuri, că numai pe anul 2022 a înghițit 829.090 de lei. Spre comparație, asfaltarea de pe Dealul Morii a costat primăria în jur de 440.000 de lei, ceea ce înseamnă aproape dublu. Și asta doar într-un an.

Revenind la domnul Șerbănoiu, conform surselor mele nu se știe ce șanse mai are să continue ca primar și după 2024, chiar dacă la alegerile interne din PSD Stâlpeni a fost reales președintele organizației comunale. Pentru că, așa cum s-a întâmplat în 2016 când, deși nu fusese ales președinte pe comună, a fost nominalizat din partea partidului pentru alegerile la primărie. Iar același lucru se poate întâmpla și peste doi ani și poate de aceea toate acțiunile sale din ultimul timp nu implică și imaginea PSD.

La ședința de consiliu de miercuri de la Rădești, același domn Șerbănoiu s-a trezit cu o opoziție fățișă și destul de euforică din partea consilierului local Alin Stăncescu, cel care i s-a opus la alegerile interne din partid și care a pierdut. Deși acestuia i-a fost greu să lege o frază cap – coadă în încercările sale repetate de a se exprima, domnul consilier a reușit în cele din urmă, cu subiect și predicat să îi dea dreptate consilierului local de la Pro România, Constantin Cuțic.

Ceea ce nu este puțin lucru, domnul Cuțic fiind cel dat afară pentru opoziție internă în PSD exact de domnul Șerbănoiu. Ori ce să însemne această luare de poziție publică, în fața consilierilor locali, a domnului Alin Stăncescu? Că nu mai are Gabi Șerbănoiu susținerea PSD și i s-a transmis fățiș, ori a fost un gest disperat ca să nu pățească și dl. Stăncescu ceea ce a pățit dl. Cuțic în 2019?

Totuși, actul de răzvrătire publică față de primar are și o altă valență, deoarece în consiliul local sunt 7 membri PSD, iar Pro România și PNL au împreună 6 consilieri. Ceea ce, printr-o posibilă trecere în barca „opoziției” a domnului Alin Stăncescu ar însemna înclinarea balanței în defavoarea PSD. Cu o mare necunoscută, aceea că dacă știm despre consilierii Pro România că fac opoziție, nu știm ce vor face, în aceste condiții, consilierii PNL? Vor trăda și vor fi ca până acum în barca lui Gabi Șerbănoiu, pe care l-ar putea chiar adopta pentru alegerile de peste doi ani unde nu au încă un candidat desemnat, ori vor face opoziție, cam ceea ce se așteaptă de la ei, de prin 2012 să se întâmple, fără niciun semn că s-ar și întâmpla asta? Urmează să vedem.

Știm însă că marți aceștia au avut o ședință de partid. Una la care, conform surselor, nu s-a discutat ceea ce mincinos s-a transmis pe pagina de Facebook a PNL Stâlpeni, respectiv dezbateri de politici publice și despre bugetul comunei pentru anul următor, ci s-au strâns bani pentru a se merge, ca și anul trecut cu punga prin comună, la săraci, în scop electoral. Că și ei sunt în pre-campanie electorală și vor să-și acopere nerealizările politice cu pungi cu câte ceva, nu numai domnul Gabi Șerbănoiu.

Și, că am amintit de pungi și de primarul comunei, nu pot să nu observ frenezia de pomeni care a început la Focul lui Sumedru, de Sfântul Dumitru, cu samale și fasole cu ciolan, a continuat cu plăsuțe date enoriașilor de Sfântul Nicolae la Oprești, iar luni a mai urmat o nouă serie de „împărțeli”, la Livezeni. Și acțiunea „Punga Electorală” nu se oprește aici, deoarece primarul comunei, așa cum ne-a transmis pe Facebook, mai pregătește un eveniment cu multe plăsuțe, de data asta pentru copiii din comună, reprezentând tot primăria și pe dumnealui personal, nu vreun partid care are filiale în comună.

Notă discordantă o face doar asociația „Stâlpeni, comuna noastră!” din cel puțin 3 motive evidente. Primul este acela că nu are ambiții electorale, membrii fondatori și voluntarii ONG-ului neavând mesaje care să îi ajute în vreo campanie electorală viitoare. Al doilea motiv este acela că cei care vor să doneze știu pentru cine o fac, cele trei cazuri sociale de la Coșești, Făget și Livezeni fiind prezentate pe scurt pe facebook și în Gazeta de Stâlpeni. Iar ultimul motiv este acela că banii pot fi monitorizați ușor, contul acestora fiind făcut public, iar oricine dorește poate primi un extras de cont pentru confirmare.

Ceea ce înseamnă până la urmă ajutor dezinteresat, implicare civică și multă transparență, elemente care lipsesc din tolba multor aleși cu pretenții de elite locale și cu ambiții de a ocupa în viitor poziții în administrația locală sau de a-și menține privilegiile pe care le au deja. Că de aceea am și donat către ASCN o sumă mică de bani și sper că o veți face și dvs.

Chestiune de încredere.

Foto: facebook


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate