8 la liceu si 9 la profesionala

Scris de Andrei Vacaru
479 vizualizari

Catre finalul sedintei de CL din 29.07.2021, il puteti auzi pe seful PNL Stalpeni, consilier local, dar si profesor de istorie si inspector scolar judetean, dl. Lucian Panainte, afirmand urmatoarele:

In urma repartitiei elevilor la Liceul Tehnologic „I.C. Petrescu” din Stalpeni, avem doar 8 locuri ocupate la liceu si 9 locuri ocupate la profesionala. Asta este ceva grav, fiind in postura de a pierde clase si de a se desfiinta liceul – sursa (min.1:42:00)

Ce prevede Legea invatamantului nr. 1/2011, modificata prin Legea nr. 185 din 2020:

Articolul 63 alineatul (1):
e) învățământul liceal și profesional: clasa cuprinde în medie 24 de elevi, dar nu mai puțin de 15 și nu mai mult de 30;
e^1) învățământul dual: clasa cuprinde în medie 24 de elevi, dar nu mai puțin de 20 și nu mai mult de 30; – sursa

Asadar ar mai fi nevoie de inca 7 elevi la liceu si de 6 elevi la scoala profesionala pentru a completa cele doua clase de a IX-a la Liceul „I.C. Petrescu”. De unde vor veni acesti elevi? Momentan nimeni nu stie.

Discutia din CL Stalpeni a aparut in urma abordarii problemei transportului scolar, mentionandu-se ca acesta este finantat de catre Inspectoratul Scolar Judetean prin Ministerul Educatiei. Iar dl. Panainte a mai spus ca doamna directoare interimar a liceului cauta solutii pentru a aduce elevi din comunele invecinate, ceea ce inseamna ca acest transport scolar ar trebui sa exceada doar satele comunei Stalpeni si sa asigure transportul si in comunele invecinate, daca s-ar gasi cei 13 copii pentru a completa minimal cele doua clase.

Cine plateste costul suplimentar? Nu se stie, CL neluand nicio decizie in acest sens, decizie cu care doamna directoare sa fi putut demonstra copiilor din alte comune ca au macar transportul asigurat la si de la liceu, ca de masa calda (proiect propus si respins anul trecut in CL) nu poate fi vorba.

De ce ar alege cineva Liceul din Stalpeni si nu un liceu din Pitesti, Mioveni sau Campulung? Daca ati fi parintele unui copil de 14-15 ani, ce ati alege? Raspunsurile vor da rezultatul acestei situatii cu deznodamant pana la 13 septembrie, atunci cand incepe noul an de invatamant. Iar ce se va intampla daca nu se completeaza numarul minim de elevi, veti afla in curand, intr-un alt articol, dupa ce vom discuta cu persoanele din conducerea unitatii de invatamant si din Inspectoratul Scolar Arges.

Doar o singura concluzie. Gazeta de Stalpeni a atras atentia privind atmosfera tensionata din randul profesorilor, am atras atentia asupra faptului ca primarul Serbanoiu a declarat public ca nu a investit nimic in unitatile de invatamant pentru ca avea o relatie tensionata cu fosta doamna director (cel putin asta era scuza dumenalui), ceea ce nu este normal, am semnalat faptul ca profesorii au dat in judecata liceul, prin sindicat, pentru diferente salariale si am aratat ca lipsesc investitiile in infrastructura si dotari, iar atunci cand se fac se fac fara rost. Iar acum se vad rezultatele acestei situatii.

Pentru ca trebuie sa ne intrebam, toti cei cu drag de aceasta comuna: de ce fug oamenii, dascalii si copiii de Stalpeni?

Foto: Freepik


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate