1 ianuarie 2024 a adus o serie de majorări de venituri pentru diverse categorii de români, conform informațiilor prezentate de Economedia.ro. Printre beneficiarii acestor creșteri și ajustări de venituri se numără profesorii, pensionarii, dar și anumiți bugetari, precum și cei care beneficiază de salariul minim, ori ale căror venituri se raportează la acesta, coaliția PSD – PNL propunând creșterea de la 1 iulie 2024 de la 3.300 lei la 3.700 de lei.
Una dintre cele mai importante schimbări este legată de salariile profesorilor. Guvernul a adoptat un proiect de ordonanță de urgență privind salarizarea personalului din învățământ și alte sectoare bugetare, cu creșteri mari, însă nu așa cum s-a angajat anul trecut, atunci când salariații din educație au fost în grevă.
În învățământul preuniversitar, cadrele didactice vor primi creșteri cuprinse între 19,4% și 20,5%, iar media creșterii salariale brute în 2024 se situează în jurul valorii de 20%, jumătate față de valoarea sumată pentru stingerea protestelor de anul trecut, care riscau să inflameze societatea.
Asta înseamnă o creștere medie de aproape 13% în ianuarie. Directorii și directorii adjuncți se află și ei printre beneficiari, cu o creștere medie totală de peste 36%, din care 30% în ianuarie, iar universitarii au parte de creșteri cuprinse între 15% și 21%, în timp ce personalul didactic auxiliar și cel administrativ înregistrează creșteri de 15,5% și de respectiv, 15%.
Valoarea punctului de pensie se indexează, începând cu 1 ianuarie 2024, atingând suma de 2.032 de lei, în creștere cu 13,8% față de valoarea anterioară de 1.785 lei, egală cu rata inflației din 2021. De asemenea, pensia minimă (indemnizația socială pentru pensionari) crește la 1.281 lei, față de 1.125 lei cât era anterior. Aceste măsuri, deși sunt prezentate ca majorări de venituri, au scopul evident de a ajusta puterea de cumpărare, echilibrând dezechilibrele condițiilor de trai ale pensionarilor apărute din cauza inflației mari din ultimii ani.
Bugetarii vor beneficia și ei, conform proiectului de buget pentru 2024, de o creștere salarială de 5%. Această măsură se aplică în special primarilor și președinților de consilii județene, cu excepția demnitarilor și personalului din justiție care au avut deja majorări în 2023. Salariile demnitarilor rămân constante la nivelul din decembrie 2023, fără alte ajustări cum ar fi rata inflației.
Ținând cont că la Stâlpeni persoanele cu funcții de demnitate publică au beneficiat anul trecut de majorări cuprinse între 10% și 13%, cel mai probabil veniturile acestora nu se vor majora în 2024 sau se va reinterpreta legea pentru a se permite aceste majorări, așa cum s-a mai întâmplat în trecut, Curtea de Conturi găsind nereguli în aplicarea legii privind veniturile funcționarilor.
În baza acestor informații guvernamentale, fiind și an electoral, rezultă că anul 2024 aduce creșteri semnificative de venituri, precum salariile pentru profesori, indexarea pensiilor și unele ajustări salariale pentru bugetari. Cu toate acestea, este important să se monitorizeze modul în care aceste schimbări vor afecta economia și să se asigure o implementare eficientă a măsurilor pentru a asigura un impact pozitiv pe termen lung, mai ales că avem nefericita experiență a execuției bugetare din 2023, cu venituri sub nivelul așteptărilor și cu cheltuieli subestimate, care au adus la un deficit peste ținta asumată de guvern.
Foto: Freepik
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News