Problema cea mai mare a unui primar cu ceva mai multe clase decât trenul care oprește în gara din Stâlpeni este că incompetența sa, la un moment dat se vede. Și o știe și el că se vede, de aceea încearcă, fie să pară competent, dar este trădat de modul cum scrie și cum motivează tonele de proiecte de hotărâri de consiliu, fie să se înconjoare de oameni pe care îi crede competenți. Dar despre care nu știe dacă sunt competenți cu adevărat, că nu are capacitatea de a decide asupra acestui aspect, fiind incompetent.
Susțin acest aspect care ar trebui să fie îngrijorător pentru cetățeni deoarece am constatat cum sunt justificate „juridic” unele proiecte de hotărâri de consiliu local. Exemplific cu celebra ordonanță când au vrut să cumpere un Duster, deși legea interzicea ca o primărie să dețină mai mult de un autoturism. Sau atunci când un raport al Compartimentului Social l-au transformat în hotărâre de consiliu local, anulată câteva luni mai târziu, deoarece Codul administrativ spune unde Consiliul local trebuie să decidă, iar aici nu era cazul.
Chiar și hotărârea de consiliu prin care anul trecut au favorizat firmele ce dețin active în comună, să plătească cu 10% mai puțin, dacă achită datoriile până în 31 martie. Hotărâre care a fost discutată și aprobată însă o lună mai târziu, fiind, după intrarea în vigoare, fără obiect. Sau, că tot vorbim despre firme, hotărârea de consiliu local de la începutul anului prin care, în baza unei ordonanțe de guvern care se referă stric la activitatea din piețe, au fost obligate să obțină de la primărie acord de funcționare și firmele care își desfășoară activitatea în afara piețelor. Inteligent, nu?
O dată evidențiată existența incompetenței sale și a celor din jur (a-propos, consiliera juridică au hotărât că este atât de competentă încât primarul a decis să mai cheltuiască niște bani publici și pentru serviciile juridice externalizate ale unui avocat), să vedem ce face administrația locală atunci când Șerbănoiu vrea să se ascundă de cetățeni și nu știe cum să arate că el nu fuge de fapt de ei, că vrea dezbateri și că este curajos, deși realitatea este alta.
Așa că am să prezint exemplul solicitării celor două asociații civice (rețineți cuvântul „civice”) de a organiza o dezbatere cu toți candidații în 5 iunie, la Stâlpeni. Cazul este relevant pentru cele afirmate mai sus, arătând lipsa înțelegerii legilor, lipsa de inteligență juridică, dar și folosirea victimizării și a minciunii prin omisiune sau chiar direct, dând valoare de adevăr unei stări neconforme cu realitatea.
Așadar, în 13 mai, cele două ONG-uri (Asociația Mișcarea Sinergistă din Timișoara și Asociația ”Stâlpeni, comuna noastră!”) au transmis o solicitare de a li se pune la dispoziție de către primărie unul din cele două cămine culturale din comună, cel din Rădești sau cel din Livezeni. Citez din conținutul cererii:
„Domnule primar Gabi Șerbănoiu,
Vă facem cunoscut că în data de 05 Iunie 2024 între orele 18:00 și 21:00 în localitatea Stâlpeni, județul Argeș vom desfășura o adunare publică, denumită „Plus 1 pentru Stâlpeni”, organizată de către Asociația Mișcarea Sinergistă și Asociația „Stâlpeni, comuna noastră!”, ONG-uri înființate conform legii, adunare la care estimăm că vor participa aproximativ 50-100 de persoane.
Locația: Căminul Cultural Rădești (sau Căminul cultural Livezeni, în cazul indisponibilității primului).
Scopul adunării publice:
- promovarea importanței votului și a implicării cetățenești în viața comunității,
- dezbatere publică între candidații la funcția de primar al comunei Stâlpeni la alegerile din 09 iunie 2024. (…)”
La câteva zile, m-a sunat primarul Șerbănoiu, spunându-mi că nu aprobă închirierea căminului de la Rădești, încercând să motiveze și că ISU Argeș îl amendează dacă nu are pregătite secțiile de votare, din care două se organizează la căminele din Livezeni și Rădești. Apoi că are nevoie de o săptămână ca să organizeze alegerile. Încercând să-i aduc contraargumente la cele spuse, a cerut să îl las mai întâi să spună el ce are de spus, apoi să vorbesc eu. Nu s-a întâmplat așa, deoarece când a terminat, a spus că trebuie să închidă și … a închis. Adică a fugit.
Primarul a trimis și un răspuns oficial către Asociația „Stâlpeni, comuna noastră!”, despre care Daniel Dobrișan a scris aici. Răspuns pe care însă celălalt organizator, Mișcarea Sinergistă, nu l-a primit până acum și pe care îl puteți citi apăsând pe acest link. În acesta sunt invocate o serie de prevederi de lege fără a avea vreo legătură cu cei doi solicitanți și cu scopul activității, așa cum sunt acestea transmise prin adresa către autoritățile locale din Stâlpeni.
Spre exemplu, Șerbănoiu invocă legea privind alegerea autoritățile publice locale, nr. 115 din 19 mai 2015, deși activitatea pentru care s-a solicitat închirierea căminului nu face campanie electorală nimănui, iar organizatorii sunt civici. Însă această invocare a textului de lege în răspuns confirmă că legiuitorul a inscus căminele culturale în spațiile în care se pot organiza activități, pe timpul campaniei electorale, confirmând justețea cererii făcută de cele două asociații.
În plus, deși articolul 66 începe cu punctul a), punând pe primul plan interesele electoratului, nu al partidelor, ceea ce și-au dorit organizatorii evenimentului, primăria sare peste acesta și invocă (incorect) b), ca și cum interesul partidelor primează în fața electoratului.
„Articolul 66 (1) Campania electorală, prin serviciile de programe audiovizuale, publice și private, trebuie să servească următoarelor interese generale:
a) ale electoratului, de a primi informații corecte, astfel încât să poată vota în cunoștință de cauză;
b) ale partidelor politice, alianțelor politice, alianțelor electorale, organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale și candidaților, de a se face cunoscuți și de a-și prezenta platformele, programele politice și ofertele electorale;”
Cum servește primarul Șerbănoiu interesul LEGAL al electoratului, acela de a primi informații corecte, astfel încât să poată vota în cunoștință de cauză? Interzicând o prezentare în fața cetățenilor a candidaților la primărie, în cadrul unui eveniment organizat de o entitate care nu este competitor electoral la alegeri.
Aș putea continua analiza pe răspunsul transmis de administrația Șerbănoiu, unul de-a dreptul incompetent și care arată o fugă a primarului de votul informat al cetățenilor comunei, însă nu vreau să dezvolt ceea ce este deja atât de evident. Am să mă opresc însă la fraza care cred eu că indică cu exactitate motivul real al refuzului lui Șerbănoiu de a pune la dispoziție căminul de la Rădești: autovictimizarea și frica de critici.
„Totodata art. 65 alin.6 din Legea nr.115/2015, stipulează: „În campania electorală sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau acțiuni de defăimare şi învrăjbire religioasă sau etnică, precum şi ofensa publică adusă simbolurilor religioase”, scrie în adresa oficială a primăriei. Faptul că nu s-a dorit organizarea de către cele două ONG-uri a unei activități religioase cred că este evident pentru oricine. Dar iată cum se induce ideea că cineva ar avea ceva cu etnia primarului Șerbănoiu, insinuându-se că evenimentul ar fi fost îndreptat împotriva etnicilor unei minorități din Stâlpeni.
Înțelegeți nemernicia unei astfel de insinuări inclusă într-un document oficial? Nimic mai fals! Nu există niciun indiciu în acest sens, iar realitatea arată o comună în care cetățenii au votat un etnic să le fie primar timp de opt ani, fără nicio problemă care să țină de discriminare. Iar dacă facem referire la Timișoara, acesta este un oraș care și-a ales primar un cetățean german.
Evident că nu, nu are nimeni dintre noi probleme cu etnia nimănui. Și atunci de ce Șerbănoiu încearcă inducerea ideii de defăimare și aceea a creării a unei stări de învrăjbire între el și alegători? Mai ales că, așa cum îmi spunea atunci când m-a sunat, toată lumea din cele șapte sate din Stâlpeni, văzând mărețele sale realizări făcute în 8 ani de mandat de primar, îl iubește și îl stimează.
În final închei cu întrebarea: de ce fuge Șerbănoiu de o dezbatere publică? De ce nu vine să ne convingă că „elementele dușmănoase” mint. Că de fapt el este un primar cu mai multe clase decât trenul, competent, arătând diploma de bacalaureat, de absolvire a liceului, așa cum a spus? De ce nu vine să arate că este înconjurat de oameni foarte competenți și că realizările cu care s-a lăudat nu sunt făcute de fostul primar, că sunt de fapt executate eficient și în condiții impecabile?
Și că mai merită 4 ani de mandat, în care va duce comuna Stâlpeni să arate mai ceva decât comuna Ciugud sau hai!, nu chiar Ciugud, dar sigur peste cum arată Țițeștiul astăzi. Acolo unde există un primar care nu fuge de oameni și de discuții cu cetățenii.
Dimpotrivă.
Foto: Freepik
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News