[EDITORIAL] Nevoia „aristocraților” din Stâlpeni, rămași fără vlagă politică, de „sânge proaspăt”

Scris de Andrei Vacaru
298 vizualizari

„Neamul acela are nevoie de sânge proaspăt, sânge viguros, ca al roșcovanelor mele sau al lui Scarlett a dumitale. (…) Și-au pierdut toată vlaga și, dacă ar apare un pericol, nu cred că l-ar putea înfrunta.” Citatul este preluat din cartea „Pe aripile vântului”, scrisă de Margaret Mitchell și este atribuit unui personaj, doamna Tarleton, care era obișnuită, conform narațiunii, mai mult cu înmulțirea cailor, decât cu tabieturile aristocrației.

Tocmai constatările genetice făcute de aceasta pe cai au adus-o la această concluzie, că este nevoie de „sânge proaspăt”, după căsătorii și relații prelungite între rude apropiate, după aranjamentele făcute pentru a păstra privilegiile în familiile cu „sânge albastru”. Altfel, riscul ca puterea deținută să fie transmisă unor urmași cu probleme de sănătate și de imagine publică, ceea ce ar fi fost o vulnerabilitate, era mare.

„Știu ce spun, fiindcă am avut un văr și o verișoară care s-au luat și, îți dau cuvântul meu de onoare, copiii lor au ieșit cu ochii bulbucați ca niște broscoi, sărmanii. Și când ai mei au vrut să mă mărite cu un văr de-al doilea, am refuzat. Le-am zis: „Nu, mamă, asta nu. Toți copiii mei ar avea noduri la picioare și tignafes.” Mama a leșinat când a auzit de noduri, dar am rămas neclintită și bunica m-a susținut. Vezi, și ea se pricepea la înmulțirea cailor și a zis că am dreptate. Și m-a ajutat să fug cu domnul Tarleton. Poftim acum ce copii am! Mari și sănătoși și nu e nici unul bolnăvicios sau pirpiriu printre ei (…)” adăuga personajul din cartea „Pe aripile vântului”, pentru a-și susține teoria.

La noi, în România, partidele au ajuns beneficiarii puterii pe care o exercită de la organizațiile locale și până la nivel național, trecând prin județe și municipii de județ. Au acaparat toate pozițiile de putere din stat, astfel că nu există funcție însoțită de privilegii care să nu fie decisă politic, în zilele noastre. Precum aristocrația secolelor îndepărtate, partidele românești nu numai că își păstrează puterea obținută prin forțe proprii, chiar dacă cu mijloace neortodoxe, dar se și combină cu alte „familii aristocrate”, cu alte partide, pentru a-și proteja și înmulți puterea aducătoare de privilegii și protecție în fața legii.

Alianța PSD – PNL este o căsătorie de acest fel, ce pare a fi între rude îndepărtate ideologic, însă, la o analiză genetică a membrilor săi, apropierea „de sânge” este atât de evidentă, încât urmașii lor, Ciolacu, Ciucă sau alții, sunt opusul statutului de oameni politici veritabili, sănătoși moral. Amândoi s-au evidențiat prin incompetență, iresponsabilitate și lipsă de bună credință, doar dacă analizăm cum au tratat subiectul Roșia Montană, ori recentele dezvăluiri din presa independentă, atât cât mai există ea că, deși avem un război lângă noi, industria noastră de apărare lipsește cu desăvârșire și lor nu le pasă.

O vedem foarte bine și la Stâlpeni. Oameni care țin cu dinții de funcții, primar, viceprimar și consilier local, ajunși chiar la vârste la care poate ar trebui să își vadă de bătrânețile lor, dar și persoane cu evidente probleme cronice de sănătate sau de integritate, se folosesc de partid pentru a-și păstra privilegiile pe care, o dată la 4 ani, le obțin de la locuitorii votanți ai comunei. De la oameni umiliți cu refuzuri cu „nu se poate”, cu taxe și impozite mari, cu utilități și servicii de calitate îndoielnică, dar care au o memorie scurtă după ce partidul le dă o floare, le aduce „Doina Argeșului” să le bucure urechile cu muzică populară, ori cu ajutoarele pe care le primesc de la stat.

Anul acesta însă, după 4 ani de promisiuni și livrări de rezultate puține, după scandaluri privind societatea de apă, după descinderea mascaților la primărie, după dezvăluirile privind Ulița Chibrit, după telenovela susținerii sau nu a primarului de către PSD, după costul mare al unei modernizări de cămin, cel de la Livezeni, după începerea asfaltării doar pe jumătate a uliței Haltă Rădești – Punte Oprești, după șarada cu „Focul lui Sumedru” confiscat de primar și multe altele, PSD, dar și frații de la PNL, simțeau că au nevoie de sânge proaspăt.

„iubirile” și „căsătoriile” din interes le pot afecta felia de putere pe care ar primi-o la alegerile de anul acesta, ceea ce nu convine „aristocraților” cu „sânge albastru” din Stâlpeni, obișnuiți cu privilegii și bani mulți de la bugetul comunei. Așa încât au deschis ușa partidelor pentru tineri.

PSD și-a rezolvat astfel problema președinției organizației de tineret, deținută de consilierul Bogdan Sora, care a depășit vârsta statutară de membru, aducându-l pe Adrian Fica în partid. Iar PNL a făcut probabil aceeași mișcare de imagine, reprimindu-l pe Daniel Dobrișan, în condițiile în care l-a exclus pentru că l-a deranjat pe primarul Gabi Șerbănoiu, după campania electorală și alegerile din 2020, spunând cu tupeu că de fapt nu a fost niciodată membru de partid.

Faptul că cei doi tineri și alții ca ei s-au înrolat politic este decizia lor și trebuie respectată. Însă, în timp ce sângele proaspăt din „Pe aripile vântului” salva viitorul familiilor aristocrate de urmași „cu ochii bulbucați, ca niște broscoi”, la Stâlpeni tinerii înrolați în PSD și PNL nu salvează nicidecum viitorul comunei, ci imaginea unor privilegiați „cu ochii bulbucați, ca niște broscoi” de atâta putere, pe care au exercitat-o iresponsabil și doar în interes propriu.

Riscul nu este acela al partidelor care i-au primit, pentru că îi pot exclude oricând din „familie” dacă nu ascultă de ordine, ci a tinerilor cu „sânge proaspăt”, de a deveni ei înșiși după stat în partide, anomaliile „cu ochii bulbucați, ca niște broscoi”. Indiferent de scuzele în care au ajuns să creadă, cum că, din interior, vor reforma partidul, uită că „puterea corupe, și corupe absolut”, așa cum spunea cândva Winston Churchill, un om care cunoștea foarte bine aristocrația britanică.

Și a-propos de cai, a reforma un partid din interior este posibil doar la Paștele Cailor. Deoarece vântul schimbării nu bate dinspre ei, atâta timp cât se află captivi într-o colivie, fie ea și de aur, în care nu își pot folosi aripile, indiferent cât sânge proaspăt ar circula prin acestea.

Foto: colaj imagini Facebook


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate