Înainte de alegerile locale de la Stâlpeni din 2020, am scris pe grupul de Facebook „Stâlpeni, comuna noastră!” că PNL în principal, dar și alții, jucau politic pentru ca primarul Șerbănoiu și PSD să rămână la putere. Nu oricum, primarul punând ulterior umărul „la nevoie”, în sprijinul celor din PNL care i-au făcut acest serviciu.
După apariția postării pe Facebook am fost „înfierat proletar” cu acceptul președintelui filialei din Stâlpeni, profesorul Lucian Panainte. Astfel că am ieșit din grupul de facebook până după alegeri, tocmai pentru a nu deranja „aranjamentul” și a contrazice cele susținute în comunicatul transmis de PNL Stâlpeni la adresa mea.
Beneficiile de după alegeri și excluderea „crizatorului” Dobrișan
După ce au reușit „performanța” de a obține locul III la Stâlpeni la alegerile din 2020, au venit beneficiile despre care vorbeam: domnul Panainte a fost numit la ceva timp inspector școlar, doamna Elena Postelnicu, membră a aceluiași partid, a câștigat un concurs controversat de director la liceu cu ajutorul doamnei viceprimar de la PSD, sora domnului Panainte a fost numită, de aceeași doamnă, coordonator la Școala Rădești, iar secretara filialei locale a PNL a primit un loc în Consiliul de Administrație al Liceului „I. C. Petrescu”.
Poziția nu este una remunerată, dar este una de influență și control, directoarea Postelnicu făcând și acum presiune ca să fie introdusă și anul acesta în Consiliul de Administrație, după ce părinții de la clasa unde învață fiul acesteia nu au mai votat-o președintă a comitetului de părinți. Tragedie.
Prin urmare, din 2020 și până astăzi se poate vedea că există o grupare în PNL Stâlpeni care a beneficiat de suportul PSD pentru diverse avantaje personale, pe fondul unei bune colaborări cu primarul Șerbănoiu și cu PSD, inclusiv în consiliul local. Grupare care a rămas una ermetic închisă altora și care, atunci când „frăția” cu PSD a fost deranjată, nu s-a sfiit să își excludă fără jenă un coleg de partid, Daniel Dobrișan, cu care fuseseră în campanie electorală prin comună.
Refuzul de a candida al lui Panainte și pierderea beneficiilor
Înainte de alegerile din acest an pentru primăria și Consiliul local Stâlpeni, la o ședință de partid convocată de la județ, domnul Panainte a fost întrebat dacă își asumă candidatura pentru poziția de primar. A spus că se mai gândește, sperând probabil ca să se întâmple ca pe vremea lui Miuțescu, când altcineva pierdea cu grație alegerile locale la PNL Stâlpeni în 2016 și 2020, iar „coafura” domnului Panainte rămânea neatinsă în poziția de președinte.
Profesorului Panainte, numit inspector școlar, i s-a retras după un an funcția. A fost pus coordonator al Școlii Rădești, dar și aici, pentru cine nu știe, se află sub asediul reclamațiilor multor părinți la inspectoratul școlar și este subiectul unor controale pe management. Ultimul venit luni, pe 18 martie.
Profesorul Elena Postelnicu, a câștigat concursul de director de liceu cu ajutorul doamnei viceprimar Machedon, dar a fost sancționată de ISJ Argeș la câteva luni cu avertisment, evident pentru „competență”. Confruntată ulterior cu acuze de bullying, de punerea securității elevilor în pericol printr-un gard făcut aiurea, de pierderea finanțării microbuzelor școlare din cauza transmiterii de date eronate către primărie, precum și alte acuzații, i s-a cerut demisia din poziția de director. Pe care refuză să și-o scrie, deși a spus că reprezintă doar un „nenorocit” de scaun.
Adaug și alte avantaje cu caracter temporar sau minuscule obținute de ceilalți membri din „gruparea Panainte”, precum poziția secretarei PNL în Consiliul de Administrație de la liceu de care am amintit sau faptul că soția domnului Panainte a fost singura beneficiară, dintre cadrele didactice din Stâlpeni, a unui curs de pregătire anul trecut, finanțat din bugetul școlii.
Situația de la Pro România Stâlpeni înainte de alegerile din 2024
Consilierii de la Pro România au făcut de unii singuri opoziție la inițiativele primarului Șerbănoiu, supuse lună de lună la vot și aprobate de majoritatea PSD-PNL. Au fost singurii consilieri care participau la curățirea bazinelor de captare a apei din comună, în mandatele lui Adrian Fica la societatea de apă, operațiuni care se făcuseră până atunci doar pe hârtie.
Și singurii care au cerut reducerea aparatului primarului la Stâlpeni, umflat cu posturi bine remunerate precum cele de administrator public sau de consilier personal, ori dublate (post ocupat în organigramă și servicii externalizate), precum cele juridice. Toate bine remunerate dintr-un buget care anul acesta a însemnat doar 9% dezvoltare, restul fiind pentru funcționare.
Aceștia au fost atașați de comună dar, din cauza conducerii naționale mediocre a partidului, îndeosebi a lui Victor Ponta, s-au văzut în fața unor opțiuni ce nu le erau de ajutor. Fie de a se uni cu PSD, partidul de unde unii dintre ei au plecat sau cu AUR, partid de extremă dreaptă și al cărui președinte, George Simion, este bănuit de colaborare cu serviciile secrete din Rusia, fie de a nu candida niciunul la alegerile de anul acesta.
Intervine „județeana de partid”
Așa arăta imaginea de ansamblu a situației celor două filiale locale care, alături de PSD, compun Consiliul local la Stâlpeni. Una care nu era de bine nici pentru PNL, în formula existentă până acum câteva zile riscând să mai ia o „papară” zdravănă la alegerile din 9 iunie, dar nici pentru Pro România pentru că, deși au făcut impresie bună în 2020 și după aceea, nu puteau candida la alegeri.
Probabil că cineva de la PNL Argeș (sigur nu Eugen Nae), văzând această situație perdantă, s-a gândit că lucrurile ar arăta altfel dacă Pro România s-ar uni cu PNL la Stâlpeni și ar câștiga alegerile. Așa că l-au reînscris pe cel exclus de Panainte, Daniel Dobrișan, în partid și l-au trimis să așeze lucrurile pentru o fuziune. Lui Constantin Cuțic i-au trimis probabil o invitație la o discuție de principiu, urmată după acceptul acestuia de anunțul făcut ieri la Pitești, că este candidatul PNL la postul de primar la Stâlpeni.
Spun „probabil” pentru că, cunoscându-l pe Cuțic, dar și pe ceilalți din echipă, nimeni nu ia o decizie de unul singur fără să își întrebe colegii. Și, așa cum am discutat cu aceștia de nenumărate ori, au spus că orice decizie se va lua de comun acord privind filiala locală, vor lucra ca un grup unit. Ceea ce s-a și întâmplat.
Ședință de unificare „fezandată” în prealabil pentru a complica lucrurile
Ieri a fost convocată ședința de unificare a celor două filiale. Ședință convocată la PNL cu o jumătate de oră mai devreme față de ora convenită cu Pro România, tocmai pentru a continua „fezandarea” membrilor de partid pornită în stilul agresiv și acuzator-inflamator de secretara filialei pe grupul intern de comunicare, de ceva zile. Subiecte precum „Cuțic nu este liberal”, ori „să candideze Cuțic, dar Panainte să rămână președinte” au fost cele mai discutate aspecte atât în preambulul ședinței de unificare, cât și anterior pe Whatsapp.
Nu mai intru în detalii însă la întâlnire au fost în jur de 10 membri de la PNL, cam asta fiind tot ce a putut să adune „gruparea Panainte”, și 20 de membri și susținători de la Pro România, dublul celor de la PNL. Plus trei invitați PNL de la județ: doi care au plecat de la Stâlpeni în 2022 închinându-se, după ce s-a cerut în ședință închiderea Gazetei de Stâlpeni, iar al treilea, consilierul județean Eugen Nae, prietenul de „Focul lui Sumedru”, pe persoană fizică și pe buget local, al primarului Șerbănoiu. Și care domn Nae, participase și la discuțiile de „fezandare” pe grupul intern al PNL de dinainte de ședința de ieri, punând paie pe foc.
Acuze, ținerea cu dinții de funcție și șanse mai mici la alegeri pentru actualul primar
La ședință, în loc de „bine ați venit!”, li s-a arătat obrazul celor de la Pro România că au subminat filiala PNL. Au curs și acuzele că „s-a lucrat pe la spate”, neștiindu-se despre decizia de a candida din partea PNL a lui Cuțic ca și cum era obligația sa să anunțe PNL Stâlpeni. Sau scuza că în aceste condiții de secretomanie, Panainte nu a putut pregăti cum trebuie unificarea. Scuză contrazisă de discuțiile de pe grupul intern, precum și de aducerea membrilor filialei PNL la întâlnire, cu jumătate de oră înainte de ora convenită cu Pro România, dovezi care arată, din punctul meu de vedere, că Panainte știa ceea ce se întâmplă.
Dar mai ales, cu insistența că nu demisionează din funcția de președinte de filială PNL deși nu candidează, în condițiile în care este clar că, neavând o comunicare cu decidenții de la județ, care l-au ignorat, este tras pe linie moartă de partid. Plus amenințarea că, dacă va fi demis, pleacă din partid cu tot cu cei 10 membri pe care filiala îi mai are. Unde se vor duce? Nu se știe, dar nu asta este problema, unde se duc.
Demiterea din poziția de președinte a lui Panainte sigur va veni zilele acestea, dacă nu o fi venit cumva. Sunt convins că nimeni de la județ nu dorește o situație tensionată la nivelul filialei, întreținută de cineva care nu candidează dar vrea să fie șef, care spune că nu este de la PSD dar e pro-Șerbănoiu și care ar amenința rezultatul alegerilor din 9 iunie. Problema este ce va face Gabi Șerbănoiu acum, cu un contracandidat care a ieșit al doilea la alegerile din 2020, Constantin Cuțic, acesta obținând atunci 684 de voturi. Și care va avea acum la dispoziție „de facto”, ambele filiale Pro România și PNL.
În plus, nu toți membrii de partid vor pleca o dată cu Panainte, după cum susține acesta. Ar trebui să realizeze că a condus filiala la inaniție politică timp de 8 ani, perioadă în care nu a livrat nimic comunei Stâlpeni din poziția sa de consilier local. Nici măcar un raport de activitate anual, așa cum cere legea.
Foto: facebook (modificată cu AI)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News