Vechile fantani ale comunei: idee de proiect

Scris de Andrei Vacaru
437 vizualizari

Comuna Stalpeni are o multime de fantani cu apa potabila, de departe cu mult mai buna decat apa de la robinetul retelei locale mosita si nasita de administratia Serbanoiu. Fantani care se afla in diferite stadii de degradare, in functie de interesul celor care o folosesc. Spre exemplu, cea din dreptul casei unde locuieste mama, nu este intr-o stare foarte buna, degradandu-se in timp. Tin minte, cand eram copil, ca cei ce opreau la bariera, coborau din masini si scoteau o galeata de apa rece, pe care o laudau ca fiind foarte buna. Si chiar era foarte buna.

Potentialul acestor fantani publice

Spuneam de apa de la robinet ca nu este chiar asa de potabila. Numeroasele incidente in care apa era maronie, cu un coeficient mare de cloramina, ori cand apa era intrerupta din cauza defectiunilor la pompe, a consumului mare vara, dar si a defectiunilor de retea, fac din aceste fantani o alternativa pentru apa potabila.

Sa ne gandim: ce facem cand nu este apa la robinet? Cumparam apa plata la bidoane sau la sticla, nu? Adica scoatem bani din buzunar. Este aceasta apa mai buna decat cea de la fantana? Si cu sticlele si bidoanele goale ce facem? Contribuim sau nu la poluare?

In plus, are Stalpeniul o retea de hidranti care sa faca posibil un timp mai scurt de interventie de la Pitesti, Mioveni sau Campulung cu autospeciale goale care pot fi umplute rapid cu apa din aceste fantani? Nu, nu are. Dar se poate baza pe aceste fantani publice cu acces facil din drumul national? Probabil ca da, dar trebuie intrebat un specialist.

Asadar care este potentialul acestor fantani?

 1. Sursa alternativa de apa pentru locuitori,
 2. sursa nepoluanta,
 3. ieftina si
 4. cu posibilitatea de a alimenta autospecialele de interventie la incendiu.

E putin?

Stim, primaria nu are bani decat pentru Duster. Dar cetatenii au?

Nu au nici ei. Fiecare a intretinut aceste fantani asa cum a putut. Unii au inlocuit acoperisul acestora de curand, altii nu. Unii au inlocuit si mecanismele de scoatere a apei, altele sunt cu cele de acum zeci de ani, asa cum erau cand s-au dat in folosinta. Iar altele, cum este cea de la Moara, sta langa un canal mizerabil, posibil sursa de poluare si infectare a apei.

Primaria nu are bani pentru asa ceva, cetatenii nu prea vor sau nu pot sa investeasca in acestea. Iar degradarea se va face simtita cat de curand, pana cand, parasite, vor ramane doar o amintire.

Si n-ar fi pacat?

Idee de proiect cu fonduri europene

Cum spunem de atatea ori, bani sunt daca stii unde sa-i gasesti. Cum Uniunea Europeana este interesata sa finanteze proiecte ECO si de pastrare a traditiilor, mai ales in mediul rural, orice asociatie poate lua in calcul scrierea unui proiect cu urmatoarele activitati:

 • Identificarea tuturor fantanilor din comuna Stalpeni si infiintarea unui nomenclator;
 • Stabilirea gradului de degradare si al necesitatilor pentru fiecare fantana;
 • Efectuarea periodic a buletinelor de analiza a apei;
 • Stabilirea unui plan de actiune pentru refacerea tuturor fantanilor;
 • Identificarea cetatenilor care isi doresc sa foloseasca apa de la aceste fantani care pot fi deserviti de acestea;
 • Consultarea ISU daca aceste fantani pot indeplini si rolul de hidranti publici si daca da, solicitarea unui plan de actiune de interventie care sa poata fi inclus in proiect;
 • Predarea fantanilor, refacute, reparate, in folosinta, autoritatilor locale si cetatenilor.

Si, de ce nu, ca tot platim voluntari, infiintarea unui punct comunal de interventie la incendiu, inclusiv dotat cu o autospeciala.

E o idee rea?


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate