Comuna Stâlpeni are o mulțime de fântâni cu apă potabilă, de departe cu mult mai bună decât apa de la robinetul rețelei locale, moșită și nășită de administrația Șerbănoiu. Fântâni care se află în diferite stadii de degradare, în funcție de interesul celor care o folosesc. Spre exemplu, cea din dreptul casei unde locuiește mama, nu este într-o stare foarte bună, degradându-se în timp. Țin minte, când eram copil, că cei ce opreau la barieră coborau din mașini și scoteau o găleată de apă rece, pe care o lăudau ca fiind foarte bună. Și chiar era foarte bună.
Potențialul acestor fântâni publice
Spuneam de apa de la robinet că nu este chiar așa de potabilă. Numeroasele incidente în care apa e fie maronie, cu un coeficient mare de cloramină, ori lipsește, atunci când apa este întreruptă din cauza defecțiunilor la pompe, a consumului mare vara, dar și a defecțiunilor de rețea, fac din aceste fântâni o alternativă pentru apa potabilă.
Să ne gândim: ce facem când nu este apă la robinet? Cumpărăm apă plată la bidoane sau la sticlă, nu? Adică scoatem bani din buzunar. Este această apă mai bună decât cea de la fântână? Și cu sticlele și bidoanele goale ce facem? Contribuim sau nu la poluare?
În plus, are Stâlpeniul o rețea de hidranți care să facă posibil un timp mai scurt de intervenție de la Pitești, Mioveni sau Câmpulung cu autospeciale goale care pot fi umplute rapid cu apă din aceste fântâni? Nu, nu are. Dar se poate baza pe aceste fântâni publice cu acces facil din drumul național? Probabil că da, dar trebuie întrebat un specialist.
Așadar, care este potențialul acestor fântâni?
- Sursă alternativă de apă pentru locuitori,
- Sursă nepoluantă,
- Ieftină și
- Cu posibilitatea de a alimenta autospecialele de intervenție la incendiu.
E puțin?
Știm, primăria nu are bani decât pentru ce vrea primarul. Dar cetățenii au?
Nu au nici ei. Fiecare a întreținut aceste fântâni așa cum a putut. Unii au înlocuit acoperișul acestora de curând, alții nu. Unii au înlocuit și mecanismele de scoatere a apei, altele sunt cu cele de acum zeci de ani, așa cum erau când s-au dat în folosință. Iar altele, cum este cea de la Moară, stă lângă un canal mizerabil, posibil sursă de poluare și infectare a apei.
Primăria nu are bani pentru așa ceva, cetățenii nu prea vor sau nu pot să investească în acestea. Iar degradarea se va face simțită cât de curând, până când, părăsite, vor rămâne doar o amintire.
Și n-ar fi păcat?
Idee de proiect cu fonduri europene
Cum spunem de atâtea ori, bani sunt dacă știi unde să-i găsești. Cum Uniunea Europeană este interesată să finanțeze proiecte ECO și de păstrare a tradițiilor, mai ales în mediul rural, orice asociație poate lua în calcul scrierea unui proiect cu următoarele activități:
- Identificarea tuturor fântânilor din comuna Stâlpeni și înființarea unui nomenclator;
- Stabilirea gradului de degradare și al necesităților pentru fiecare fântână;
- Efectuarea periodică a buletinelor de analiză a apei;
- Stabilirea unui plan de acțiune pentru refacerea tuturor fântânilor;
- Identificarea cetățenilor care își doresc să folosească apa de la aceste fântâni care pot fi deserviți de acestea;
- Consultarea ISU dacă aceste fântâni pot îndeplini și rolul de hidranți publici și dacă da, solicitarea unui plan de acțiune de intervenție care să poată fi inclus în proiect;
- Predarea fântânilor, refăcute, reparate, în folosință, autorităților locale și cetățenilor.
Și, de ce nu, ca tot plătim voluntari, înființarea unui punct comunal de intervenție la incendiu, inclusiv dotat cu o autospecială.
E o idee rea?
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News