[EVENIMENT] „Hora S(t)atului” de la Stâlpeni, dans politic sau cultural-electoral?

Scris de Andrei Văcaru
470 vizualizări

Evenimentul „Hora Satului”, desfășurat ieri la Stâlpeni, a stârnit interes din partea politicienilor și a ridicat câteva controverse în comunitate. În acest articol, vom explora aspectele care sugerează că acest eveniment a fost anunțat ca fiind unul cultural, dar a fost utilizat în scopuri politice.

Ansamblul Folcloric al Statului

Ansamblul folcloric „Doina Argeșului” este subordonat Consiliului Județean Argeș, fiind o secție a Centrului Județean de Cultură și Arte. Și Școala Populară de Arte și Meserii este subordonată C.J. Argeș, fiind tot o secție a C.J.C.A. Argeș, prezentă la Stâlpeni prin cursuri de dans și canto popular. Ambele entități au fost prezente ieri la evenimentul de la Căminul Livezeni, prima cu artiștii proprii, a doua cu prestația unor cursanți ai acestei școli.

Prezența unei orchestre și a unei școli populare de arte subordonate unei structuri politice, Consiliul Județean Argeș, poate ridica semne de întrebare. Mai ales că la evenimentul de ieri au participat șeful pe linie organizatorică, Ion Mînzînă, președinte al Consiliului Județean, precum și vicepreședintele C.J. Argeș, Marius Nicolaescu. Și nu oricum, ci împărțind flori doamnelor prezente, iar primul ținând un discurs de susținere pentru primarul Gabi Șerbănoiu.

Această integrare a culturii și tradițiilor folclorice argeșene în structura administrativă a județului controlată politic de PSD ar trebui să fie în mod ideal separată de campaniile electorale și de acțiunile politice. Este esențial pentru democrație să se asigure o promovare corectă și echitabilă a tradițiilor și valorilor culturale, fără implicarea directă a oamenilor politici care îndeplinesc funcții publice.

Ansamblul folcloric „Doina Argeșului” nu este la primul eveniment de acest fel organizat în județ anul acesta. În 24 ianuarie a fost la Poiana Lacului, pe 10 februarie la Albeștii de Argeș, în 17 februarie la Rociu și la Stolnici, în 22 februarie a avut un eveniment la Pitești, iar în 24 februarie a reușit să participe la trei evenimente desfășurate în același timp: la Mușetești, Lunca Corbului și Vlădești. Și ieri, 2 martie, a mai fost și la Arefu, nu numai la Stâlpeni, iar pe 9 martie 2024, va participa la un eveniment similar la Vlădești.

Această conexiune între ansamblul folcloric „Doina Argeșului” și partidul politic care controlează consiliul județean și din care face parte marea majoritate a primarilor din comunele unde s-au desfășurat și se desfășoară aceste evenimente, inclusiv Gabi Șerbănoiu, edilul comunei Stâlpeni, este un aspect important care trebuie luat în considerare.

Bani publici care nu interesează politic

Locația evenimentului de ieri de la Stâlpeni a fost Căminul cultural din satul Livezeni. Finanțarea renovării și modernizării clădirii și curții interioare a acesteia, deși a fost realizată printr-un program AFIR, a avut un cost estimat la aproximativ 1 milion de euro, din care aproximativ 600.000 de euro au provenit din bugetul local. Această chestiune a făcut subiectul unor investigații desfășurate de procurorii DIICOT la primăria Stâlpeni, dar despre care nu s-au făcut încă publice concluziile acestor cercetări.

În ceea ce privește costurile legate de prestația artiștilor de pe scenă, conform Hotărârii nr. 325 din 28 noiembrie 2023 a Consiliului Județean Argeș, în anul școlar 2023 – 2024, la Stâlpeni funcționează două secții externe ale Școlii Populare de Arte și Meserii din Pitești, specializate în dans și canto popular. Numărul maxim de elevi școlarizați este de 15 pentru fiecare secție, iar fondurile alocate de primărie pentru acestea sunt de 4.500 de lei pentru fiecare secție, ceea ce însumează 9.000 de lei/an. În plus, anul trecut, s-au alocat și câte 4.900 de lei pentru Ansamblul “Doina Argeșului”, pentru cele două acțiuni artistice de la Stâlpeni, „Înfloresc lalelele…” și „Focul lui Sumedru”. Astfel, totalul cheltuielilor din bugetul comunei Stâlpeni pentru cele două secții subordonate Consiliului Județean Argeș se ridică la 18.800 de lei.

Este evident că aceste cheltuieli din bani publici nu au fost menționate de nimeni la evenimentul de ieri. Singura remarcă făcută a fost de către șeful PSD Argeș și președintele Consiliului Județean, care a spus că primarul și tinerii prezenți să presteze dansuri și să cânte la evenimentul de ieri au un viitor de aur. Aur scris cu litere mici ca să nu ne ducă cumva cu gândul la alianța care se pregătește și ea de alegerile din acest an și la care sunt activi mulți foști colegi de la PRM-ul lui Vadim Tudor și Olguța Vasilescu ai domnului Ion Mînzînă.

Invitați de seamă, cu același tip de carnete de partid

Conform unei publicații argeșene finanțată din bani publici (peste 800.000 de lei în 71 de contracte în ultimii 3 ani, conform SICAP), la evenimentul de ieri au fost prezenți înalți oficiali, printre care:

  • președintele Consiliului Județean, Ion Mînzînă (șeful PSD Argeș),
  • primarul Gabi Șerbănoiu (PSD),
  • senatorul Cristina Stocheci (PSD),
  • deputații Nicolae Pavelescu (PSD), Nicolae Georgescu (PSD) și Remus Mihalcea (PSD),
  • subprefectul Marius Pîrvu (PSD),
  • vicepreședintele CJ Argeș Marius Nicolaescu (PSD),
  • directorul general adjunct al Romsilva, Olavi Nițescu (PSD),
  • viceprimarul de la Stâlpeni, Mariana Machedon (PSD),
  • consilieri locali (majoritatea PSD).

Din moment ce toți acești participanți sunt membri ai aceluiași partid politic, este improbabil să fie doar o coincidență, deoarece nu cred ca cineva să vină neinvitat, din afara comunei, la un astfel de eveniment, iar de la celelalte partide să lipsească, deși au fost invitați. Prin urmare, toți cei de mai sus au răspuns fie unei invitații făcute de primarul din Stâlpeni, fie de către șeful de la Pitești al PSD, Ion Mînzînă.

Astfel, este evident că evenimentul a avut o tentă evident politică, sub impresia de a fi una culturală. De asemenea, distribuirea de flori de către Ion Mînzînă în sală și sprijinul declarat al partidului pentru candidatura lui Gabi Șerbănoiu la primărie sugerează și acestea un caracter politic al întâlnirii.

Dacă vorbim despre invitații de seamă ai PSD, este demn de remarcat faptul că au lipsit doi oameni importanți: Simona Bucura – Oprescu, deputat și ministru în guvernul Marcel Ciolacu, precum și fostul primar de la Mioveni, Ion Georgescu. În timp ce doamna Bucura – Oprescu activează la nivel național, având probabil mai puțin timp pentru acțiuni la nivel de comună, situația lui Ion Georgescu este mai complicată, fiind trimis în judecată de DNA pentru fapte de corupție și se află sub arest la domiciliu, de la sfârșitul anului trecut.

Și pentru că am amintit de probleme penale, vicepreședintele CJ Argeș Marius Nicolaescu este și el suspect într-un dosar al DNA care vizează fapte de corupție legate de achiziționarea de către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (D.G.A.S.P.C.) Argeș de locuințe destinate persoanelor vulnerabile. Iar procurorii DIICOT au ridicat suspiciuni în privința activității ADI SERVSAL Argeș, entitate care își are sediul în aceeași clădire unde funcționează CJ Argeș.

Percepția cetățenilor?

În afară de invitații de seamă ai primarului Gabi Șerbănoiu, la eveniment au participat foarte mulți copii și părinții acestora, precum și cetățeni care au răspuns invitației primarului din Stâlpeni. Sala a fost plină, însă, dacă excludem tinerii fără drept de vot, membrii Ansamblului „Doina Argeșului” și invitații din afara comunei, nu au fost prezenți prea mulți cetățeni pe care primarul, susținut de PSD în poziția de candidat la Stâlpeni, să se poată baza în ceea ce privește votul. După estimările mele, au fost prezente câteva zeci, cel mult o sută de persoane, cu indulgență.

Prin urmare, o analiză a impactului asupra îmbunătățirii relațiilor dintre cetățeni și autoritățile locale, deși crucială pentru democrație, nu poate fi realizată atâta timp cât lipsește reacția comunității. Desigur, evenimentul a fost intens mediatizat de publicația care are a primit bani publici de la Șerbănoiu și au participat oaspeți de la nivel județean, membri ai aceluiași partid cu cel al primarului Șerbănoiu, însă impactul asupra votului la alegerile din 9 iunie este prematur de evaluat. Mai ales că acesta nu este primul eveniment de acest gen, cu tentă electorală, organizat de primarul din Stâlpeni.

Cu toate acestea, observând modul în care sunt cheltuiți banii comunității pentru activități anunțate ca fiind culturale, dar care sunt evident acțiuni de campanie electorală desfășurate de PSD, cetățenii cu siguranță nu au o impresie prea bună despre ceea ce s-a întâmplat ieri la Stâlpeni. Chiar dacă intrarea a fost gratuită, nu toți au avut acces acolo. În plus, cheltuielile făcute de Șerbănoiu pentru promovarea sa și a PSD nu contribuie la asfaltarea drumurilor, dezvoltarea rețelei de apă și canalizare, achiziționarea de microbuze școlare, nici măcar pentru îmbunătățirea iluminatului public, așa cum se plâng oamenii pe grupul de Facebook „Stâlpeni, comuna noastră!”.

Prin urmare, evenimentul de ieri creează diviziuni sau consolidează unitatea comunității?

Este adevărat că sprijinul PSD pentru Șerbănoiu a fost consolidat ieri, precum și imaginea sa în ochii liderilor partidului din Pitești, dar cu ce ajută cu adevărat comunitatea? Cu un mandat în care costul unei alte eventuale modernizări atinge un milion de euro? Cu străzi care rămân tot neasfaltate? Cu încă patru ani fără microbuze școlare pentru elevi?

Las cititorii să tragă propriile concluzii.

Foto: Facebook, CJ Argeș


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

*Prin trimiterea comentariilor, ești de acord cu politica de confidențialitate privind prelucrarea datelor personale.


Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate