Aho, aho, români și frați,
Stați puțin și ascultați,
Stați puțin și luați aminte:
La minciuni și vorbe sfinte!…
Măsuri economice și austeritate aduse de ordonanța „trenuleț”
Guvernul a finalizat forma „ordonanței-trenuleț”, care introduce măsuri de austeritate menite să reducă deficitul bugetar cu 1% din PIB, dar care vor afecta serios veniturile populației, nu instituțiile statului. Printre cele mai controversate decizii se numără înghețarea pensiilor și salariilor bugetarilor, tăierea primelor pentru profesori, creșterea tarifelor serviciilor oferite de companiile de stat și limitarea cheltuielilor cu mobilierul și mașinile instituțiilor publice.
Aceste măsuri vin pe fondul unei economii deja fragilizate conform aprecierii de acum o lună a agenției de rating FITCH și au stârnit reacții vehemente din partea sindicatelor. Protestele spontane și grevele sunt tot mai probabile, mai ales în sectorul sănătății, unde personalul reclamă salarii sub nivelul inflației și condiții de muncă tot mai grele. Deși a fost introdusă și reducerea finanțării pentru partidele politice și agențiile guvernamentale, subvențiile rămân încă mari. În loc să lea elimine, guvernul ia măsuri care ar putea avea efecte neprevăzute, punând presiune pe populație, dar și pe administrația publică și educație, cu risc crescut de abandon școlar.
…Semne bune anul n-are,
Doar discursuri în altare.
Nu mai sunt bucate-n saci?
Oare chiar suntem săraci…?
Încă un an electoral, pe fondul creșterii pericolului populist
Anul 2025 va fi marcat de noi alegeri( cele prezidențiale) programate a se desfășura cel mai probabil în martie-aprilie. Din păcate, în loc să ofere soluții pe termen lung, liderii politici sunt tentați să acorde în continuare pomeni electorale din bugetul de stat, crescând astfel deficitul bugetar. Iar partidele încă aduc în prim plan personaje „găunoase” care nu au aderență la populație și care riscă să piardă în fața personajelor „suveraniste”, împinse în față de factori statali și non statali, precum și de elemente care aparțin sau au aparținut serviciilor de securitate.
Mai grav, lipsa reglementării rețelelor social media, precum Tik-Tok, și influența televiziunilor ce promovează personaje cu agende obscure ridică riscul ca un candidat „pilotat” de Moscova să obțină victoria pentru Cotroceni. Acest scenariu, coroborat cu instabilitatea politică europeană, ar putea transforma și mai mult peisajul politic într-un joc al influențelor externe.
…Mâine anul se-nnoiește,
Dar povara noastră crește,
Trenuleț de ordonanțe
Iar ne mai ia din finanțe…
Indexarea taxelor și impozitelor pe fondul înghețării veniturilor
Un alt punct sensibil pentru 2025 este indexarea taxelor și impozitelor locale cu rata inflației de 10,4%. În contrast, veniturile populației sunt înghețate prin măsurile introduse de „ordonanța-trenuleț”, fără a mai fi indexate conform legii. Această discrepanță accentuează presiunea financiară asupra gospodăriilor, în special în mediul rural, unde veniturile sunt deja mai mici și multe depind de pensii sau asistență socială.
Deși indexarea taxelor este justificată prin nevoia de a acoperi cheltuielile crescute ale administrațiilor locale, lipsa unei creșteri corespunzătoare a salariilor și pensiilor generează nemulțumiri și riscă să adâncească decalajele sociale. În multe comune, inclusiv la Stâlpeni, oamenii resimt deja povara fiscală, în condițiile în care infrastructura și serviciile publice rămân deficitare. În acest context, se ridică întrebarea: ce soluții vor adopta autoritățile pentru a evita o criză socială de amploare?
…Trump începe-un nou mandat,
Cu Musk este aliat,
Iar cu Putin, mână-n mână,
Și la noi aduc furtună…
Donald Trump, un mandat al incertitudinii și al măsurilor radicale
Începerea celui de-al doilea mandat al lui Donald Trump, programată pentru 10 ianuarie 2025, adaugă o dimensiune suplimentară provocărilor globale. Poziția sa favorabilă față de Rusia și atitudinea neglijentă față de partenerii europeni poate alimenta conflictul din Ucraina și intensifica atacurile hibride ale Moscovei asupra Europei.
Pentru România, o asemenea situație implică riscuri economice și de securitate majore, o capitulare a Kievului aducând Rusia la granițele de est ale țării, granițe care sunt din ce în ce mai des vizitate de dronele rusești. Resursele alocate apărării vor crește, Trump cerând chiar 5% din PIB. Dar fără o strategie clară de apărare împotriva războiului hibrid, acestea nu vor reuși să compenseze pierderile aduse de instabilitatea economică internă și externă.
…Iarna-i grea, dar nu de nea,
Ci de prețuri, cât n-am vrea.
Și-n loc să ne dea belșug,
Măresc acciza pentru plug…
Ce pot face românii pentru un 2025 mai bun?
Anul 2025 pare deja prefigurat ca unul plin de provocări economice, politice și sociale. Pe fondul unor decizii interne contestabile și al unor schimbări geopolitice majore, românii, inclusiv cei din mediul rural, se confruntă cu un viitor incert. Ei trebuie să ia inițiativa pentru a depăși provocările anului 2025. Printre soluțiile posibile se numără implicarea socială, respectiv sprijinirea de proiecte locale pentru a rezolva probleme imediate, precum responsabilizarea socială, infrastructura sau educația.
De asemenea, susținerea inițiativelor de independență energetică , în ciuda unor mișcări de oprire a acestora (nu întâmplător cu legături cu Moscova, țară care dorește ca Europa să fie dependentă în continuare de resursele Rusiei). Proiectele familiale de energie verde pot reduce cheltuielile gospodăriilor și dependența de fluctuațiile pieței globale. Iar accesarea banilor din PNRR pe diferite programe deschise în 2024 sau care se vor deschide anul viitor, poate însemna o gură de oxigen pentru micile afaceri sau pentru agricultori. Educarea continuă contribuie și ea, atât la creșterea nivelului de înțelegere a realității, cât și la protecția personală împotriva manipulării. Informarea corectă despre deciziile politice și economice este vitală pentru a lua decizii conștiente, personale sau la alegeri.
Cu toate dificultățile, anul 2025 poate deveni un an al schimbărilor pozitive dacă cetățenii vor acționa responsabil și vor refuza să fie manipulați de populism sau influențe externe nefaste. Cetățenii din Stâlpeni și din întreaga țară au forța de a schimba cursul evenimentelor, dar aceasta presupune informare, implicare și solidaritate reală.
…De urat, am mai ura,
Dar mă tem că va-nsera,
Pe-aici, pe la dumneavoastră,
Vă las cu colinda noastră.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News