[EDITORIAL] Când circul ieftin și minciuna se opresc în fața legii

Scris de Andrei Vacaru
211 vizualizari

La finalul lunii august 2023, la Stâlpeni s-a organizat o selecție pentru postul de administrator la SC APA SERV TOP STÂLPENI SRL. În data de 30 august a avut loc proba de interviu, iar câștigătorul a fost desemnat Fica Adrian, fapt contestat într-un mod destul de neobișnuit de către persoana care s-a clasat pe locul trei și căruia îi expira mandatul de interimar la aceeași societate: obiectul contestării a fost persoana câștigătoare, nu rezultatul selecției.

Deoarece aceeași comisie, numită de Consiliul local Stâlpeni prin HCL, a judecat a doua zi contestația, declarând că nu are competența de a da o soluție în privința celor solicitate de Radu Ion Cristinel, s-a ajuns ulterior la o situație de circ. Prima etapă a acestuia s-a desfășurat în ședința de consiliu local, care a avut loc pe 31 august.

Primarul s-a plâns atunci că trebuia să existe o comisie de contestații, deși el însuși a fost inițiatorul proiectelor care au dus la adoptarea HCL-urilor în consiliul local, iar legea nu prevede așa ceva. Apoi a cerut să i se dea cuvântul candidatului perdant și nemulțumit, însă acesta abia a putut citi de pe o foaie un text scris cel mai probabil de altcineva, bănuiesc cine. Așa că nimeni nu a înțeles ce reproșează acesta.

Concluzia acelei zile a fost ca selecția domnului Fica Adrian să nu fie recunoscută și că se va decide reluarea procedurii. Situația era însă complicată, deoarece nu exista niciun viciu de procedură a selecției, iar societatea nu avea un administrator, după expirarea mandatului lui Radu Ion Cristinel. Iar legea nu permitea prelungirea mandatului său, pentru a acoperi perioada necesară desfășurării unei noi proceduri.

Impresia acelei zile a fost aceea că, prin diverse mijloace, inclusiv prin organizarea unui circ ieftin, primarul încerca împiedicarea numirii lui Fica Adrian pe postul pentru care candidase și pentru care fusese declarat câștigător. Această impresii a fost confirmată ulterior, într-o ședință extraordinară a consiliului local desfășurată la câteva zile după, în care Fica Adrian a fost numit administrator, dar cu un mandat redus la un an și două luni.

În acea ședință, același primar care pare că are cunoștințe despre lege așa cum am eu despre rachetele intergalactice, a făcut două afirmații care nu erau corecte. Prima afirmație a fost aceea că mandatul administratorului la SC APA SERV TOP STÂLPENI SRL trebuie să se încheie odată cu încheierea mandatului consilierilor locali, ceea ce nu este adevărat, deoarece posturile din primărie nu se desființează automat odată cu schimbarea primarului. Mai mult, mandatul lui Nițu Gheorghe, fostul administrator, nu a expirat în 2020 după alegerile locale, ceea ce arată că primarul Șerbănoiu a spus o minciună.

A doua remarcă a primarului a fost că numirea lui Fica Adrian a fost „răul cel mai mic”, deoarece primăria și el însuși ar putea să se confrunte cu presupuse procese penale în viitor pentru că l-au numit pe cel care a câștigat selecția pentru administratorul societății de apă și canalizare.

Îl liniștesc azi pe primar, spunându-i că am căutat în toate instanțele de judecată din județ și nu am găsit niciun dosar penal deschis împotriva sa sau a CL Stâlpeni de Radu Ion Cristinel, nici măcar pentru că Fica Adrian a fost numit de consiliul local, administrator. Termenul pentru deschiderea unui contencios administrativ a trecut, fiind de 15 zile de la rezolvarea contestației de către comisia de selecție. Și până la urmă, care ar fi fost baza legală a dării în judecată?

Îl sfătuiesc așadar pe Șerbănoiu să rămână liniștit, dar să se abțină de la astfel de scandaluri, mai ales că am informații că a fost implicat în acesta de unul dintre prietenii săi apropiați, care este expert în organizarea de astfel de spectacole de circ, așa cum a mai făcut în locurile pe unde a „muncit”, cum ar fi la liceul Stâlpeni.

Foto: Freepik


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate