Gazeta a publicat ieri Raportul primarului comunei Stalpeni privind cateva aspecte ce tin de economie, de buget, de mediu si care prezinta investitiile in curs de realizare sau realizate anul trecut.
Pentru cine nu stie, doua amanunte:
1. este primul an in care primarul face public un astfel de raport, obligatoriu a se prezenta in fata Consiliului local in prima parte a anului si,
2. raportul a fost redactat si publicat dupa ce am sesizat Prefectura Arges, primarul Serbanoiu fiind oarecum presat sa se conformze, altfel platea amenda. Data inregistrarii acestui raport la secretariatul primariei confirma acest lucru.
Dar de ce am insistat? De ce este important acest raport, pentru ca, spre exemplu, doar doamna viceprimar si 2 consilieri locali, domnii Cutic Constantin si Nedelcu Silviu si-au completat rapoartele de activitate pentru anul 2020, asa cum cere Codul Administrativ (bine, cei de la ProRomania nu prea aveau ce sa scrie, incepand mandatul in noiembrie anul trecut, dar ceilalti)? Si daca consilierii nu se conformeaza, in masa, dl. Serbanoiu de ce ar face-o?
Din urmatoarele motive:
Pentru ca, simbolic, citirea unui raport al activitatii primariei si a primarului in fata Consiliului Local, reprezinta recunoastrea de catre primar a autoritatii cetatenilor. Adica a celor care le platesc salariile luna de luna din taxele si impozitele lor, dar si pentru care cei din autoritatile locale ar trebui sa lucreze zi de zi.
Simbolic am spus, dar esential pentru modul cum autoritatile locale trebuie sa isi desfasoare activitatea, inspre buna guvernare, in beneficiul cetatenilor, nu inspre interesul de partid. Daca spre exemplu PSD i-ar fi cerut primarului un raport de activitate, sigur nu era nevoie sa intervin eu la prefectura ca sa-l redacteze.
Asadar o guvernare pentru comuna, nu pentru partid sau alte interese personale sau de gasca.
Al doilea lucru pentru care este important acest raport este pentru ca da ocazia compartimentelor din primarie sa-si faca cunoscuta public activitatea dintr-un an calendaristic, sa-si justifice menirea si salariile nu tocmai mici si rolul fiecarui functionar in indeplinirea obiectivelor pentru care primarul si consilierii, in timpul campaniei electorale, au cerut votul si pe care au promis ca le vor indeplini.
Un al treilea motiv important este respectul fata de lege. Daca ea cere un anumit document obligatoriu, de ce autoritatile sa aleaga calea dispretului fata de norma si fata de stat? Autoritatile din Stalpeni nu sunt stat in stat ca sa dispretuiasca legea romana. Sunt parte din statul roman, cu obligatiile si drepturile ce decurg din aceast fapt.
Iar un ultim motiv este acela ca raportul inchide un cerc democratic foarte important, care tine de bugetul local.
Pentru cei care nu stiu sau au uitat, autoritatile sunt obligate ca, inainte de construirea bugetului pentru anul viitor, sa consulte populatia, respectiv sa organizeze o dezbatere publica prin care sa explice ce intentii au, sa intrebe cetatenii ce doresc, ce obiective cred acestia ca sunt importante in urmatorul an si sa explice cetatenilor ce se poate face, de unde vin banii si pe ce se vor cheltui.
Insa, chiar daca primaria construieste un buget in urma acestor consultari, primarul are prostul obicei de a cere rectificari de-a lungul anului, consiliului local. Fie pentru ca intervin urgente, fie pentru ca nu se colecteaza suficient cat sa se completeze rubrica de venituri, fie pentru ca… asa doreste.
Daca va uitati pe hotararile de consiliu local, numarul rectificarilor de buget efectuate anual sunt numeroase. Probabil ca se duc catre 5-6, cel putin, ceea ce arata fie o lipsa de predictibilitate, fie un buget conceput initial gresit. Si atunci, executia bugetului local, la finalul anului, mai respecta consultarea democratica de la inceputul anului, facuta cu cetatenii?
Evident ca nu. Si de aceea, in buna credinta si transparenta, primarul trebuie sa le arate cetatenilor acest raport, in care se poate vedea asa: uitati ce am decis impreuna la inceputul anului, uitati cum s-a finalizat executia bugetara. Adica, simbolic, bugetul a inceput cu o consultare publica si il inchidem printr-o prezentare publica. Si se inchide cercul.
Iata de ce am cerut si de ce este important acest raport, cum este important si cel al consilierilor locali. Si,domnilor si doamnelor Panainte, Dima, Nae, Dumitru, Sora, Tudosescu, … si ceilalti, inca este timp pana la finalul anului sa arati respect fata de cetateni, sa il intocmiti si sa il depuneti la secretariatul primariei, ca cetatenii sa stie pentru ce v-ati incasat indemnizatiile de a ei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News