Cazul Tismana

Scris de Andrei Vacaru
859 vizualizari

Probabil putini stiu ca in Orasul Tismana din judetul Gorj, in anul 2009, consilierii locali, sfidand legea, au initiat o hotarare populista prin care, de la bugetul local, se acorda o subventie pentru cheltuielile cu salubrizarea, astfel incat transportul si depozitarea gunoiului sa nu mai fie platite de catre populatie, ci de catre primarie.

Curtea de conturi a constatat aceasta situatie ca fiind ilegala, legea aratand spre exemplu ca subventiile se fac doar pentru investitii si/sau scaderea pretului la utilitati, nu pentru acoperirea unor cheltuieli care revin de drept consumatorilor.

Astfel ca s-a impus primariei Tismana recuperarea sumei de aproximativ 900.000 lei noi, la buget.

Ce a facut primaria? Primarul a declarat ca a pierdut procesul in instanta, judecatorii dand castig de cauza Curtii de Conturi. Apoi CL Tismana a decis prin HCL ca nu ei, cei vinovati de acesta situatie, ci locuitorii sunt cei care trebuie sa plateasca acum aceasta paguba.

In acest sens primaria, prin departamentul Taxe si Impozite, a trimis decizii de impunere catre populatie, de-a valma, oamenii trebuind sa plateasca inclusiv pentru cei decedati intre timp, iar cei care au cumparat proprietati de curand, au fost obligati sa plateasca si pentru vechii proprietari. De mentionat ca aceste impuneri sunt purtatoare si de penalitati in cuantum de 1% pe luna.

Cele mai multe decizii contin, prin urmare, date inexacte, fiind contestate de catre locuitori, dar nu toate in instanta. Pentru ca avocatii si procesele sunt scumpe, evident si nu toti locuitorii din Tismana isi permit aceste cheltuieli.

Iata stirea pe scurt:

O situatie ciudata, nu? veti spune. Insa se poate intampla asa ceva si la Stalpeni?

Mai intai de toate am vazut „apetitul” consilierilor nostri locali de a citi si respecta legea, tinand cont ca cel putin doua hotarari de CL au fost anulate anul acesta ca fiind nelegale. Apoi, din cate stim, ANAF a fost in control la Societatea de Apa si a gasit nereguli, unele sume fiind destul de mari.

Iar Curtea de conturi este acum in control la Primaria Stalpeni, una din constatarile acestui control transformandu-se in salarii si venituri mai mici pentru tot aparatul administrativ din comuna. Ceea ce inseamna ca tuturor, in frunte cu primarul, nu numai ca le-au scazut veniturile, dar mai trebuie sa si dea banii primiti ilegal, inapoi la buget.

Problemele sunt insa mai multe. Spre exemplu, in 2019 CL Stalpeni a dat societatii de apa o subventie de 30.000 de lei sub forma de majorare de capital, care nu se regaseste inca in documentele contabile de la ANAF sau de la registrul comertului, ca majorare de capital. Si asta este doar una din subventii, ca ce o mai fi gasind aceste controale, Dumnezeu stie!, pentru ca nimeni nu are acces la documentele contabile ale administratiei locale sau la hotararile de Consiliu Local.

Caz in care nu este exclus un caz „Tismana” si la Stalpeni. Nu ca ne-am dori acest lucru, Doamne fereste! Dar ganditi-va, ca daca cineva verifica din timp acea HCL data la Tismana, mai erau oamenii acum in situatia de a plati din urma aceste subventii acordate ilegal? Sigur ca nu.

Iata de ce dorim transparenta decizionala si responsabilitate din partea autoritatilor locale. Pentru ca ele sunt extrem de importante pentru toti.

Foto: Primaria Tismana


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate