[ EVENIMENT ] Ziua Națională a României

Scris de Redacția
548 vizualizari

România, singura țară latină din Estul Europei, înconjurată de limbi în majoritatea lor de origine slavă sărbătorește astăzi 103 ani de existență.

Încercând să-mi reîmprospătez cunoștințele istorice aflate la baza semnificației acestei zile, am aflat că 1 decembrie a fost declarata Ziua Naționala a României doar din 1990, printr-un decret al lui Ion Iliescu și face trimitere la Unirea Transilvaniei, Crișanei și Maramureșului cu Regatul României în 1918, eveniment marcat prin Proclamația de la Alba Iulia.

Istoricii contemporani considera că alegerea aceste zile a fost una „conjucturală”, deoarece reprezintă unirea doar a unei părți din fostele provincii românești, mai sus menționate, pe când Basarabia, Banatul și Bucovina au fost alipite la date diferite.

În ultimii ani, 1 decembrie a devenit motiv de mândrie națională. În totală opoziție cu restul de 364 zile pe an, pe 1 decembrie toți avem steagul la mașină, afișăm mesaje de mândrie pe rețelele sociale și poze cu drapelul tricolor. Nu condamn niciunul dintre aceste moduri de a sărbători ziua națională. Mi-ar plăcea doar să păstrăm aceeași atitudine de mândrie pe tot parcursul anului.

Suntem totuși una dintre țările europene cu cea mai mare suprafață de păduri virgine, am dat lumii o multitudine de invenții și descoperiri, precum și personalități recunoscute la nivel mondial (George Enescu, Eugen Ionescu, Emil Cioran, Mircea Eliade), iar tradițiile și ospitalitatea românească sunt bine-cunoscute în întreaga lume.

România este și va rămâne țara contrastelor și acasă pentru toți cetățenii ei, fie că locuiesc înăuntrul sau în afara granițelor.

Astăzi, Românie, îți doresc să ai un an mai bun decât cel care a trecut și să rămâi în continuare la fel de mândră pe cât te știu toți!

La mulți ani!

Echipa Gazeta de Stâlpeni


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate