[1 IUNIE] Ziua Internațională a Copilului

Scris de Valentina Enache
240 vizualizari

Ziua Internațională a Copilului este sărbătorită în Romania și în încă alte 50 de țări pe 1 iunie, în fiecare an, iar în peste o sută de țări, se celebrează o zi a copilului la date diferite. Indiferent de dată, această zi specială marchează importanța și drepturile copiilor din toate colțurile lumii.

La 16 noiembrie 2016, președintele Klaus Ioannis a semnat decretul privind promulgarea legii prin care este modificat Codul muncii, declarându-se ziua de 1 iunie – Ziua Copilului, ca sărbătoare legală, în care nu se lucrează. Astfel, din 2017, ziua de 1 iunie este nelucrătoare.

Istoria și semnificația

Ziua Internațională a Copilului a fost proclamată pentru prima dată în anul 1925, la Conferința Mondială pentru Bunăstarea Copilului din Geneva, Elveția. Această conferință a adus laolaltă reprezentanți din diferite țări, care au lucrat împreună pentru a îmbunătăți condițiile de viață ale copiilor.

Această zi a fost instituită pentru a atrage atenția asupra drepturilor și bunăstării copiilor, precum, pentru a promova educația și starea lor de bine și are o semnificație profundă, deoarece subliniază importanța copilăriei și nevoile specifice copiilor. Ziua Internațională a Copilului servește drept ocazie pentru a atrage atenția asupra problemelor cu care se confruntă copiii în prezent, pentru a promova drepturile și bunăstarea lor în comunitățile noastre.

Importanta educației și jocului în copilărie

Ziua Internațională a Copilului reamintește tuturor faptul că educația și jocul sunt drepturi fundamentale ale copiilor. Acestea sunt esențiale pentru dezvoltarea fizică, intelectuală și emoțională a lor. Prin intermediul jocului, copiii își pot dezvolta abilitățile sociale, pot explora lumea înconjurătoare și pot învăța noi lucruri într-un mod distractiv și interactiv.

De asemenea, educația este cheia pentru a le oferi copiilor oportunități de dezvoltare și progres în viață. Este important să investim în educația copiilor și să ne asigurăm că au acces la o educație de calitate, indiferent de locul în care se află. Educația le oferă copiilor instrumentele necesare pentru a-și realiza potențialul și pentru a deveni membri activi ai societății de mâine.

Promovarea drepturilor copiilor

Ziua Internațională a Copilului ne reamintește că toți copiii au drepturi fundamentale care trebuie respectate. Aceste drepturi includ: dreptul la viață, dreptul la educație, dreptul la protecție împotriva violenței și abuzului, dreptul la sănătate și multe altele. Este responsabilitatea noastră, ca adulți și societate, să ne asigurăm că aceste drepturi sunt respectate și promovate în mod activ.

Celebrată pe 1 iunie, această zi ne amintește de importanța copilăriei și de drepturile copiilor. Educația și jocul sunt elemente cheie în dezvoltarea lor și trebuie să facilităm accesul tuturor la acestea. De asemenea, este esențial să ne implicăm în protejarea drepturilor copiilor și să creăm un mediu sigur în care copiii să crească și să se dezvolte într-un mod armonios.

Zi de bucurie

Cu ocazia acestei zile, în țara noastră sunt oferite copiilor de toate vârstele dulciuri, jucării, baloane colorate, hăinuțe și alte obiecte pe care ei și le doresc. De asemenea, de Ziua Copilului pot fi organizate petreceri-surpriză, evenimente și activități dedicate copiilor, manifestări sportive, desene pe asfalt sau chiar excursii. În final, cele mai însemnate lucruri pentru un copil sunt atenția familiei și timpul petrecut împreună cu membrii acesteia.

Ziua Internațională a Copilului este, de altfel, un prilej grozav de bucurie pentru toți oamenii, nu numai pentru copii. Cu toții își pot aminti de copilărie și pot celebra această perioadă marcantă din viața lor, căci în sufletul fiecăruia se va afla tot timpul un copil. Este o zi magică, plină de emoții puternice, individuale și cu adevărat speciale.

La mulţi ani copiilor din lumea-ntreagă!

Foto: Freepik


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate