Am scris de curand ca, intrand pe site-ul Arhivelor Nationale, am descoperit existenta unui document domnesc, denumit „Intarirea lui Patrascu cel Bun, voievodul Tarii Romanesti, pentru Stana”. Acesta este datat 20 iulie 1556, iar in el este amintita existenta localitatii Stalpeni, alaturi de localitatea „Ograzeani”, probabil satul Ogrezea de astazi.
Despre acest document voi afla mai multe informatii in curand, dupa ce personalul de la Arhiva Nationala, in urma unei adrese pe care am facut-o, imi vor pune la dispozitie traducerea textului si, eventual, fotocopii ale acestui document.
Asadar, 20 iulie 1556 este data in care a fost redactat acest hrisov, acest act domnesc al voievodului Patrascu cel Bun, domn al Tarii Romanesti intre 12 martie 1554 – 24 decembrie 1557 si tatal lui Mihai Viteazul, asa cum este consemnat ca spunea acesta.
Cum 20 iulie este si ziua in care crestinii ortodocsi il celebreaza pe sfantul si marele Proroc Ilie Tesviteanul, eveniment considerat motiv de mare sarbatoare pentru credinciosii de pretutindeni, cred ca ar fi un moment numai bun pentru o dubla bucurie, una de credinta, dar si de identitate.
Pana la izbucnirea pandemiei, primaria a organizat Ziua Comunei undeva toamna, asa cum puteti citi aici si cum probabil va amintiti din anii trecuti. Fara a exista insa o data precisa si fara nicio legatura cu data documentelor considerate pana acum ca fiind cele mai vechi in atestarea localitatii Stalpeni (acestea fiind datate, ambele, in luna ianuarie).
Pare ca aceste serbari organizate pana acum de Primaria Stalpeni au legatura mai degraba cu Ziua Recoltei, nu cu istoria localitatii. Si, probabil, cu finalul anului bugetar, atunci cand mai raman niste bani necheltuiti la buget si se poate aduce un cantaret mai cunoscut si se pot da mici si bere, ori alte produse, gratuit participantilor.
Nu stiu daca ideea aceasta, de a sarbatori Stalpeniul de ziua Sfantului Ilie, pe 20 iulie, in fiecare an, va atrage suficienti adepti, dar cred ca merita un referendum local, ori o consultare a cetatenilor prin alte mijloace, urmata de o hotarare de Consiliu Local, care sa consfinteasca, o data pentru totdeauna, data la care ne sarbatorim istoria comunei Stalpeni si trecutul de peste 465 de ani de atestare documentara.
Ce spuneti?
Foto: Ziarul Argesenilor
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News