[ COMPORTAMENT ] Tot despre misoginism

Scris de Daniel Dobrisan
583 vizualizari

Săptămâna trecută, Ionela Birea ne vorbea despre misoginism într-un articol foarte bine structurat, cu multe analize, date istorice și nu numai. Mi-a plăcut articolul. De fapt, mi-a plăcut atât de tare că vreau să-l continui aici.

Să începem cu istoria. Făcea colega mea o comparație între dreptul de vot al femeilor câștigat în România de abia în anul 1938 și mișcarea pentru drepturile femeilor din USA, care a avut loc între anii 1878 și 1917. În acest sens voi face o paralelă, printr-o comparație care mi se pare mult mai sugestivă. Și anume, Klaus Iohannis este de-abia al V-lea președinte al României, în timp ce Joe Biden este al 46-lea președinte al USA.

Desigur că ce fac acum, comparând România cu Statele Unite al Americii, nu este tocmai un lucru acceptabil pentru cei mai mulți, pentru că vorbim de multe diferențe la mijloc. Din foarte multe puncte de vedere însă, ceea vreau să scot în evidență este diferența de timp parcursă de noi în democrație. Suntem o democrație tânără și vreau să spun că trebuie să avem întâi de toate răbdare.

Problema misoginismului este una foarte mare în România, nu contest lucrul acesta, dovedit și din statisticile pe care le-a prezentat Ionela în privința creșterii cazurilor de violență domestică din pandemie, dar și din percepția publică. Pentru că încă regăsim foarte des poziționarea bărbatului pe un rang superior față de cel al femeii. Și asta, de cele mai multe ori, vine din supraestimarea forței fizice, cei mai mulți având impresia că dacă au o putere fizică mai mare, automat sunt superiori femeilor. Lucru fals, desigur.

De unde vine problema?

Din punctul meu de vedere, problema vine din educația primită de acasă. Dacă vezi așa ceva în familie sunt șanse foarte mari să faci și tu la fel. Sau, dacă ai fost înconjurat doar de percepția asta, atunci ajungi să o împrumuți și tu ca fiind „normală”. În același timp și din școală, probabil, pentru că sunt cazuri de misoginism și printre cadrele didactice.

Indiferent că este acasă, în școală, la serviciu, din păcate puțini se luptă cu misoginismul, puțini vor să să vorbească despre asta, puțini sunt ceu care chiar doresc să atingă un subiect atât de delicat, de teama de a nu isca discuții și de a nu fi judecat că gândește diferit.

Soluția?

Educația. Ea este, din punctul meu de vedere, o soluție pentru absolut toate problemele de acest gen. Putem, desigur, aduce educația în familie, rezolvând lucrurile acolo, în familie, unde copilul își dezvoltă cel mai mult caracterul. Dacă familia nu poate avea acces la această educație, atunci statul, prin școală, ori autoritățile, prin campanii de educație, pot ajuta oamenii să înțeleagă și să combată misoginismul.

Dar pentru asta, ca și pentru alte lucruri de acest fel, este nevoie de ceva ce lipsește în general oamenilor politici și autorităților locale, anume, curajul și dorința de a face bine!

Foto: Vox.com


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate