[OPINIE] Schimbarea – un fel de Fata Morgana

Scris de Ionela Birea
438 vizualizari

Pentru cine nu stie, expresia “Fata Morgana” este folosita pentru a denumi un “fenomen optic datorita caruia imaginile obiectelor aflate la (sau dincolo de) orizont apar ca si cum s-ar reflecta intr-o apa”. La sensul figurat, aceasta denumeste o „aparitie inselatoare, o iluzie trecatoare”, asa cum ne este vandut fenomenul de schimbare, o data la 4 ani, in timpul campaniilor electorale.

Aparitia Gazetei de Stalpeni in comunitatea locala este una destul de controversata, probabil din cauza faptului ca nu ne dam la o parte din a scrie despre subiecte, la rândul lor controversate. Crezul echipei din care fac parte este sa informam pe absolut orice subiect, despre care sa scriem cu buna credinta. Nu exista niciun alt criteriu dupa care noi ne alegem subiectele.

Dorim sa prezentam FAPTE bazate pe relatari ale unor martori sau pe dovezi care stau marturie ca evenimentele respective sunt REALITATE. Poate ca articolele care apar la gazeta nu respecta in totalitate principiile eticii jurnalismului, având si o componenta civică, cel mai probabil pentru ca nu ne consideram 100% ziaristi, ci oameni care vor sa informeze comunitatea, pentru că ne pasă. Adica suntem jurnalisti implicati civic.

Seria de articole aparute in ultimele saptamani in Gazeta este un semn clar ca unii nu vor sau nu stiu sa accepte realitatea, asa ca fac ceea ce stiu mai bine: raman in zona lor de confort si cauta scuze, denatureaza realitatea sau lanseaza diferite acuzatii, fara niciun fundament in realitate, asezati pe un scaun sau o functie bine platita. Daca va intrebati de ce ar face cineva asa ceva, raspunsul este extrem de simplu: fiindca e mai simplu sa te prefaci ca muncesti, decat sa depui efortul de a face ceva bun.

Incidentul cu elevul de clasa a VI-a

Intr-o lume normala, celui sau celei care a initiat actele de violenta asupra elevului i-ar fi fost scazuta nota la purtare. Doamna director, in loc sa „faca” doua sedinte cu parintii in care a permis ca unii sau toti copiii sa fie numiti „jigodii”, a dat vina pe doamna diriginta, care nu era de fata in acea sedinta si nu putea sa isi spuna punctul de vedere. L-a spus cand s-a intors din strainatate, iar atunci, la acea sedinta la care a participat, parintii si elevii au inteles care este situatia reala.

Doamna director a insistat asupra procesului verbal lipsa – ca si cum ar fi fost solutia miraculoasa a problemei, negand ca pozele pe care le-a vazut, nu ar fi fost recente. Repet: de ce nu s-a luat nicio masura? Dupa atatia ani de activitate didactica, sa intrebe parintii intr-o sedinta, pe care o conducea, care este solutia rezolvarii acelei probleme, este tragi-comic.

Sa spui ca directorul liceului „I.C. Petrescu” este incompetent nu inseamna ca jignesti o femeie

Primul lucru care m-a amuzat cand am citit acuzatia de misoginism la adresa Gazetei a fost ca acuzatorul are un istoric in care s-a adresat cu o lipsa de respect evidenta la adresa mea, dupa cum am scris anul trecut. Pe langa asta, sustinatorii doamnei director s-au adresat de destul de multe ori la limita respectului, in timpul campaniei electorale, la adresa domnului Serbanoiu, disociind omul de persoana.

Dupa cum argumentau dumnealor atunci, cand erau urecheati de sustinatorii domnului Serbanoiu, spuneau ce? Ca nu acuza omul ci functia? Le reamintesc acum celor care atunci gandeau astfel ca Gazeta de Stalpeni relateaza doar despre „directorul Postelnicu” si incapacitatea dumneaei de a fi un bun manager de liceu, nu despre „omul Postelnicu”.

Relatarile noastre sunt bazate doar pe evenimente care s-au intamplat, fie ca vor sustinatorii doamnei director sa recunoasca sau nu. Iar standardul de competenta (adjectiv = care are atributia, caderea, autoritatea legala sa faca ceva) nu are gen. Daca directorul liceului era un barbat si nu o femeie, dar facea aceleasi lucruri pe care le face acum doamna director, scriam aceleasi articole. Nu vad de ce am judeca directorul scolii dupa alte standarde decat primarul comunei, doar fiindca prima e femeie. Nu are niciun sens.

Nu, nu suntem niste oameni rai

Sincer, eu nu vad legatura cu subiectul acesta, chiar daca sa admitem, prin absurd, ca am fi oameni rai. Oamenii au voie sa deschida gura in comuna doar pentru a spune „felicitari, bravo, etc”, altfel sunt oameni rai? Iar daca te pune Dumnezeu Sfantu’ sa ai vreo parere constructiva, atunci intri in gura satului ca om rau si mai iesi din eticheta asta la Sfantu’ Asteapta? Este bine asa?

Am spus parere constructiva si nu negativa fiindca in lumea in care ma invart 8 ore pe zi (uneori si 12), greselile sunt ocazii de a invata, deci lucruri constructive. Am fost acuzata ca jignesc (inca astept sa-mi arate cineva unde am facut asta) si am pierdut numarul datilor in care singura replica la adresa a ceea ce am scris a fost legata de numarul kilogramelor de pe cantar si ca ar trebui „sa-mi gasesc un crestin sa ma marit”. Ba mai mult, ultima replica a fost ca „nu am niciun viitor” din partea unui domn, cam iute la manie. In toate cazurile astea, oare cine este omul rau?

„Cand faceam eu jurnalism, tu faceai X sau Y”

Acesta este alt raspuns dat de contestatarii nostri, fara vreo legatura cu cele relatate de Gazeta, dar care are scopul de a ne atrage intr-o discutie pur balcanica despre „cine e mai bun”, doar pentru a ne abate atentia de la problema in sine. Nu exista nicio justificare pentru actiunile doamnei director si relatate de noi, asa cum ne-am priceput. Am vorbit documentati despre ele, nu bazandu-ne pe un interviu inventat, cu elemente care nu au nicio legatura cu realitatea. In plus am folosit corect limba romana, in contradictie cu scrisul public al celui care ne acuza.

Nimic din toate aceste acuzatii de lipsa de jurnalism nu au vreo legatura cu subiectele pe care le abordeaza Gazeta, evident. Dar toata lumea stie ca cea mai buna aparare este atacul si in Stalpeni pare ca nu mai conteaza daca „ataci” cu fapte reale care reflectă adevarul sau nu. Dupa cum spunea cineva chiar ieri, poti sa inventezi orice, il numesti interviu si il pui pe Facebook ca nu ti-l publica nimeni, ca sa ii dai … „valoare”. Oare acesta este jurnalism?

Unde ne indreptam si care ar fi solutia?

Pana una alta asteptam solutionarea reclamatiilor depuse la autoritatile competente, fiindca na!, fiecare sef are un sef. In anul scolar 2022- 2023 vreo 3 sau 4 profesori nu vor mai continua sa predea in liceu, din cauza mediului toxic inlesnit de actuala conducere. Evenimentele ERASMUS la care participa elevii liceului, ultimul avand loc chiar saptamana trecuta conform Liceul Tehnologic I. C.Petrescu Stâlpeni | Facebook nu au vizibilitate online sau fizic in cadrul liceului, energia actualei conduceri fiind consumata pentru a-i trage de urechi pe „nesimtitii aia de la gazeta”.

Gazeta de Stalpeni va continua sa relateze orice informatie primita de la oamenii de buna credinta, din dorinta de a documenta adevarul. Cât despre comunitate, consider ca aceasta este un antrenament pentru urmatoarele alegeri locale, unde actorii din povestile de mai sus vor veni din nou la usa ne ceara votul de incredere, mimand schimbarea!

Care schimbare e mai mult o „Fata Morgana”, desi singura solutie este schimbarea.

Referinte:

  1. Fata morgana – definiție și paradigmă | dexonline
  2. Paine si circ | Gazeta de Stâlpeni (gazeta-stalpeni.ro)
  3. Competenta – definiție și paradigmă | dexonline
  4. Liceul Tehnologic I. C.Petrescu Stâlpeni | Facebook
  5. Adevăr – definiție și paradigmă | dexonline

Foto: Freepik


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.


Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate