[PARLAMENTUL EUROPEAN] Protejarea libertății presei, reglementarea inteligenței artificale și refacerea Patrimoniului României

Scris de Ionela Birea
89 vizualizari

Parlamentul European a intrat în sesiune plenară între 11 și 14 martie, cu o agendă încărcată. Trei subiecte majore au fost în centrul atenției.

Situația tezaurului național al României sechestrat de Rusia

Parlamentul European a dezbătut situația tezaurului românesc sechestrat ilegal de Rusia în timpul Primului Război Mondial. Acest subiect a fost discutat în cadrul sesiunii plenare din această săptămână. Joi, 14 martie 2024, Comisia Europeană a susținut o declarație în fața eurodeputaților privind restituirea tezaurului românesc, însușit ilegal de Rusia în timpul Primului Război Mondial, iar o rezoluție conexă a fost adoptată în acest sens, la prânz, între 13:00 și 15:00 ora României.

Tezaurul național al României a fost trimis în Rusia între 1916 și 1917 pentru protecție în timpul ocupației teritoriului național din primul război mondial, dar după instaurarea regimului comunist și declararea păcii, Rusia a refuzat să-l returneze, sub diverse pretexte. Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Valeri Kuzmin, a spus recent că Moscova nu are de gând să returneze nici acum României tezaurul, țara noastră, conform declarației acestuia, continuând „să scoată, cum se spune la noi, o pisică moartă de la naftalină”.

Legea privind inteligența artificială (IA)

În data de 12 martie, Parlamentul European a adoptat prima lege cuprinzătoare privind Inteligența Artificială (IA) din lume. Au fost votate noi norme pentru a asigura că IA este de încredere, sigură și respectă drepturile fundamentale ale UE. Acestea sunt incluse în acordul cu țările UE, stabilind obligații pentru IA pe baza riscului potențial și a nivelului de impact.

Legea reglementează utilizarea inteligenței artificiale, asigurând siguranța, transparența și protejarea drepturilor fundamentale. Normele includ interzicerea aplicațiilor IA care prezintă un risc pentru drepturile fundamentale și impunerea de cerințe stricte pentru sistemele de IA utilizate în diverse domenii, cum ar fi infrastructura critică, educația și asistența medicală.

De asemenea, se vor impune obligații de transparență și respectarea normelor UE privind drepturile de autor pentru sistemele de IA de uz general.

Legea libertății presei

Parlamentul European a mai adoptat și o lege revoluționară care protejează jurnaliștii și mass-media în UE de ingerințele politice sau economice. Aceasta interzice utilizarea programelor spion împotriva mass-mediei și are ca scop susținerea drepturilor fundamentale și promovarea inovării în acest domeniu.

Adoptată cu 464 de voturi pentru, 92 împotrivă și 65 abțineri, noua lege va impune obligații statelor membre pentru a proteja independența mass-mediei și pentru a interzice intervențiile în deciziile editoriale. Aceasta include protejarea jurnaliștilor împotriva presiunilor, asigurarea independenței editoriale a furnizorilor publici de servicii mass-media și transparența structurilor de proprietate.

De asemenea, se va impune o alocare echitabilă a publicității de stat și se va proteja libertatea presei în fața marilor platforme online.

Parlamentul European a avut astfel o săptămână plină, cu activități esențiale pentru cadrul legislativ european. Au fost adoptate legi importante și s-a luat în discuție problema solicitată de România privind Tezaurul Național, confiscat de Moscova împotriva tuturor cutumelor internaționale. Aceste decizii adoptate în actuala sesiune parlamentară au un impact semnificativ asupra societății și a relațiilor internaționale, contribuind la modelarea viitorului comun al statelor din Uniunea Europeană.

Foto: Freepik


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate