PODCAST Sapte reguli naturale in politica

Scris de Andrei Vacaru
831 vizualizari

Subiectele de astazi:
– Primarul Serbanoiu si politica sa de stanga
– Asemanarea dintre copacul roditor si destinul omului
– De ce avem nevoie sa primim in prima parte a vietii tot ce avem nevoie pentru a fi roditori
– Pomul ofera neconditionat fructele sale atunci cand este pe rod
– Sunt politicile sociale contra naturii?

Auditie placuta!

TEXT

Domnul primar spunea anul trecut, intr-un comentariu pe facebook dinainte de alegerile locale, ca el este un om de stanga si explica si de ce, pentru ca lui ii plac politicile sociale. Foarte bine, este optiunea dansului sa fie de stanga sau de dreapta, dar intrebarea este de unde iei ca sa poti face politici sociale? Ca primarul este doar un distribuitor, nu da de la el pentru astfel de politici.

Exista o parabola a copacului care spune ca de la samanta si pana intra pe rod, un copac are nevoie sa primeasca apa, minerale, lumina, temperatura in limitele dezvoltarii optime. Dar dupa ce incepe sa rodeasca, copacul da inapoi naturii tot ceea ce a primit, NECONDITIONAT si ORICUI.

La fel si omul: de cand se naste si pana la maturitate, are nevoie sa primeasca hrana, apa, caldura, imbracaminte, adapost si educatie. La fel si la batranete, cand puterile incep sa-l paraseasca are nevoie de toate acestea, pentru ca singur este greu sa si le obtina.

De aceea, daca in copilarie si la batranete primeste, ar fi normal ca la maturitate el sa ofere ceea ce a primit si va mai primi, celorlalti. Poate fi ajutor direct, ori sub forma de taxe si impozite.

Pe scurt, pomul are nevoie de ajutor, apoi ofera neconditionat, iar la final se usuca si lasa locul altor arbusti. Omul are la fel, acelasi parcurs: primeste ajutor, pana la maturitate, apoi ar trebui sa ajute, ca la batranete sa fie ajutat.

Politica vrea uneori ca pe mar sa il faca par, pe prun cais si pe cires zarzar. Pentru ca politicianul crede ca a fi par, cais sau zarzar este ceea ce are nevoie societatea, ori este ceea ce este el si ar vrea sa fie ceilalti. Ori daca sunt multe zarzare, atunci va fi reales pentru ca pe zarzare nu se dau multi bani. Gresit.

Prima regula este sa ii dai voie omului sa-si implineasca menirea pentru care s-a nascut. Parul sa ajunga sa dea pere, marul mere si ciresul cirese.

A doua regula e sa nu tai toti pomii la acelasi nivel, doar pentru ca un politician sau o doctrina politica ne vrea egali. Fiecare sa se dezvolte dupa puterile si abilitatile sale.

A treia e sa nu dai mai multa lumina si caldura doar unor pomi cu relatii sau rude ancorate politic, ignorandu-i pe ceilalti. Sau mai grav, sa santajezi pe ceilalti ca sa primeasca ceea ce au nevoie pentru a se dezvolta, de votul politic sau alte foloase.

A patra este ca fara investitia in educatie, omul va da foarte putine roade, pentru sine si societate, dar va fi folosit de catre oamenii rai ca la umbra lui, hotii sa poata fura linistiti.

A cincea este ca daca fortezi pomul sa dea mai repede roade decat este natural sa produca, ii retezi sansa de a da mult mai multe atunci cand natural va ajunge la maturitate.

A sasea este ca, daca nu te ingrijesti sa ai suficienti pomi pe rod, vei ajunge sa ai o livada uscata, plina de pensionari care doar cer, carora le dublezi sau le triplezi pensiile, in timp ce pomii tineri dau rod in alte tari, mai atente cu ei.

Si sapte, modul cum arata livada Stalpeni este meritul exclusiv al primariei. Oricat ar vopsi primaria pomii in roz, situatia arata prost si nu sunt perspective de mai bine.

Cum s-ar traduce aceste reguli simple in politica nationala dar si a celei locale?
Spre exemplu sa nu acorzi prea multe resurse si energie pomilor care nu vor sa produca rod. Pentru ca ti se usuca livada, iar merii buni fie se ofilesc, fie pleaca in alta livada, unde sunt pretuiti. Ori ca batranilor meri, care au radacina sanatoasa sa le puna altoiuri sanatoase, respectiv pe traditiile locale, primite in generatii sa altoim tineri care sa le duca mai departe. Sau sa extindem gradina, astfel incat toti pomii sa-si poata intinde coroana cat sa isi atinga menirea de copac roditor. Si nu in cele din urma, ca atunci cand se culeg fructele, unii sa nu fie mai egali decat altii in drepturi.

Prin urmare, domnule primar, eu nu stiu ce inseamna pentru dumneavoastra politica de stanga. Stiu insa cum ar arata o politica de buna credinta, indiferent de ideologii. Una in care are de castigat toata livada, nu doar „emanatii” comunei.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate