[UNIUNEA EUROPEANĂ ] Lege europeană care protejează presa, limitând subvențiile și păstrând independența acesteia

Scris de Redacție
289 vizualizari

Conform unui articol apărut marți, 3 octombrie 2023 pe site-ul Parlamentului European, Uniunea Europeană (UE) a luat măsuri semnificative pentru a consolida libertatea presei și a asigura independența mass-mediei în contextul amenințărilor tot mai mari la adresa acesteia, inclusiv subvențiile care pot influența calitatea informației oferite cetățenilor.

Legea europeană privind libertatea mass-mediei, adoptată cu 448 voturi pentru, 102 împotrivă și 75 abțineri în Parlamentul European, reflectă preocuparea crescută pentru protejarea jurnaliștilor și organizațiilor de presă într-un mediu din ce în ce mai complex și amenințător. Această lege vizează asigurarea independenței mass-mediei de influențe guvernamentale, politice, economice sau private, inclusiv subvențiile care pot submina obiectivitatea presei.

Un aspect esențial al legii este transparența proprietății mass-mediei. Toate entitățile mass-media, inclusiv microîntreprinderile, trebuie să publice informații despre proprietarii lor. De asemenea, mass-media, inclusiv platformele online și motoarele de căutare, trebuie să raporteze informații despre fondurile primite din publicitatea de stat și sprijinul financiar de stat, inclusiv fondurile din afara Uniunii Europene. Aceasta are ca scop prevenirea dependenței mass-mediei de subvenții care ar putea influența bunăvoința și obiectivitatea lor.

Pentru a asigura că subvențiile nu sunt folosite pentru a cumpăra bunăvoința presei, legea propune crearea unui mecanism de gestionare a acestor fonduri. Acest mecanism trebuie să garanteze că subvențiile sunt alocate în mod transparent și că nu afectează negativ independența mass-mediei.

De asemenea, legea impune restricții privind publicitatea de stat, limitând-o la 15% din bugetul total alocat de autorități pentru publicitate într-o anumită țară a Uniunii Europene. Aceasta are ca scop prevenirea acordării excesive de publicitate unui singur furnizor de mass-media, platformă online sau motor de căutare, ceea ce ar putea influența negativ conținutul și obiectivitatea presei.

Prin această lege, Parlamentul European face un pas semnificativ în direcția protejării libertății presei în Uniunea Europeană și reflectă angajamentul de a asigura independența și obiectivitatea mass-mediei în fața influențelor financiare. Urmează negocierile cu Consiliul pentru a ajunge la o formă finală a legii și pentru a asigura o mai mare transparență, independență și viabilitate a mass-mediei în UE.

Foto: Freepik


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.


Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate