Libertatea presei este fundamentală într-o democrație, însă în România, jurnaliștii de investigație care scot la lumină corupția sunt adesea tratați ca infractori. Un nou caz revoltător scoate la iveală modul în care instituțiile statului, în loc să combată corupția, ajung să supravegheze abuziv presa independentă.
Jurnaliștii Luiza Vasiliu și Victor Ilie au fost urmăriți timp de două zile de șase ofițeri de poliție ai DNA, după ce Ilie a realizat un reportaj sub acoperire despre activitatea Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași.
Jurnaliștii afirmă că filajul a avut ca scop descoperirea surselor acestora, a subiectelor în lucru și a contactelor profesionale. Pe lângă supravegherea electronică, ofițerii DNA i-au urmărit fizic, unul din jurnaliști reușind chiar să fotografieze doi dintre cei implicați.
Cazul nu este singular. În trecut, și alți jurnaliști au fost puși sub supraveghere abuzivă de DNA Iași, în contexte similare. În 2018, Rareș Neamțu și colegii săi de la 7 Iași au fost interceptați timp de două luni, după ce au publicat investigații despre primarul Mihai Chirica. În loc să fie sancționat edilul, procurorii DNA au clasat dosarul său și au continuat să-i supravegheze pe ziariști pentru presupuse fapte de șantaj și amenințare.
Citește articolul complet aici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News