[ ILEGAL ] Inca o mare magarie in primaria domnului Serbanoiu

Scris de Andrei Vacaru
431 vizualizari

Magarie (Dictionarul Explicativ al Limbii Romane) Fapta sau vorba prosteasca; neghiobie, nerozie, obraznicie, impertinenta.

Este incredibil cum unii oameni cu ceva functii din Stalpeni nu invata nimic din situatia in care se afla acum domnul Nitu Gheorghe, aceea de a raspunde de unul singur pentru actiunile facute la sugestia sau la ordinul primarului comunei Stalpeni. Spun incredibil pentru ca nu inteleg cum pot cei care ar trebui sa stie ceeea ce prevede legea, ceea ce au voie sau nu sa faca, se expun pana la riscul de a fi condamnati penal.

Si am sa explic imediat despre ce este vorba.

CONSILIERUL LOCAL

In Stalpeni consiliul local are in componenta sa 13 consilieri, numar stabilit de lege pentru a asigura in mod unitar la nivelul tarii si proportional reprezentativitate pentru cetatenii unei localitati sau judet in forul deliberativ al unitatii administrative unde locuiesc.

Impartind numarul de locuitori ai comunei Stalpeni la numarul de consilieri locali, respectiv 4884 la 13, rezulta ca un consilier reprezinta 375 de locuitori ai comunei. Iar un grup parlamentar precum cel al Partidului ProRomania (sau PNL), care are 3 consilieri locali, reprezinta prin urmare 1.125 de locuitori, un numar suficient de mare si de semnificativ si ale caror interese ar trebui respectate si ascultate de catre autoritatile din localitate.

In acest sens, Codul administrativ da dreptul consilierilor locali, dar si delegatilor satesti asimilati alesilor locali, sa aiba initiative in promovarea actelor administrative, tocmai pe baza principiului reprezentativitatii lor in urma votului.

„Alesii locali au dreptul de initiativa in promovarea actelor administrative, individual sau in grup.” – Codul Administrativ, art. 211

Pana aici sigur am inteles cu totii ca un ales local reprezinta 375 de cetateni ai comunei si ca are dreptul sa propuna acte administrative in consiliul local. Vom vedea ca nu insa si functionarii primariei domnului Serbanoiu au acest drept, mai ales daca sunt de la opozitie.

PROIECTUL DE HOTARARE DE CONSILIU LOCAL

Cei care ati urmarit inregistrarea sedintei de consiliu local din 27 ianuarie anul acesta ati vazut cum inainte de a incepe efectiv discutiile pe ordinea de zi, domnul consilier Mugurel Dumitru de la Partidul ProRomania a impartit celor din sala un proiect de HCL pe care sa il vada fiecare si sa il discute la urmatoarea sedinta de consiliu local.

Imediat dupa acea sedinta, avand prin lege acest drept, domnul Mugurel Dumitru, impreuna cu ceilalti doi consilieri locali ai partidului si cu delegatul satesc de la Opresti au solicitat in scris secretarului primariei inscriere pe ordinea de zi a urmatoarei sedinte a acestui proiect de lege in forma pusa la dispozitie de acest grup de consilieri si inregistrata la secretariatul primariei Stalpeni.

Pana aici intelegem ca s-au respectat conditiile legii, respectiv ca un consilier care are acest drept conferit de lege a inregistrat la secretariatul primariei, alaturi de colegii sai, un proiect de HCL, proiect pe care l-a oferit colegilor sai consilieri din timp pentru ca sa il studieze si pe care sa il discute la urmatoarea sedinta.

PRIMA MAGARIE (NECONSUMATA) DIN PRIMARIA STALPENI

Prima magarie in acest caz, ca mai sunt multe altele despre care am mai vorbit si sigur vom mai discuta, a fost aceea a convocarii unei sedinte extraordinare pentru data de 10.02.2022 fara a pune pe ordinea de zi proiectul de HCL initiat de domnul consilier Dumitru. Convocatorul il puteti vedea aici si confirma acest lucru.

Astfel, desi era inregistrata din ianuarie cererea de introducere pe ordinea de zi a proiectului, desi toti consilierii primisera inca din 27 ianuarie forma acestui proiect, domnul secretar al primariei, cel mai probabil la ordinul primarului, a omis inscrierea sa in convocatorul de sedinta. De ce? Nu mai conteaza, sedinta fiind anulata cu cateva ore inainte in mod inexplicabil, adica fara a se da niciun motiv de anulare. Probabil o fi fost din cauza acestei omisiuni, dar, evident, este doar o banuiala.

CELELALTE MAGARII: FALS SI DEZINFORMARE

Apoi vin, pe banda rulanta, alte magarii, respectiv fals in documente, interzicerea dreptului unui consilier de a avea initiativa in promovarea actelor adminstrative asa cum prevede legea, dar si dezinformarea celorlalti consilieri privind un document modificat in primarie si care nu mai corespunde nici scopului urmarit, nici formei initiale.

Le voi explica pe rand pe fiecare, nu inainte sa atrag atentia asupra faptului ca abuzul in serviciu este o fapta penala, pedepsita de Noul Cod Penal cu inchisoare de la 2 la 7 ani si cu pierderea dreptului de a ocupa o functie publica.

„(1) Fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, nu indeplineste un act sau il indeplineste in mod defectuos si prin aceasta cauzeaza o paguba ori o vatamare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica.

(2) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza si fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, ingradeste exercitarea unui drept al unei persoane ori creeaza pentru aceasta o situatie de inferioritate pe temei de rasa, nationalitate, origine etnica, limba, religie, sex, orientare sexuala, apartenenta politica, avere, varsta, dizabilitate, boala cronica necontagioasa sau infectie HIV/SIDA.” – Codul Penal, art. 297

Prin convocatorul pentru sedinta ordinara de astazi de consiliu local, secretarul primariei a introdus pe ordinea de zi proiectul de HCL despre care am vorbit pana acum, dupa cum urmeaza: „9. Proiect de hotarare privind modificarea si completarea HCL nr. 2 din 27.10.2020 cu privire la stabilirea comisiilor de specialitate ale Consiliului Local Stalpeni. Initiator – dl. consilier Dumitru Constantin. Comisiile de specialitate nr. 1, 2 si 3.”

Citind acest convocator orice om de buna credinta ar fi crezut ca primaria respecta dreptul de initiativa al domnului consilier si ca a pus pe ordinea de zi, asa cum era normal, proiectul de HCL in forma depusa si inregistrata la primarie. Dar, nu, nu este asa pentru ca domnii din primarie se joaca cu focul si nu stiu cum sa faca sa pateasca si ei la fel ca domnul Nitu.

Adica au modificat proiectul initial, schimbandu-i sensul, din infiintarea comisiei nr. 4 in atribuirea comisiei de specialitate nr. 1 a inca unor domenii de responsabilitate, utilitatile si serviciile publice, devenind „comisia  pentru agricultura, activitati economico-financiare, amenajarea teritoriului, urbanism, utilitati si servicii publice de interes local”. Iar la initiator este mentionat tot domnul Dumitru, ca si cum ar fi initiatorul acestui proiect modificat.

Intrebat de catre mine daca este in cunostiinta de cauza sau daca aceasta modificare s-a facut cu aprobarea dumnealui, domnul consilier a fost mai intai uimit sa afle despre producerea acestuie fals grosolan in documente si a negat ca ar fi fost intrebat sau ca i s-ar fi cerut acordul pentru modificare.

Prin urmare, ceea ce s-a intamplat la primarie prin acest fals a fost evident o incercare de modificare a sensului si formei unui drept de initiativa, fapt sanctionat de catre legiuitor. Insa faptele nu se opresc aici pentru ca forma modificata si in care apare ca initiator dl. Mugurel Dumitru, a fost transmisa spre informare celor ce vor participa astazi la sedinta, ceea ce inseamna dezinformarea si inducerea in eroare a consilierilor locali si a delegatilor satesti.

INEXPLICABIL

Cam aceastea sunt faptele produse, cu probe atasate acolo unde a fost nevoie de ele. Raman insa fara raspuns urmatoarele intrebari:

  • De ce se doreste stoparea sau deturnarea initiativei unui consilier local la Stalpeni?
  • Cum poate cineva sa modifice grosolan un document si sa creada ca falsul nu va fi descoperit?
  • Care este respectul pe care il tot cer cei din administratia locala cand ei ofera doar lipsa de respect fata de ceilalti?
  • Cum poti sa ignori reprezentativitatea a cel putin unui sfert din numarul de locuitori ai comunei, prin exercitarea suveranitatii acestora in nume propriu?
  • Ce rost are sa te expui, sa risti sa iti pierzi locul de munca bine remunerat sau sa faci inchisoare, la ordinul cuiva care stii ca nu va raspunde alaturi de tine? Pentru ca daca inca nu v-ati prins, atunci este suficient sa vedeti ce se intampla cu dl. Nitu Gheorghe.
  • Dar mai ales, de ce atata rea credinta la Stalpeni cand lucrurile se pot intampla si altfel?

Celelalte intrebari le puteti pune dvs., cu conditia sa nu le uitati pana atunci cand vin sa va ceara, ca de obicei, votul, vanzandu-va promisiuni pe care stiti ca nu le pot onora pentru ca nu pot, nu vor si sunt si de rea credinta.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate