Gazetarii din Stalpeni

Scris de Daniel Dobrisan
578 vizualizari

Nu sunt de acord cu luatul in ras al Gazetei de Stalpeni sau de a nu recunoaste pe cei ce scriu articole, ori sustin acest proiect, ca fiind jurnalisti, desi eu le voi propune alta denumire si voi argumenta de ce cred asta.

Rolul presei

In primul rand, presa are un rol extrem de important daca nu chiar vital in organizarea unui stat, data fiind nevoia cetatenilor de a se informa, de a cunoaste adevarul, iar daca in trecut razboiul se ducea pe campul de lupta fizic, cu arme, cu tancuri, cu bombe s.a.m.d., astazi se apeleaza la ceva mult simplu, informatia.

Ca sa va dati seama cat de importanta este presa ganditi-va la urmatorul aspect politico-administrativ. Intr-un stat exista trei puteri:

  • Puterea legislativa (cea care face si hotaraste legile)
  • Puterea executiva (cea care pune in aplicare legile hotarate si votate de puterea legislativa)
  • Puterea judecatoreasca (cea care ii sanctioneaza pe cei ce nu respecta legea).

Cele trei puteri sunt definite foarte bine in momentul de fata, insa se spune ca mai exista o a patra putere intr-un stat, si anume Puterea presei sau a mass-media. Pentru ca ei detin informatia, ei aleg ce informatie publica, felul in care o prezinta si cand o prezinta, ei aleg felul in care prezinta legile hotarate aprobate si felul in care sunt puse in practica de catre celelalte puteri. Iar reactia cetatenilor vine in urma aflarii unor astfel de informatii. Sigur intelegeti de ce presa este considerata o putere in stat, ei putand influenta oamenii sa sustina anumite ideologii, masuri, personalitati, valori, etc sau sa reactioneze fata de acestea.

Jurnalisti sunt si cei care nu ne plac

Exista tendinta de a nu recunoaste anumite persoane ca fiind jurnalisti sau anumite redactii ca fiind institutii de presa, ceea ce nu este corect pentru ca fiecare alege de unde isi ia informatia. Eu, spre exemplu, aleg sa nu urmaresc A3 si RTV si totusi, nu sunt ele considerate de catre guvern institutii de presa atata timp cat le ajuta cu finantare publica?

Ba da, ba chiar au reporteri care participa la conferintele de presa ale Guvernului, ale Administratiei Prezidentiale deci sunt recunoscute ca fiind institutii de presa, chiar daca sunt si oameni ca mine care nu urmaresc acele posturi si carora nu le plac subiectele si felul in care transmit ele informatia.

Sursele de informare din comuna Stalpeni

Acum sa vorbim despre comuna Stalpeni, unde singura redactie din comuna, care scrie articole/reportaje locale este Gazeta de Stalpeni. Asadar, in momentul de fata in localitatea noastra exista monopol pe piata mass-media locala ceea ce poate fi un lucru bun sau un lucru rau, insa nimeni nu impiedica pe altcineva sa realizeze ceva similar. Depinde cum privim situatia, insa ca sa nu ma indepartez din nou prea tare de subiect, voi spune ca este un lucru bun existenta acestei Gazete pentru ca este la momentul de fata una dintre singurele surse de informare ale cetatenilor alaturi de grupul de facebook “Stalpeni, comuna noastra!”.

Desigur ca sunt oameni care citesc articolele si sunt oameni care nu le citesc, sunt oameni care apreciaza acele articole si oameni care nu le apreciaza, dar una peste alta trebuie sa recunoastem un lucru: Gazeta este citita, are in medie aproximativ 200-300 de vizualizari pe fiecare articol fara a pune la socoteala articolele care au depasit bariera locala strangand peste 1000 de vizualizari. Asadar Gazeta are publicul ei, iar cei care scriu sau se ocupa de acest proiect se pot numi jurnalisti pentru simplul fapt ca informeaza zilnic sau saptamanal cel putin 200-300 de cetateni ai comunei Stalpeni.

Politica Gazetei de Stalpeni

Referitor la partea politica a Gazetei, sunt foarte multe articole in care sustin echipa Pro Romania Stalpeni si la fel de multe in care critica PSD-ul si PNL-ul si aici puteti crede ca Pro Romania ar finanta acest proiect. Insa totul se rezuma de fapt la… comunicarea activitatilor celor doua partide, a implicarii, a contributiei acestora la un trai mai bun pentru locuitori.

Vorbeam la inceput despre cum razboiul clasic cu arme si tancuri s-a transformat intr-un razboi informational: la fel se intampla si cu competitia politica in online, atata timp cat nu comunici si refuzi sa comunici online. Atunci atentia se va indrepta catre cei care vor sa comunice. Atata timp cat refuzi orice dialog, nu ai cum sa castigi sau sa fii apreciat.

Este ca un meci de tenis in care vrei sa castigi, vrei sa fii aplaudat, dar nu vrei sa intri pe teren. Cat timp stai pe margine desi trebuia sa fii in teren, sa joci, o sa fii criticat si de presa si de spectatori si vei mai si pierde meciul pentru ca nu te-ai prezentat.

Concluzie

Asadar, Gazeta de Stalpeni reprezinta presa in comuna noastra chiar daca oamenii care au pornit acest proiect nu si-au construit o cariera pe aceasta meserie. Ei se pot numi foarte simplu, asemenea domnului Cristian Tudor Popescu, GAZETARI pentru ca fac ceea ce face un gazetar: informeaza oamenii, iar daca ne deranjeaza lucrul acesta, n-avem decat sa intram pe teren si sa incepem sa jucam.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

1 comentarii

Gheorghe Vacaru 7 aprilie 2021 - 15:01

Bravo asa mai aflam si noi ce se petrece in comuna .

Raspunde

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate