[JURNALISM] Gazeta de Stâlpeni, publicație europeană

Scris de Ionela Birea
321 vizualizari

Gazeta de Stâlpeni se transformă în fiecare zi, evoluând de la jurnalismul civic cu care am început acest proiect, la jurnalism de calitate. De la „compuneri”, cum spuneau contestatarii noștri, la articole preluate de publicații cu abordare națională și județeană.

Având convingerea că Uniunea Europeană reprezintă partenerul necesar pentru a îmbunătăți viața cetățenilor români, inclusiv a celor din Stâlpeni, echipa gazetei a primit și acceptat cu entuziasm invitațiile generoase ale Biroului de Presă de la București al Parlamentului European. Astfel, eu personal am fost la Bruxelles, Andrei Văcaru la Strasbourg, iar colegul nostru Gică Nicolae urmează să aibă o experiență similară tot la Strasbourg în luna ianuarie, anul viitor.

Experiența noastră în aceste centre europene de decizie a fost esențială pentru a înțelege mai bine activitatea europarlamentarilor români, procesele decizionale la nivelul uniunii și posibilele îmbunătățiri necesare în țară, pentru a acționa și a ne alinia mai eficient cu instituțiile europene.

Într-un demers de apreciere al muncii noastre, anul trecut am fost acceptați în rețeaua de jurnalism PressHub, iar pentru consolidarea competențelor noastre jurnalistice, personal am participat la cursul de formare pentru tinerii jurnaliști din România, “European Parliament Training Programme for Young Journalists”, desfășurat în weekendul trecut, între 16-19 noiembrie 2023. Deși inițial eram sceptică în privința acceptării unui jurnalist civic în acest program, comitetul de selecție a apreciat că articolele noastre publicate în Gazeta de Stâlpeni au demonstrat aptitudini suficiente pentru a face parte din primul grup de cursanți-jurnaliști.

Programul s-a vrut a fi “un exercițiu de consolidare a capacităților jurnalistice în domeniul Uniunii Europene ale tinerilor profesioniști din mass-media. Activitățile au inclus un prim modul concentrat pe cunoștințele generale despre funcționarea Uniunii Europene, precum și pe activitatea mass-media pe teme legate de UE”. Alături de alți 19 participanți, am aflat toată istoria Uniunii Europene, modul în care funcționează astăzi și am avut discuții pe diferite teme cu europarlamentari despre activitățile lor de la Parlament, cu oameni de presă despre cum funcționează redacțiile de știri europene, cu ziariști de investigație despre pericolul știrilor false și al populismului, cu politologi, cu profesori universitari despre euroscepticism și mulți alții.

Programul are și un modul 2, care se estimează a avea loc în februarie-martie 2024, la Bruxelles și pentru care ar trebui să aflu în vreo câteva luni dacă m-am calificat, pe baza activității din timpul trainingului, incluzând un articol scris ca exercițiu practic în ultima zi, pe care îl vom publica și la Gazetă. În paralel cu aceste activități de formare a echipei gazetei ca jurnaliști, împărtășim experiențele și informațiile care au impact, prin articole prin care dorim înțelegerea rolului și beneficiilor Uniunii Europene la nivelul unei comune argeșene, acum când euroscepticismul a ajuns la un nivel îngrijorător.

Suntem nerăbdători să aflăm despre evoluțiile pozitive pe care le vor aduce aceaste noi oportunități, continuând transformarea noastră către un jurnalism de calitate, angajat în problemele europene, naționale, județene și ale comunei, așa cum puteți citi în articolele numeroase scrise la Gazetă, acesta purtând numărul 1.100.

Foto: Freepik


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.


Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate