[ PROPUNERE ] Despre caritate

Scris de Daniel Dobrisan
371 vizualizari

Astăzi e despre noi, despre cetățenii din comuna Stâlpeni, despre noi toți cei care, atunci când vedem că un vecin are nevoie de ajutor, nu întoarcem capul, nu ne închidem la noi în curte fără să ne pese, ci venim în ajutorul lui, venim și îi întindem mâna, ajutând cu ce putem fiecare.

Acum aproximativ o săptămână în Stâlpeni a avut loc un incendiu, iar acum câteva luni bune a existat un altul, în satul Rădești. În articolul de azi vreau să analizez reacția comunității, reacția vecinilor, a autorităților locale și a organizațiilor locale, partide politice sau ONG-uri. Vorbesc despre ambele cazuri, la care oamenii din jur au intervenit rapid cu ce au putut și cu ce au avut.

În cazul incendiului de la Stâlpeni, avem un ajutor financiar consistent venit din partea comunității: vorbim despre 1.200 de lei veniți din partea membrilor Pro România Stâlpeni, vorbim despre 2.000 de lei strânși de la oameni prin contul bancar al Asociației „Stâlpeni, comuna noastră!”, inclusiv din afara comunei și vorbim și despre sume de bani donate de vecini și alți cetățeni ai comunei, precum și muncă fizică pentru repararea casei afectate.

Asta înseamnă, oameni buni, o comunitate în adevăratul sens al cuvântului. Asta înseamnă să ne ajutăm reciproc, asta înseamnă să ne susținem la greu și atunci când unul dintre noi suntem la nevoie.

Acum imaginați-vă cum ar fi să avem un astfel de ajutor permanent. Imaginați-vă cum ar fi dacă s-ar crea un fond de ajutorare și s-ar strânge din timp sumele care mai apoi ar fi folosite exclusiv în ajutorarea persoanelor care au suferit astfel de pierderi din pricina inundațiilor, a incendiilor sau a altor catastrofe naturale. Asta, evident, pe lângă ajutorul primit de la firma de asigurări, acolo unde ne asigurăm obligatoriu locuința, așa cum cere legea.

Conform statisticii, sunt 4.300 de locuitori în comuna Stâlpeni și dacă stabilim o donație minimă anuală de 20 de lei per persoană, sub costul unui pachet de țigări, ajungem la un total de 86.000 de lei anual. Cu această sumă s-ar putea achiziționa echipamente de intervenție și s-ar putea oferi ajutor pentru reconstrucția caselor afectate.

Este, evident doar o propunere, una la îndemână. Spre exemplu, la 10 ajutoare date într-un an, fiecare caz ar beneficia de un ajutor de urgență prin acest fond de 8.600 de lei. Ceea ce nu este puțin.

Până acolo mai avem totuși, însă ne putem mândri cu comunitatea din care facem parte noi toți, deoarece, așa cum spuneam mai devreme, există solidaritate, compasiune, iar atunci când o comunitate se ajută și se mobilizează atunci când unul dintre noi avem o problemă, atunci suntem puternici și uniți, suntem o comună vie.

Motiv pentru care eu îi felicit pe toți cei care s-au implicat.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate