[OPINIE] De la Unirea Principatelor la România anului 2023

Scris de Ionela Birea
383 vizualizari

În 24 ianuarie 2023 vom sărbători 164 ani de la Unirea Principatelor Române sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza. Evenimentul este considerat primul pas care a dus la formarea statului român unitar din 1918, bazele României de astăzi.

Ascultând-o pe Emilia Șercan zilele trecute, despre cum se obțin doctoratele în România, mă întrebam dacă Costache Negri, Mihail Kogălniceanu, Anastasie Panu sau Vasile Boerescu, ori însăși Cuza s-au gândit vreodată la cum va arăta țara pentru care ei luptau acum 164 ani. Și dacă viziunea lor a fost o țară condusă de oameni precum Gabriel Oprea sau Lucian Bode. Îmi place să cred că nu voiau o țară care să arate astfel.

Sunt departe de a fi o naționalistă pentru că mi se pare corect să putem merge mai departe doar dacă învățăm cum să facem parte din comunitatea europeană, așa cum ne-am asumat prin tratatele și angajamentele asumate. Totodată, nu cred că vom putea face asta într-un mod productiv până când nu vom schimba valorile după care societatea românească se ghidează în acest moment.

Cum spunea Barack Obama, fostul președinte al SUA într-un interviu celebru, aceste schimbări vin întotdeauna de jos în sus, de la cetățeanul de rând la președintele țării și nu invers. Iar dacă cetățenii nu știu cum să facă asta, mai spune același președinte, să începem cu câteva lucruri simple.

Cum ar fi să facem întotdeauna ce e corect, nu ce e ușor. Putem începe cu eliminarea „atențiilor” către diferiți indivizi ce lucrează în instituții ale statului (vezi doctori ori polițiști). Să îi dăm o șansă unui doctor tânăr să ajungă om cinstit la pensie, cultura mitei în spitale putând fiind schimbată ușor – ușor. Să ne asumăm greșelile și să ne plătim amenda dacă am încălcat legea, semn că recunoaștem că am greșit când ne-a oprit polițistul. Iar respectând legea, data viitoare nu vom avea motive să mai primim amendă. Iar zicale ca „lasă mă, că merge și așa!” nu ar trebui să-și mai aibă locul în vocabularul nostru.

Să creștem responsabil generația următoare, conștienți de faptul că de ei depinde viitorul tuturor. Copiii au nevoie de sprijin și susținere necondiționată din partea părinților. Dacă nu le oferiți deja asta și nu știți de unde să începeți, gândiți-vă ce v-ați fi dorit să primiți de la părinți, chiar dacă sunt născuți și crescuți într-o cu totul altă perioadă. Și oferiți același lucru copilului dumneavoastră. Ascultați-l și creați acasă un spațiu sigur în care el poate să comunice absolut orice. Psihicul copiilor este în continuă formare și dacă nu învață valorile morale de care are nevoie acasă, le va învăța din surse cu care probabil nu veți fi de acord.

Revenind, România la 164 ani de la Unirea Principatelor Române pare a fi o țară a contrastelor. Suntem recunoscuți pentru ce eram cândva la fotbal și gimnastică, chiar dacă au trecut 35 de ani de la performanțele Generației de Aur și peste 40 ani de la primul zece al Nadiei Comăneci. Dar ce sunt fotbalul și gimnastica astăzi? Se mai face performanță? Avem unele dintre puținele păduri virgine din Europa, dar dovedim o nepăsare crasă față de mediul înconjurător. Ne plângem de aleșii care ne conduc, dar tot noi îi punem acolo o dată la 4 ani … și lista poate continua.

Dacă ar fi ceva ce mi-aș dori să se întâmple anul ăsta, ar fi ca fiecare dintre noi să fim conștienți de impactul pe care îl avem în comunitatea din care facem parte, iar acțiunile noastre de zi cu zi să fie ghidate doar de buna credință.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.


Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate