[VIOLENȚA DOMESTICĂ] Ce să facem atunci când suntem expuși la violență

Scris de Andrei Vacaru
432 vizualizari

Recomandări ale polițiștilor argeșeni pentru prevenirea violenței domestice

Deja nu mai este o noutate faptul că polițiștii care intervin la evenimente privind violența domestică pot emite un ordin de protecție provizoriu și îl pot îndepărta pe agresor, indiferent dacă acesta este proprietar al spațiului de locuit, când se confirmă o stare de pericol ce planează asupra vieții, sănătății și integrității corporale a persoanei vătămate.

„Acasă” trebuie să fie locul în care ne simțim în siguranță, unde ne putem bucura de căldura sufletească și, ideal, iubire, indiferent cine locuiește în acel spațiu. Când asociem acest cuvânt cu „violența domestică”, deși aflată în contradicție, acest lucru face ca violența domestică să fie greu de identificat, de înțeles și mai ales, de pedepsit.

Violența domestică este reprezentată de orice inacțiune sau acțiune intenționată de violență fizică, sexuală, psihologică, economică, socială sau spirituală care se produce în mediul familial sau domestic ori între soți sau foști soți, precum și între actuali sau foști parteneri, indiferent dacă agresorul locuiește sau a locuit împreună cu victima.

Ce să faceți dacă ați devenit o victimă?

  1. Conștientizați ce vi se întâmplă și nu acceptați situația ca pe o stare de normalitate. Este important să recunoașteți că sunteți victimă și să nu minimalizați sau justificați acțiunile agresorului.
  2. Sesizați Poliția, sub orice formă o puteți face. Contactați imediat autoritățile și solicitați ajutorul lor. Poliția are resurse și personal specializat pentru a vă sprijini în aceste situații.
  3. Dacă vă simțiți în pericol din partea agresorului, solicitați polițistului să vă ajute și să elibereze un ordin provizoriu de protecție, cu toate implicațiile juridice ce decurg de aici. Aceasta este o măsură de protecție imediată care vă poate oferi siguranța și sprijinul necesar.
  4. Cereți ajutorul organizațiilor care oferă consiliere, sprijin, adăpost, etc. Există numeroase organizații non-guvernamentale și centre specializate în sprijinirea victimelor violenței domestice. Acestea pot furniza consiliere psihologică, informații juridice și adăpost temporar pentru a vă proteja.
  5. Nu vă retrageți plângerea! Lăsați-ne să ne facem treaba, pentru a vă putea ajuta. Este important să mențineți plângerea împotriva agresorului și să cooperați cu autoritățile în anchetă. Aceasta poate contribui la tragerea la răspundere a agresorului și la prevenirea altor acte de violență domestică.

Aspecte legale privind violența domestică

În privința măsurilor care pot fi luate de polițiști în situațiile de violență în familie, reamintim că, încă din 28 decembrie 2018, polițiștii care intervin la cazuri de violență domestică pot emite, după analizarea situației pe baza unui formular de evaluare a riscului, un Ordin de protecție provizoriu, valabil 5 zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aștepte unul încuviințat de judecător.

Situația încălcării de către persoana împotriva căreia a fost emis un ordin de protecție, a oricăreia dintre interdicțiile stabilite prin ordinul de protecție, constituie infracțiune, conform cadrului legal prevăzut de Legea 217/2003.

Este important ca fiecare dintre noi să conștientizăm gravitatea violenței domestice și să acționăm în sprijinul victimelor. Prin luarea unor măsuri preventive și prin susținerea autorităților, putem contribui la stoparea acestui fenomen și la crearea unui mediu sigur și fără violență în comunitatea noastră.

Foto: Freepik


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.


Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate