Unul dintre avantajele faptului ca sunt parte din proiectul “Gazeta de Stalpeni” este ca pot folosi aceasta platforma pentru a-mi spune parerea despre fapte/evenimente/tipare de comportament pe care le observ in relatia cu comunitatea din Stalpeni. As vrea sa incep prin a clarifica cativa termeni:
- Feminism = s. n. Miscare sociala care sustine egalitatea in drepturi a femeii cu barbatul in toate sferele de activitate. – Din fr. féminisme, rus. feminizm.
- Misoginism = n. livr. Lipsa de incredere fata de calitatile morale ale femeilor; atitudine negativa fata de femei. /misogin + suf. ~ism
Am spus la un moment dat ca lucrez intr-o corporatie. E un termen considerat de unii pompos pentru a descrie ca stau cel putin 9h/zi in fata calculatorului, vorbesc in engleza cu oameni din toata lumea si sunt platita pentru a gasi solutii la problemele ridicate de cei 150 oameni din departamentul meu, in interactiunile pe care ei le au cu clientii companiei. Vreau sa clarific ca nu spun asta pentru a ma lauda, ci pentru a intelege ca daca inveti si muncesti, nu ai nevoie de absolut nimic altceva pentru a te realiza in viata. A! si sunt un produs al Liceului IC Petrescu, in niste vremuri unde copiii erau la fel de copii ca acum, dar profesorii parca erau mai implicati in munca lor.
Corporatiile internationale venite in Romania promoveaza un anumit tip cultura care, uneori, se bate cap in cap cu cea romaneasca. In compania in care eu lucrez, noua conducere a decis ca anagajatul pe locul cel mai de jos este nr 1 ca prioritate la acordarea de beneficii, in timp ce CEO, adica seful companiei, este pe ultimul loc. Pe langa asta, in ultimele luni oamenii pun din ce in ce mai mult accent pe femei in pozitii de conducere (vorbesc de nivelele cele mai inalte din companie), pe o reprezentare mai mare a tuturor comunitatiilor (rasial, sexuale, veterani de armata, LGBTQ, etc).
Intr-un cuvant, se promoveaza ideea ca toti suntem egali in sanse,. Nu conteaza genul, rasa, preferintele sexuale, istoricul personal, etc.
Gasiti un articol foarte interesant in Adevarul despre conditia femeii in Romania. Ne-am castigat dreptul de vot abia in 1938, ceea ce inseamna ca sunt doar a 3-a generatie din familia mea care are posibilitatea de a vota. Am fost destul de mult in urma The Women’s Right Movement (1878- 1917) care, in SUA, a obtinut dreptul ca femeile sa poata vota din 1920 (Miscarea Sufragetelor). Iar barbatii de culoare au acest drept din 1869.
In Romania, se estimeaza ca in fiecare minut 2 femei cad victime ale violentei domestice. Din cele peste 1,2 milioane de femei victime ale violentei domestice in fiecare an, cat se estimeaza, mai putin de 1% intra in statisticile oficiale, ca urmare a depunerii unei plangeri impotriva agresorului. In 2019 92% din agresorii adulti erau de sex masculin si 81% din victime erau de sex feminin. Mi se par niste cifre covarsitoare. ☹
Pandemia COVID-19 nu a imbunatatit deloc situatia in aceasta privinta. Potrivit studiului FILIA, in primele noua luni ale anului 2020, numarul apelurilor la 112 pe teme de agresiune a crescut cu aproape 18% fata de anul 2019, numarul ordinelor de protectie inregistrate in mediul urban a fost aproape dublu comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, iar numarul de accesari online ale serviciilor oferite de principalele platforme care ofera sprijin femeilor victime ale violentei domestice, s-a triplat.
Ne intoarcem in Stalpeni, unde nu mai este un secret pentru nimeni activitatea mea online. Imi spun parerea destul de des si, pe langa incurajarile primite, am avut parte si de o gramada de “ura” pentru asta. Am folosit ghilimele fiindca nu cred ca vreunul din acei oameni (se stiu ei 😉) ma urasc din adancul sufletului, ci doar am stat, probabil, in calea vreunui interes personal pe care l-au avut in raport cu subiectul discutiei. Aceste pareri pe care unii la au nu ma fac parte din statisticile de mai sus, dar sunt o imagine a modului in care o femeie cu opinii, care nu se teme sa le faca publice, devine de multe ori tinta unori mesaje de genul „daca taceai, erai mai frumoasa (sau mai feminina, dupa cum am aflat recent)”. Si am spus o femeie, fiindca cred cu tarie ca daca un barbat de 33 ani spunea aceleasi lucruri ca si mine, feedbackul primit de la ceilalti era probabil, „asa da, continua!”.
Majoritatea conversatiilor inca sunt pe grupul de Facebook, incluzand mesajele din privat. Pe unele le-am publicat din dorinta de a arata comunitatii ce se intampla in spatele cortinei, cand unii dintre noi, in mijlocul unor crize existentiale, tot ce inteleg sa faca este sa arunce cu noroi in ceilalti. Am intalnit din pacate foarte putini oameni care stiu sa rezolve un conflict in mod amiabil. Majoritatea dintre noi stie doar sa balacareasca „ca la usa cortului”.
Dar ca sa ne intelegem, nu am intalnit asemenea atitudini negative doar de la barbati, ci si de la femei. Exista un studiu, despre care am aflat recent, ca unora dintre noi (femei si barbati deopotriva) nu le plac femeile care se promoveaza. Majoritatea doamnelor si domnilor care au inca o problema cu comentariile mele online ori cu actiunile mele in calitate de administrator al grupului consider ca sunt, probabil, si din motive de promovare personala. Adica au convingerea ca as avea vreun castig personal, ca urmare a ceea ce scriu online sau a administrarii grupului de facebook „Stalpeni, comuna noastra!”.
Nu, nu sunt produsul vreunei apartenente politice. Nimeni cu a facut interventii in privinta carierei mele ori am primit vreun tip de ajutor, de vreun fel, din partea altcuiva din afara familiei. Doar familia m-a impulsionat mereu sa fiu cea mai buna versiune a mea. Iar profesorii, carora le port un profund respect, au contribuit si ei pentru ce m-au invatat.
Ca regula de comunicare, daca nu ne cunoastem personal, nu suntem nici macar amici (daramite prieteni), parerea ta despre mine, despre comentariul meu sau despre fizicul meu (ca am avut si de-astea) este irelevanta. Ar trebui sa incetam sa mai consideram ca avem vreun drept sa spunem necunoscutilor ce sa faca. Nu iti place comentariul meu, treci peste, sigur nu e pentru tine 😊
Mi-ar placea (ca doar sa visezi e gratis 😉) ca parintii sa le explice copiilor de la varste fragede, ca toti oamenii ar trebui tratati egal, ca nu conteaza genul, orientatea sexuala sau influenta de care te bucuri daca te guduri putin pe langa X sau Y. Sa invatam toti copiii ca tot ce obtin in viata trebuie facut prin efort propriu, altfel nu vor putea sa aprecieze fiecare zi in care respira pe Pamantul asta.
Viata e frumoasa, incetati cu rautatile! Si mai ales cu misoginismul.
Referinte:
- DEX Online
- The Women’s Rights Movement, 1848-1917 | US House of Representatives: History, Art & Archives
- Cum si-au castigat femeile din Romania dreptul la vot. Feministele care au invins sistemul si au intrat in istorie | adevarul.ro
- https://www.avoncosmetics.ro/PRSuite/static/images/cvd/violenta-domestica-romania.html
- Cum au trait femeile din Romania in pandemie – Active Citizens Fund
- Violenta domestica si sexuala in statistici semestriale – VIF (violentaimpotrivafemeilor.ro)
- (PDF) Self-Promotion as a Risk Factor for Women: The Costs and Benefits of Counterstereotypical Impression Management (researchgate.net)
Foto: Kathrine Switzer participanta la Boston Marathon, in 1967 si incercarea barbatilor de a o opri sa continue alergarea. Barbatul in negru este directorul evenimentului, Bill Cooney (Boston Herald)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News