[ PSIHIC ] Sănătatea mintală post COVID-19

Scris de Ionela Birea
275 vizualizari

Sănătatea mintală a fost întotdeauna un subiect tabu în România și încă mai este în anumite pături sociale sau în unele comunități.

Conform Organizatiei Natiunilor Unite COVID 19 a generat o creștere semnificativă a problemelor cu sănătatea mintală, în special printre tineri, ori printre cei care nu au căutat ajutor până acum în această parte a vieții lor. Doar anul trecut jumătate dintre tinerii între 18 si 19 ani sufereau de anxietate si depresie cauzate de multiplele perioade în care au trebuit să stea izolați sau să se distanțeze social.

20% din muncitorii din sistemul sanitar au experimentat probleme similare, cauzate de presiunile crescute la care au fost supuși în toată aceasta perioadă.

Anxietatea este o emoție ce se caracterizează printr-o stare neplăcută de tulburare interioară, adesea acompaniată de comportament nervos precum a păși înapoi sau înainte, tulburări somatice și ruminația (frământare a unor idei obsedante n.r.). Este vorba de emoții subiective neplăcute de spaimă față de evenimente anticipate, precum simțământul morții iminent.

Depresia clinică sau depresia majoră este o tulburare afectivă caracterizată de cel puțin două săptămâni de dispoziție scăzută prezentă în majoritatea situațiilor. Adesea este însoțită de stimă de sine scăzută, pierderea interesului pentru activități plăcute în mod normal, energie redusă și durere emoțională fără o cauză clară.

Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 10% din populație suferă de depresie în fiecare an, tocmai de aceea este foarte importantă tratarea acesteia, precum și a celorlalte boli cu incidență mintală. Din punctul meu de vedere, primul pas este conștientizarea și normalizarea existenței acestora, care va aduce după sine la creșterea numărului oamenilor care cer ajutor psihoterapeutic până nu este prea târziu.

De ce se vine la psihoterapie? Ce fel de probleme pot fi abordate?

La psihoterapie, în general, se vine în pragul unei probleme, a unei crize destul de severe, când semnele disfuncționale își pun amprenta pe viața persoanei respective și nu mai poate fi suportată, amânată, ascunsă.

Unele persoane vin pentru o mai bună înțelegere a situației de viață din prezent, fie că este o dezamăgire, fie că este vorba de ceva disfuncțional în sistemul relațiilor profesionale sau personale, alte persoane pentru simptome sau semne fizice care nu își găsesc un răspuns medical.

Cu atât mai mult, când ești tânăr este sănătos să faci ședințe de psihoterapie în care un profesionist te poate ghida în alegerile pe care ai nevoie să le faci în viață, ori te poate ajuta să treci peste momente sau experiențe traumatizante.

Este normal să ceri ajutorul dacă simți că ai nevoie de acest lucru, te asigur ca va contribui la dezvoltarea ta personală.

Referințe:

Foto: Freepik


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate