Iulia Marin, jurnalistă de politică și investigație la Libertatea, în vârstă de doar 33 ani a murit. Colegii ei scriu despre toate realizările din cei 11 ani de experiență aici (vă recomand să citiți). Iulia s-a luptat cu diferite probleme de sănătate mintală, pe care le-a făcut publice pe rețelele de socializare sau pe blogul unde scria. Omul Iulia Marin și-a învins teama de a fi judecată sau stigmatizată și a făcut public faptul de suferea de diferite probleme psihice.
Citeam azi de dimineață o postare a lui Radu Hossu despre experiențele lui personale cu problemele mintale și încerc să mă gândesc câți oameni trec prin experiențe asemănătoare și nu beneficiază de ajutorul de care au nevoie.
Problemele mintale, spre deosebire de cele fizice, nu se văd, așa că oamenii au o tendință mai mare să le minimalizeze importanța. Dacă ai o mână în ghips și te întâlnești cu un cunoscut, prima reacție a acestuia când îți va vedea mâna va fi, probabil, „Oh, îmi pare rău că treci prin asta!”, de cele mai multe ori nefiind nevoie să spui nimic. Dacă suferi de anxietate, depresie, tulburări bipolare sau orice altă afecțiune de natură psihică, reacțiile oamenilor variază de la „Depresia nu există” până la „E ok, o să îți revii tu!”.
Depresia sau anxietatea nu se văd, nu sunt palpabile, deci există șanse infinit mai mari să fie trecute cu vederea atât de cel care suferă, cât și de cei de lângă el. Pe lângă asta, mai avem exemplul unor pseudo jurnaliști „cu experiență”, care la o televiziune cu acoperire națională se folosesc de tulburările psihice pentru a-și justifica audiența. Dacă există o scală a celor mai josnice lucruri auzite la TV în ultima vreme, emisiunea aia ocupă unul din primele 3 locuri.
Lăsând la o parte deontologia profesională de jurnalist, se pare uneori că am pierdut orice urmă de empatie umană față de apropiații care suferă. Există aici o petiție împotriva acestei emisiuni pe care vă recomand să o semnați ca și noi, deoarece trebuie să începem să schimbăm ceva în această privință a modului în care discutăm despre sănătatea mintală.
Am mai abordat acest subiect post-COVID, dar se pare ca ultimele evenimente din mediul online fac subiectul sănătății mintale să fie mai de actualitate ca niciodată. Oamenii care se luptă cu probleme de natură psihică sunt niște eroi fiindcă în fiecare zi se trezesc și înving lupta cu propriul corp. Fie că fac asta prin terapie, credință, dezvoltare personală sau orice alt mijloc, oamenii aceștia se trezesc în fiecare zi și respiră.
Și fiecare zi e o victorie!
*Pentru sprijin și prim ajutor psihologic, în caz de episoade depresive, anxietate sau atacuri de panică, puteți contacta hubul antidepresie Helpline DepreHUB, primul de acest fel din România, la numărul de telefon 037 445 6420 (apelabil gratuit la nivel național din orice rețea). Linia este deschisă non-stop.
Foto: Freepik
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News