Avertizare! Acesta este un articol putin mai lung decat de obicei, dar pe un subiect extrem de important in 2021. Va cer doar putina rabdare.
Va anuntam ieri, 06.10.2021, la Gazeta, ca rata de incidenta a cazurilor de COVID 19 (indicele cu care autoritatile masoara gradul imbolnavirilor intr-o unitate teritoriala) in comuna Stalpeni este de 4.33 cazuri/ 1000 locuitori in ultimele 14 zile. Avem aproximativ 22 oameni bolnavi, in linie cu cresterea numarului de infectari la nivel de tara. Romania a raportat azi 14,744 cazuri, dupa cum ne informeaza Grupul de Comunicare Strategică pe RO Vaccinare. La nivel mondial, suntem pe locul 30, pe un trend ascendent, cu 50% mai multe cazuri decat in Noiembrie 2020, de exemplu.
Le urez din tot sufletul sanatate tuturor si sper sa treaca cu bine peste aceasta incercare. Doresc sa imi ofer parerea de persoana care se informeaza din surse oficiale asupra unuia dintre motivele din cauza caruia eu cred ca am ajuns in aceasta situatie, si anume dependenta oamenilor de informatiile oferite de televiziuni sau retelele sociale.
Cred ca am auzit prima data pe cineva spunand ca nu se uita la TV acum vreo cativa ani, m-am uitat la el putin ciudat, recunosc. Ma obisnuisem ca primul lucru pe care il fac cand ajung acasa este sa dau drumul la televizor, pentru a auzi ceva pe fundal, muzica, stiri, un film, etc. Nu mai stiu exact cand m-am despartit de televizor, dar stiu ca o lunga perioada de timp am fost extrem de dezamagita ca nu aveam la ce ma uita. Nu conta cate programe aveam in grila de cablu, nu mi se parea ca gasesc o emisiune educativa la orice ora doream.
Nu suntem toti la fel, dar daca facem un sondaj, cred ca vom vedea ca emisiunea preferata a majoritatii este partea de stiri, care ne ajuta sa fim la curent cu ce se mai intampla nou in Romania. Dar ce auzi sau vezi cand ajungi pe un canal de stiri?
- O burtiera care acopera jumatate de ecran unde unul din cuvintele “soc”, “senzatie”, “stire de ultima ora” este prezent, pentru a-i da greutate stirii prezentate;
- O muzica antrenanta, luata parca dintr-un film de actiune in care ne asteptam sa iasa cineva cu un pistol de dupa colt;
- Un prezentator care foloseste un ton grav, chiar daca prezinta o stire de nu foarte mare importanta, daca o analizam obiectiv.
Nu ma intelegeti gresit, nu incerc sa spun ca a te uita la TV sau la stiri este gresit. Mi-ar placea doar ca fiecare dintre noi sa isi exercite propria ratiune sau logica asupra informatiilor primite de la stiri.
De exemplu, ultima idee promovata de Diana Sosoaca este ca vaccinul provoaca infertilitate pe 3 generatii. Adica fiica si nepoata mea vor fi infertile. S-a gandit cineva ca daca acest lucru ar fi adevarat, oamenii infertili (prima generatie) nu ar avea fizic cum sa dea nastere la a 2-a generatie, daramite la a 3-a?
Inteleg ca in 2021, intr-o era in care esti bombardat cu informatii, unele care se bat cap in cap, este uneori greu sa distingi intre ce este adevarat si ce nu. Mai inteleg si ca in Romania am avut parte de o comunicare defectuasa din partea autoritatilor cu privire la restrictii si rolul lor, dar haideti sa facem un exercitiu de imaginatie. Cum ar fi in loc sa facem ce spun cei de la TV, sa aplicam niste reguli de bun simt si logica?
Putem sa consultam medicul, sa il intrebam daca ne putem vaccina sau nu. Medicul a fost cel care a studiat ani multi medicina, nu avocatul, nici cantaretul, nici creatorul de moda. La medic ne ducem cand ne doare fizic ceva, nu la avocat.
Intrebati-va putin daca vaccinurile provocau autism sau infertilitate (sau cine stie ce alte boli) de ce am face atatea vaccinuri copiilor pana in 2 ani? Sau de ce trebuie sa faci vaccinuri daca te duci in zone precum Africa sau America Centrala, pentru a te proteja de boli specifice zonei? Vaccinurile te salveaza de boli, nu ti le produc.
Inteleg ca acum cateva luni cand abia aparuse vaccinul toata lumea era ingrijorata de efecte adverse. Acum insa sigur cunoasteti cel putin o persoana care s-a vaccinat. Intrebati-o cum s-a simtit, daca a avut efecte adverse severe sau daca prinde internet mai bine. 😊 Glumesc, desigur, dar comunicarea cu cei care au facut vaccinul poate va ajuta sa va hotarati.
Uitati-va la ce se intampla la noi si la cei care stau la fel de rau ca noi. Inteleg ca unele canale de televiziune folosesc imagini mai vechi pentru a arata ca toata lumea protesteaza impotriva vaccinului. Asta ne arata ca vor folosi orice mijloc posibil de a incerca sa ne tina departe de vaccin.
Un grafic live interesant il au cei de la Centrul European pentru prevenirea bolilor (o culoare mai inchisa arata un procentaj mai mare de persoane vaccinate). Puteti vedea ca suntem in coada listei cu 34% din populatie vaccinata cu ambele doze, alaturi de Bulgaria (23%).
Toti avem cel putin o cunostiinta in tarile nordice si din Vest. Dati-i un mesaj si intrebati-o cum s-a schimbat viata lor in ultimele luni, dupa aparitia vaccinului. In Danemarca de exemplu COVID 19 este considerat o simpla gripa, avand 95% din populatie vaccinata (un element uitat de cei care au transformat asta intr-o stire falsa).
Ganditi putin logic, chiar credeti ca cineva ne-a platit pe toti cei care ne-am vaccinat sa facem asta? Pare mai logica o conspiratie mondiala menita sa ne omoare pe toti, sau faptul ca toata lumea incearca sa revina la normal si sa gasim o solutie sa traim cu totii?
Nu toti stim cu exactitate ce contine vreunul dintre vaccinurile disponibile in momentul asta pe piata, la fel cum nu stim ce contine aspirina, dar tot o luam cand ne doare capul. Aceeasi logica o aplicam la alte medicamente uzuale, alimente, produse de curatat sau produse cosmetice. Cauta ultimul produs cumparat din comert, citeste eticheta si gandeste-te daca stii ce inseamna, de unde provin sau ce efecte au macar unul din substantele de acolo. Eu recunosc clar ca habar nu am, dar tot le folosesc.
Nu te vaccinezi fiindca ai auzit ca provoaca efecte adverse pe termen lung (5-10 ani)? OK, asta inseamna ca stii deja ce se intampla maine daca poti prevedea viitorul cu asemenea exactitate. Una dintre vorbele mele de duh este ca nu stiu daca maine ies din casa si imi cade o caramida in cap, daramite daca vaccinul pe care l-am facut o sa imi cauzeze vreo boala in 15 ani. Tot ce stiu in momentul asta este faptul ca eu sunt vaccinata, ceea ce inseamna:
- Un risc semnificativ mai mic pentru cei din jurul meu sa se imbolnaveasca. Chiar daca vaccinatii transmit boala in caz de infectare, procentajul de transmisie este mult mai mic decat la cei nevaccinati. Daca nu aveti incredere in ce spune Valeriu Gheorghita, medic originar din Arges care activeaza in acest moment in sectia de Boli Infectioase a Spitalului Militar, puteti gasi alte surse reputabile care au aceleasi tipuri de informatii.
- Daca din nefericire m-as imbolnavi (chiar daca port si masca), as avea simptome mai usoare decat o persoana nevaccinata, deci sanse mai mari la supravietuire. Sunt o gramada de marturii ale oamenilor in grupul ProVaccinare, daca doriti sa le cititi.
Cred ca am mai zis asta la un moment dat, dar a te vaccina e acelasi lucru cu a purta centura cand te urci la volan. Nu stii sigur daca faci accident, dar daca vei face, centura iti poate salva viata. Alternativa la vaccin este purtatul mastii, corect (sa acopere gura si nasul) si sa stati la cel putin 2m de oameni cu care nu convietutiti.
Nu doresc ca opiniile mele sa fie intelese ca acuze la adresa persoanelor care nu s-au vaccinat sau nu doresc sa faca asta. Fiecare ia cea mai buna alegere pentru el si apropiatii sai, dar mi-ar placea ca sa avem cat mai multi un filtru al logicii la informatiile pe care le primim in fiecare zi.
Informati-va din surse oficiale si ganditi singuri, oameni buni!
Referinte:
- RO Vaccinare | Facebook
- PROvaccinare 🇷🇴 | Facebook
- COVID Live Update: 236,857,529 Cases and 4,835,534 Deaths from the Coronavirus – Worldometer (worldometers.info)
- Romania COVID: 1,303,900 Cases and 38,260 Deaths – Worldometer (worldometers.info)
- COVID-19 Vaccine Tracker | European Centre for Disease Prevention and Control (europa.eu)
- Persoanele vaccinate împotriva COVID-19 mai transmit virusul mai puţin decât o persoană nevaccinată? Ce spune Valeriu Gheorghiţă | adevarul.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News