[SĂNĂTATE] Apel la profesionalism medical după o experiență nefericită într-un spital din Argeș

Scris de Ionela Birea
110 vizualizari

Un bărbat în vârstă de 87 de ani, recent externat din alt spital din Argeș după o intervenție chirurgicală, a ajuns recent la Spitalul Județean Argeș pentru o consultație la Unitatea de Primiri Urgențe, secția de cardiologie, conform unei recomandări, pentru afecțiuni specifice.

În loc să urmeze pașii necesari în această situație, efectuând investigații și prescriind tratamentul adecvat pentru afecțiunile pacientului, doamna doctor a manifestat un comportament total nepotrivit profesiei. A început prin a întreba aparținătoarea de ce a venit la consultație, luând în considerare vârsta pacientului. A continuat prin a discuta cu aceasta despre motivele pentru care fumează, pe un ton total nepotrivit situației, în condițiile în care nu ea era pacienta. Următoarele subiecte de conversație au fost legate de consumul ocazional de alcool al pacientului, iar la final s-a considerat umilită când i-au fost oferiți 300 de lei.

Să ne reamintim ce spune jurământul lui Hipocrate, fundamentul profesiei medicale:

  • Atât cât mă ajută forțele și rațiunea, prescripțiunile mele să fie făcute numai spre folosul și buna stare a bolnavilor, să-i feresc de orice daună sau violență.
  • În orice casă voi intra, o voi face numai spre folosul și bunăstarea bolnavilor, mă voi ține departe de orice acțiune dăunătoare.

Nu știu dacă există vreo frază care să poată exprima în totalitate frustrarea sau neputința unui aparținător sau a unui bolnav care ajunge la un medic, într-un moment de maximă vulnerabilitate, și este tratat cu o lipsă crasă de profesionalism. Înțeleg nivelul de stres al profesiei, dar nu voi înțelege niciodată lipsa de empatie a medicilor sau atitudinea necorespunzătoare situației. Sunt dezamăgită că în 2024, o profesie care ar trebui să fie preocupată doar de cum să ajute oamenii la nevoie, ajunge să ignore categorii sociale ca bătrânii sau oamenii care au probleme cu alcoolul. Consumul excesiv de alcool este o boală, iar cauzele ei trebuie tratate ca atare, la fel ca orice altă boală fizică.

Mi-aș fi dorit totuși ca acesta să fie un exemplu singular al unui comportament neprofesional și necorespunzător, dar sunt sigură că fiecare dintre argeșeni au un exemplu similar cu un cadru medical din județ. Unii dintre noi au mai multe, chiar. Aș vrea să înțeleg dacă Consiliul Județean Argeș, cu membrii chiar și prin Stâlpeni, are în viitorul apropiat vreun plan de rezolvare a acestei situații, pentru că nu știu dacă cunosc pe cineva care să fi fost tratat în unitatea respectivă și să fi avut vreo experiență normală pentru o vizită la medic, una în care medicul să te fi tratat ca pe un om, nu ca pe cineva care i-a deranjat ziua.

Mă consider norocoasă că am opțiunea de a beneficia de servicii medicale în alte unități spitalicești, atât pentru mine cât și pentru apropiații mei, în care medicul este centrat pe afecțiunile tale și are un comportament normal. Nu toți oamenii din județul Argeș au această opțiune, și despre ei este vorba.

Pe ei cine îi ajută?

Foto: Freepik


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate