Atunci când Iohannis a adus PSD la guvernare, în ciuda votului majoritar antisistem din 2020, acesta a motivat „interesul național” pentru reînființarea USL 2.0, o alianță considerată doctrinar a fi împotriva naturii. Deși avea un istoric care îl contrazicea pe Iohannis, PSD a demonstrat din nou că nu are nicio legătură cu interesul național. Asta deoarece promisiunile făcute în campaniile electorale sunt doar un mijloc de a atrage voturi, fără intenția reală de a le onora.
Despre un astfel de exemplu cinic voi vorbi în continuare. Înainte de alegerile parlamentare, Simona Bucura Oprescu, ministra Muncii, promitea (foto 1) cu entuziasm majorarea alocațiilor pentru copii cu 10%. Anunțul era preluat la vremea respectivă (foto 2) de toate agențiile județene, iar optimismul părea să fie o rază de speranță printre părinți, mai ales pentru cei care au votat PSD.
Totuși, în stilul caracteristic, această promisiune a fost uitată imediat după alegeri, iar pe site-ul oficial al ministerului, detaliile despre majorarea promisă au dispărut (foto 4). În loc să își dea demisia că a promis și nu s-a ținut de cuvânt, Simona Bucura Oprescu a șters „discret” pagina cu promisiunile electorale, deși urmele existenței acesteia pe motoarele de căutare sunt încă acolo (foto 3).
Alocații înghețate, privilegii menținute
Justificarea ștergerii promisiunilor „oficiale” este aceea că guvernul condus de Marcel Ciolacu a introdus celebra „Ordonanță trenuleț”, act normativ care conține și o măsură care, printre altele, îngheață alocațiile copiilor. Astfel, „interesul național” PSD – PNL a impus ca toți copiii, viitorul acestei națiuni, să fie cei care „trebuie” să suporte povara austerității provocate de același guvern, în scopul electoral de a menține PSD la putere. În timp ce majorarea alocațiilor era prevăzută prin lege și ar fi reprezentat un ajutor real pentru milioane de familii, guvernul PSD-PNL a ales să înghețe această măsură sub pretextul austerității.
Însă austeritatea nu este pentru toți. „Băieții deștepți” din instituțiile și companiile de stat continuă să încaseze prime grase. Directorii din Nuclearelectrica, de exemplu, au primit prime de sărbători de până la 9.000 de euro. Magistrații, printr-o „excepție” de la ordonanța-trenuleț, bine negociată, își păstrează diurna specială, care poate crește veniturile anuale cu zeci de mii de euro. În schimb, guvernul a considerat că banii pentru cei peste 3,6 milioane de copii din România sunt o povară prea mare pentru buget, deși majorarea alocațiilor era, așa cum am mai spus, stipulată prin lege, iar guvernul a încălcat această obligație legală fără nicio reținere.
Și deși premierul Marcel Ciolacu a declarat că în privința austerității „începem cu noi” prin reducerea cu 25% a subvențiilor pentru partide, realitatea este mai puțin dureroasă decât pare pentru formațiunile politice. În 2025, suma alocată acestora va fi, de fapt, mai mare decât cea din 2023, chiar și după aplicarea „reducerii” anunțate. În timp ce copiii sunt privați de drepturi legale și sprijin financiar esențial, partidele continuă să prospere, arătând că austeritatea nu se aplică uniform și că sacrificiile sunt cerute doar de la cei vulnerabili. În loc să investească în educație, sănătate și bunăstare pentru viitor, așa cum ar cere interesul național, guvernul PSD preferă să își răsplătească clientela politică, dar și pe sine. Decizie de care beneficiază și PNL, un partid ce se scufundă pe zi ce trece în irelevanță și care se complace să stea ascuns sub fusta PSD și a lui Iohannis.
Promisiuni șterse, viitor ignorat și întrebări legitime
Pe lângă inechitățile flagrante, PSD arată o lipsă cronică de preocupare pentru viitorul națiunii. În campania electorală, Simona Bucura Oprescu susținea că „fondurile necesare provin din bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale”. La final de an, realitatea a demonstrat contrariul. Digi24 a preluat știrea inițială, dovadă a existenței acestei promisiuni, dar a actualizat-o în 30 decembrie, subliniind că alocațiile nu vor mai crește, în ciuda asigurării existenței în buget a acestei majorări și a promisiunilor ministrului muncii și protecției sociale.
Acesta nu este un caz izolat. PSD are o lungă istorie de promisiuni neonorate și nu doar la nivel național, ci și la Stâlpeni: ulițe asfaltate, dispensar uman, canalizare, iluminat public pe toate străzile, locuri de muncă. De fiecare dată, discursurile populiste sunt urmate fie de tăieri, de amânări și uitări, asezonate cu justificări care nu ajută cetățenilor, ci doar celor care promit, amăgind cetățenii. În cazul alocațiilor, însă, cinismul este cu atât mai evident cu cât vorbim despre viitorul copiilor noștri. Viitorul națiunii, despre care politicienii nu obosesc să vorbească în campanii, este sacrificat pe altarul intereselor de moment, ceea ce duce la sărăcie, lipsa educației și a șanselor de a reuși în viață.
În acest context, este legitim să întreb: DE CE? De ce PSD, partid care promite și șterge dovezile promisiunilor după alegeri, nu este preocupat de viitorul națiunii? De ce PSD șterge cu buretele promisiunile odată ce ajunge sau se menține la putere? De ce nu este preocupat de viitorul națiunii, dar apără intresele privilegiaților sistemului și al „băieților deștepți”? Mai putem crede în ceea ce spune PSD? Și, mai ales, cât timp va mai fi tolerată această lipsă de responsabilitate față de viitorul României?
Răspunsurile trebuie să vină de la fiecare dintre noi, cetățenii. PSD promite, dar nu livrează, deși copiii plătesc prețul. Oare nu este timpul să refuzăm să mai fim păcăliți? De ei, dar și de alții.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News