[ANALIZA] Partidul Noua Lene

Scris de Ionela Birea
863 vizualizari

Nu mai este un secret pentru nimeni componenta Consiliului Local al comunei Stalpeni: 7 consilieri PSD, 3 PNL si 3 Pro Romania. Cum cealalta componenta, cea administrativa, este condusa de primar si viceprimar care fac parte din PSD, putem spune ca PSD reprezinta „puterea”, in timp ce restul fac parte din „opozitie”.

Intr-o lume ideala (cum ar fi spre exemplu localitatea Ciugud, din judetul Alba), primarul, alaturi de consilierii locali munceste in folosul comunitatii pentru atragerea de investitori si implementarea unor proiecte pe fonduri europene, pentru crearea de oportunitati si imbunatatirea conditiilor de trai si de educatie din comuna.

Cred ca putem sa fim cu totii de acord ca evenimentele care se petrec in comuna noastra creaza o situatie departe de conceptul de ideal:

  • Administratia locala consuma mult si produce putin
  • Pe hartie avem planuri multe, inca in faza de proiect, fara vreo optiune clara si termene limita pentru a le pune in practica;
  • Datorita proportiei de consilieri locali in defavoarea opozitiei, in mai toate sedinte de CL se aproba hotararile primarului PSD, consilierii acestui partid avand ca principal rol doar ridicatul la unison al mainii.

Daca ne uitam putin la activitatea opozitiei, in ultimul an vom vedea destule actiuni venite din partea celor de la Pro Romania (imi vin in minte cele legate de societatea de apa, unde parca sunt si mai multe lucruri de facut). Daca ne uitam in gradina PNL Stalpeni, primul lucru care imi vine in minte este sustinerea oferita pentru achizitionarea unui Duster, o cheltuiala total nefolositoare cetatenilor comunei Stalpeni, dar care intre timp a devenit istorie.

Un alt lucru cu care s-a facut remarcat PNL Stalpeni in ultimul an este disparitia adeziunii lui Daniel Dobrisan, una dintre cele mai ne-profesionale (in lipsa de un cuvant mai bun) miscari pe care le-ar putea face un candidat la presedintia unui partid care se vede cu un concurent serios pentru aceasta functie. Pe scurt, dupa nenumarate ocazii in care tanarul Dobrisan a aparut in campania electorala si dupa ce a fost alaturi de colegii lui de partid, „s-a descoperit” ca el nu era legal membru al acelui partid. Unii ar putea spune chiar ca datorita activitatii online a tanarului Dobrisan  PNL are acum 3 consilieri locali, dar ce stie lumea?!

Aceasta „mare actiune” a fost precedata in martie de evacuarea din sedinta de CL a aceluiasi tanar, sustinuta de domnul consilier Nae, care, pe langa intrebarile lamuritoare cu privire la costurile Daciei Duster (video min 1h35) mai sus amintite (prin care parca dorea sa afle cat mai costa un voucher, nu informatii cu privire la necesitatea acestei cheltuieli), considera oportuna externalizarea societatii de apa catre societatea cu acelasi profil din Mioveni, o miscare care nu ar rezolva nicicum problema de baza, aceea a acumularii datoriilor cu o viteza mare.

Probabil din cauza lipsei acute de activitate din ultimele luni (atat online pe retelele de socializare, cat si fizic, in sedintele de consiliu), administratorul paginii de Facebook a filialei din Stalpeni a partidului a decis sa ne delecteze cu niste rufe spalate in public as zice eu, prin postarea de mai jos, publicata pe 21 noiembrie:

Pentru cei care apreciaza PNL Stalpeni, aceasta este pagina noastra de facebook.

Astazi, un membru PNL, a reactualizat o pagina veche din 2016,de cand dumnealui a candidat la functia de primar, dar care nu a mai fost activa de atunci.

Domnul etaleaza poza de familie la profilul PNL, numai ca acel profil nu este cel actual al organizației.

Nu stiu ce vreți sa demonstrați, stimate  domn, pozele de familie, se pun pe pagini personale, ori cumva vreti sa împărțiți si dvs. PNL Stalpeni, in doua tabere, luand exemplu cel, mai prost a ceea ce se intampla la nivel national? 

Organizatia PNL Stalpeni, are o singura pagina, un singur președinte, domnul Lucian Panainte si membrii partidului care formeaza o echipă.

Lasand la o parte greselile serioase de ortografie si tonul usor comunist folosit de autoarea textului in incheiere, aflam niste lucruri interesante, cum ar fi ca exista doua pagini de Facebook ale organizatiei: una facuta de candidatul partidului la alegerile din 2016 (dupa cum recunoaste chiar scriitorul), si cea actuala, folosita de organizatie la alegerile din 2020. Poate ar trebui sa le spuna cineva ca intr-o echipa punem jucariile la comun, nu le are fiecare pe ale lui 😉

In lipsa de alte subiecte pentru postari, probabil fiindca este un numar finit de sarbatori religioase in calendar, evenimente istorice si nu e inca Craciunul pentru evenimente caritabile, administratorul paginii s-a gandit ca un subiect de mare interes local ar fi ca cineva a schimbat poza de profil a unei pagini care nu mai era activa de 5 ani. Pe modelul jurnalistic neaos romanesc, unde nu sunt stiri, facem!

Organizatia locala PNL pare total dezamagita de alegerile facute de PNL la nivel national, respectiv de a face un guvern cu PSD-ul. Aceasta pare a fi in contradictie cu actiunile din ultimii ani ale presedintelui filialei de la Stalpeni a partidului (da, acelasi cu cel amintit in textul de mai sus), de vadit blat cu PSD-ul, incepand de la lipsa de proiecte proprii in mandatul trecut si pana la votul „pentru” oferit bugetului de anul acesta, un buget aflat in totala neconcordanta cu nevoile comunei, dar si cu realitatea, fiind rectificat pana acum de cel putin 5 ori.

Ca pe orice retea de socializare, cetatenii au inceput sa comenteze la acea postare, acestia dorind ca PNL sa se concentreze pe proiecte de CL in folosul comunitatii  si care au incetat complet dupa ultimele alegeri din partid, de cand tanarul Dobrisan a fost exclus din partid. Raspunsul administratorului paginii (care pana la aceasta ora nu a putut fi identificat, sursele noastre numind-o pe secretarul de partid, ori pe sotia presedintelui filialei), a fost ca PNL nu este dator „nimanui cu explicatii sau ce face organizatia noastra”.

Conform HCL 57/2021 indemnizatia lunara a unui consiler este de 936 lei/ luna x 12 luni x aproximativ ultimii 5 ani in care partidul a avut consilieri x 2 consilieri pe care sunt sigura ca i-a avut si in mandatul trecut = 112.300 RON incasati de PNL din taxele si impozitele locuitorilor comunei Stalpeni. Pentru cine foloseste inca sistemul vechi, sunt 1.123 milioane de lei vechi, adica aproape 1 miliard.

Ce a primit comuna Stalpeni de 1 mld incasat de consilierii PNL (jumatate incasati de presedintele partidului)? Un proiect privitor la transparenta sedintelor de consiliu aprobat dupa lupte seculare, in conjuctie cu o noua regula a Guvernului care obliga administratiile locale la transparenta. Daca ne intrebam cine a initiat, documentat si depus in cateva randuri acel proiect la primarie, raspunsul este Daniel Dobrisan, tanarul de 21 ani devenit de pe-o zi pe alta nemembru de partid. Da, nu era proiectul presedintelui de partid, pentru cine se astepta la acest lucru, si nu, nu exista altceva pe lista realizarilor partidului in ultimele mandate.

Simpatizantii partidului justifica lipsa de activitate pe baza faptului ca partidul nu are putere decizionala in comuna. Da, sunt de acord, dar nici nu pare ca ar fi cautat sa aiba aceasta putere, daca ne amintim multitudinea de discutii inainte de ultimele alegeri cu privire la cea mai buna strategie de a invinge PSD. Se pare ca oamenii se multumesc cu slujbe calduroase la stat primite dupa alegeri si cu influenta oferita de titulatura de membru de partid.

Tocmai aceasta lipsa de activitate in consiliu, dar si in comunitate, este ceea ce face din PNL Stalpeni Partidul Noua Lene. Le recomandam calduros domnilor membri de partid sa se puna pe treaba, sa colaborareze cu Pro Romania si sa realizeze proiecte in beneficiul comunitatii care ii va plati cu inca 101.088 de lei in urmatorii 3 ani, fara a calcula si majorarile care vor veni de la 1 ianuarie 2022.

Au fost votati de catre cetatenii comunei sa slujeasca intereselor acestora si inca mai exista timp sa remedieze lipsa de activitate din ultimul an, ca sa poate aspira la un nou mandat. Altfel, sper ca cetatenii comunei sa se respecte suficient pentru ca, la urmatoarele alegeri, sa puna stampila in alte casute.

Din pacate nu am putut lua legatura cu administratorul paginii PNL Stalpeni pentru a-i cere un punct de vedere deoarece am fost blocata de acesta (alaturi de altii) cu precizarea: „Cine nu are loc de mine sa stea inghesuit”.

Referinte:

  1. Organigrama 2021 | Stalpeni Arges
  2. Nu se mai cumpara Duster-ul. Cel putin nu anul acesta | Gazeta de Stalpeni (gazeta-stalpeni.ro)
  3. VIDEO Dezbaterea publică a bugetului de venituri si cheltuieli pentru anul 2021 | Gazeta de Stalpeni (gazeta-stalpeni.ro)
  4. Convenabila disparitie a unei adeziuni si incredibilul caz de lapsus colectiv de la Stalpeni | Gazeta de Stalpeni (gazeta-stalpeni.ro)
  5. Ce masuri va lua opozitia? | Gazeta de Stalpeni (gazeta-stalpeni.ro)
  6. Ultimul meu comunicat… | Gazeta de Stalpeni (gazeta-stalpeni.ro)
  7. VIDEO Sa se externalizeze, primesc, ca sa nu facem nimic! | Gazeta de Stalpeni (gazeta-stalpeni.ro)

 

Foto: freepik.com


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate