[ALEGERI] Cum vor afecta comasările anunțate de PSD și PNL alegerile din comuna Stâlpeni. Și nu numai.

Scris de Andrei Vacaru
222 vizualizari

Conform declarațiilor liderilor partidelor aflate la guvernare, în data de 9 iunie vor fi organizate atât alegeri locale, cât și europarlamentare, comasarea decisă politic reprezentând inclusiv liste comune pentru PSD și PNL la scrutinul pentru Parlamentul European.

Aceștia au anunțat și calendarul alegerilor din 2024 convenit de cele două partide, prin comasări. Astfel, în 9 iunie 2024, românii vor fi chemați la urne pentru alegerile locale și europarlamentare, în luna septembrie 2024 de două ori, pentru alegerea președintelui, turul I și turul II, iar în 8 decembrie 2024 pentru alegerea membrilor parlamentului, Senat și Camera Deputaților.

Logica fragilă a comasării

La conferința de presă de ieri, premierul Marcel Ciolacu a invocat necesitatea comasărilor ca fiind soluția care va asigura viitorul României, afirmând conform Euronews„doar cele două mari partide se pot uni și face față unui val extremist. Niciuna dintre cele două forțe politice nu se poate angaja singură în această bătălie.” Iar Nicolae Ciucă a afirmat și el că „decizia vizează stabilitatea țării și coerența actului de guvernare, ținând cont de interesul cetățenilor.”

Reținem așadar din declarațiile celor doi lideri de partide nevoia reducerii valului extremist, precum și nevoia de stabilitate politică după acest an electoral. Valul extremist nu poate fi contestat, mai ales că însuși modul de guvernare al coaliției PSD – PNL aduce voturi pentru partide precum AUR sau SOS, urcându-le la cote importante în sondaje. Cote care nu se știe cât sunt de reale, votul fiind până la urmă cel care infirmă sau confirmă cifrele vehiculate.

Dar va ajuta comasarea stoparea creșterii și o eventuală diminuare a acestui val? AUR și SOS nu trec de 30% împreună (26% după ultimele sondaje), mult sub cota atribuită alianței PSD și PNL. Conform spuselor de ieri ale celor doi lideri, partidele aflate la guvernare ar însuma peste 50% din opțiunile românilor, ceea ce ar însemna că pot forma împreună majoritatea guvernamentală, după rundele de alegeri din acest an. Și atunci unde este spaima invocată pentru comasare?

„PSD și PNL”, arată Aktual24 într-un articol, „au calculat că 31% plus 20% vor duce la un scor zdrobitor, la prosperitate și fericire în următorii cinci ani, zece ani, poate chiar 20, dar mai bine 30 de ani. Însă mari surprize îi așteaptă. Cel mai probabil, în urma acestei comasări obscene între PSD și PNL, o bună parte din electoratul PSD se va îndrepta către simpatizanții lui Simion și ai USR-ului, iar cea mai mare parte a electoratului PNL va migra către USR și REPER.”

Câștigătorii alegerilor locale vor sta pe tușă 4 luni și 11 zile

La Stâlpeni, alegerile locale au fost câștigate în 2020 de PSD. Acest partid a dat primarul, Gabi Șerbănoiu, precum și 7 consilieri locali, dintre aceștia fiind ales viceprimarul, Mariana Machedon. Alegerile au fost organizate atunci în toamnă, din cauza pandemiei, ceea ce a dus la prelungirea mandatelor vechiului consiliu local, al primarului și al viceprimarului, ultimii doi fiind și astăzi în funcție.

După alegeri, mandatele primarului și consiliului local au început oficial în 22.10.2020, Prefectul județului Argeș emițând Ordinul 437/2020 care consfințea rezultatul alegerilor locale din 2020 la Stâlpeni. Prin urmare, actualele mandate de 4 ani ale primarului Șerbănoiu, viceprimarului Machedon și ale actualilor consilieri locali, vor expira abia la 21 octombrie 2024.

Cum alegerile locale vor fi devansate, prin comasare, din luna septembrie în 9 iunie, rezultatele se vor ști probabil încă de a doua zi, respectiv în 10 iunie. Asta înseamnă că cei aleși democratic la Stâlpeni vor trebui să aștepte expirarea mandatelor celor încă în funcție, la fel ca în alte comune, orașe și municipii din țară 133 de zile. „Stat pe tușă”, cum se spune în fotbal, 4 luni și 11 zile, în care învingătorii vor privi de pe margine cum foștii aleși vor guverna localitatea Stâlpeni. Printre care vor fi și noii învingători sau proaspăt pierzătorii alegerilor din 2024.

O situație inedită, care va naște tensiuni și care îi poate pune în dificultate atât pe actualul primar, cât și întregul consiliul local. Deoarece vor fi acuze de rea credință, se va invoca probabil „greaua moștenire”, iar acest fapt nu pare a fi în beneficiul alegătorilor sau al comunei Stâlpeni.

Ilegalități ce vor trebui … legalizate

„Reacțiile pe rețelele de socializare ale oamenilor activi intelectual în privința marelui „alianță pentru stabilitate” sunt împărțite în proporție de 100% în trei categorii: dezgust, plictiseală și ironie” se mai arată în articolul citat din Aktual24, privind reacția la comasare. „Dar”, scrie și PressHub într-un articol pe aceeași temă, „ce se întâmplă cu primarii și consilierii care schimbă partidul pentru alegerile comasate?”

Codul Administrativ, art. 160, prevede că mandatul primarului încetează, de drept, prin „h) pierderea, prin demisie, a calității de membru al partidului politic sau al organizației minorității naționale pe a cărei listă a fost ales”. În acest context, întrebarea celor de la PressHub este una cu aplicabilitate legală, PSD și PNL trebuind să schimbe și legea, nu numai data alegerilor, pentru a nu naște situații de incompatibilitate pentru aleșii locali.

Pentru o mai bună înțelegere a deciziei ilogice și a conjuncturii create artificial, iată un exemplu ipotetic, dar relevant pentru Stâlpeni. Să presupunem că, așa cum se știe pe surse, PSD nu își va da acordul ca Șerbănoiu să candideze pentru primărie din partea acestui partid și în 2024. Cum actualul primar a spus că este decis să candideze pentru încă un mandat, atunci va avea de ales între candidatura ca membru al unui alt partid, ori ca independent.

Dacă va alege alt partid, va trebui să își dea demisia din PSD și să se înscrie în acesta, legea neadmițând vreunui cetățean român să fie în același timp membru al mai multor partide politice. Ori demisionând, conform Codului Administrativ în vigoare, primarul Șerbănoiu își va pierde mandatul de primar. La fel și în situația în care va candida independent, deoarece partidul va avea un alt candidat, fiind obligat să-i retragă calitatea de membru de partid lui Gabi Șerbănoiu, pe motiv de afectare a șanselor candidatului PSD la alegerile locale. Sau așa ar fi normal.

O campanie electorală … de tot râsul

Să mergem mai departe și să ne imaginăm cum va arăta campania electorală cu Șerbănoiu candidat, din partea PNL să zicem. Va trebui să spună că PSD este, ca să fiu elegant, „în fel și chip” pentru a opri voturile care ar merge către acest partid și pentru a le aduce în dreptul său. Dar va trebui în aceeași campanie să meargă și alături de PSD, ca să promoveze lista de candidați pentru alegerile europarlamentare, decisă la București de Ciucă și Ciolacu.

„Păi cum vine este asta?”, se vor întreba probabil oamenii. „Ne spune că este bun PSD la Parlamentul European, că a fost bun că l-a susținut 8 ani primar, iar acum nu mai e bun … că a schimbat partidul?” Și, precum cetățeanul turmentat, se vor uita la cei veniți în campania electorală la poartă și-i vor întreba nedumeriți „până la urmă, noi cu cine votăm?”

Iar dacă vor fi liste comune și la locale, PSD sau PNL mergând cu un candidat unic la funcția de primar și o singură listă pe care se vor afla aceiași consilieri ca acum, pe cine vor vota cei ce nu suportă unul din cele două partide? Vor pune ștampila cei din PNL, care nu vor PSD și invers, pe candidatul sau pe lista comună? Cel mai probabil nu.

Probabil că la situații de genul acesta va duce logica strâmbă a unor comasări dictate de Ciolacu și Ciucă, cel mai probabil preocupați doar de propriile funcții și nu de soarta românilor. Români de care își bat joc prin aceste decizii politice infantile. Ce se va întâmpla? Fie va fi o absență masivă la urne, de care vor profita, cel mai probabil AUR sau Alianța USR – PMP – Forța Dreptei, fie PSD și PNL va fi penalizat de propriul electorat, comasându-i într-o opoziție pe care și-au decis-o singuri.

Foto: Freepik


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate