[ OPINIE ] Primarul „după ureche” și multă apă de ploaie diluată cu datorii, ce se scurge încet – încet, către Mioveni

Scris de Andrei Vacaru
257 vizualizari

PREAMBUL…

Dacă ar veni primarul la mine la firmă să mă verifice ce fac cu banii și pe cine am de gând să dau afară din firmă, acesta ar pleaca în secunda doi, poate și cu un șut în fund pentru tupeul de a mă desconsidera ca persoană privată, ale căror drepturi sunt apărate de lege. Iar dacă nu ar vrea să plece, atunci aș suna la 112 să vină poliția să îl dea afară, pentru că spațiul firmei este unul privat, chiar dacă ar fi închiriat de la primărie. Ceea ce nu este, dar zic.

Dar nu va veni niciodată, deoarece un primar de bună credință știe că o firmă este persoană juridică, cu drepturi protejate de lege și de instituțiile statului, stat care a specificat clar cine sunt autoritățile care au drept de control în societățile comerciale (ANAF, DSV, etc, după caz) sau cine sunt cele care sunt abilitate să facă o cercetare penală în cazul producerii unei infracțiuni de către sau în interiorul societății.

… CĂ NU EXISTĂ CONSILIERI LOCALI MAI CU MOȚ DECÂT ALȚII…

Consiliul local Stâlpeni a adoptat o hotărâre, de fapt mai multe, toate ILEGALE, prin care i-a desemnat pe unii consilieri locali „reprezentanți pe lângă” SC APA TOP SERV STÂLPENI SRL. Acest fapt creează premisa ca unii consilieri să fie „mai egali în drepturi”, adică să aibă mai multe privilegii decât ceilalți consilieri, toți fiind asociați ai firmei mai sus amintite. De aceea spun că este ilegal.

Consiliul local a adoptat și alte HCL-uri prin care au fost desemnați tot „reprezentanți pe lângă…” și alte persoane, care nu au calitatea de consilieri. Ceea ce este și asta ilegal, încălcând Legea societăților comerciale unde administratorul firmei este suveran în acțiunile sale, în raport cu acel contract de administrare în baza căruia a fost angajat.

Mai mult, printr-o altă hotărâre de consiliu, atât administratorul pieței, cât și administratorul SC APA TOP SERV STÂLPENI SRL, au statut de invitat permanent la ședințele de consiliu, având obligația prezentării a unor rapoarte succinte de activitate și de a răspunde întrebărilor consilierilor locali, aceștia având rolul de ACȚIONARI ai societății comerciale.

… ÎN COMUNA PRIMARULUI „DUPĂ URECHE”…

Primarul nu poate spune că este străin de aceste ilegalități, inclusiv de creșterea prețului la apă, așa cum a afirmat recent pe o rețea de socializare, atâta timp cât el este INIȚIATORUL acestor proiecte de lege, iar societățile comerciale, conform art. 136 din Codul Administrativ, nu au drept de a iniția proiecte de hotărâri.

Mai mult, nu poate exista o auto-dezvinovățire a acestuia atâta timp cât el este principalul vinovat pentru că a aplicat „după ureche” legea, fiind în același timp și garantul respectării legii în unitatea administrativ teritorială pe care o conduce, conform art. 154 din același Cod administrativ.

… UNDE CURGE LA ROBINETE APA DE PLOAIE DILUATĂ.

Comuna Stâlpeni are de ceva timp serviciul apei menajere. Acesta a fost implementat prin alocări de fonduri europene sau de la guvern, realizându-se rețelele de apă pentru uz casnic în satele aparținătoare. După realizarea acestor rețele de apă trebuia găsită o formă prin care acestea să poată fi administrate și, în consecință, a fost creată asocierea cu UAT Mihăești, asociere reprezentată de către o societate comercială, APA SERV TOP STALPENI SRL.

Firma a fost administrată tot după ureche de un domn, care a băgat-o în faliment, dar a fost atent selecționat de CL, fiind atât de competent să conducă și societatea comercială rezultată în urma falimentului și separării de comuna Mihăești, aceasta numindu-se SC APA TOP SERV STÂLPENI SRL. Doar că a băgat-o și pe aceasta în datorii, și nu puține, de peste 320.000 de RON.

După ce a văzut că situația este „alunecoasă” după un control ANAF, administratorul „competent” s-a făcut că plouă și și-a depus demisia, fără să predea gestiunea. Situația este identică cu cea a actualului administrator al comunei, care nu și-a predat gestiunea de la liceu, acolo unde era contabil ȘEF, dar astea sunt amănunte, legea fiind facultativă la Stâlpeni.

ȘI CÂND SĂ IASĂ SOARELE…

După plecarea acestui domn responsabil cu falimentul, primarul a ales tot „după ureche” pe altcineva să îi țină locul demisionarului-pensionar. Acesta, bucuros că are un loc de muncă călduț, s-a fofilat cât a putut de la îndatoriri, știind că are protecție „de mai sus”. Până într-o zi când se ridicase mira și a zis că e pe el nu îl mai interesează ce avarii mai sunt pe la rețea, că el este în timpul liber și să nu mai fie deranjat. Eeeeei, …

Chestie care l-a înfuriat inclusiv pe „cel de mai sus” și a zis că „ajunge”, gata cu pietroiul ăsta de gât. Așa că a dat sarcină opoziției să găsească ei un administrator bun, că PSD nu are. Oamenii s-au conformat și, după ce au căutat prin dosarele de la partide și n-au găsit nimic, au avut noroc cu un domn consilier, destul de implicat, care avea un vecin ce părea mai competent. Așa că i-au propus să fie administrator.

Și așa a apărut soarele și la Stâlpeni, după ani întregi de nori, ploaie și datorii. Noul administrator, după ce i s-a promis că se vor stinge toate datoriile societății, s-a pus pe treabă. Și ce treabă:

  • pus camere de vederi în bazinele de apă să se vadă când sunt goale sau pline;
  • pus mâna și a dezinfectat bazinele de apă, chestie care nu s-a mai făcut decât în acte;
  • a cumpărat și dotat muncitorii cu echipament și ustensilele necesare, ca să nu mai ceară prin vecini „bre, ai și mata un patent, că pe al meu l-am uitat la primărie”;
  • a adus tehnologie cu autocitire și emitere pe loc a facturilor și chitanțelor pentru ce plătesc consumatorii;
  • plus o mică sumă profit și niște bani puși deoparte, că mâine-poimâine vine statul și taie facturile pentru apa extrasă din pământul țării și trebuie plătite.

… HOP IAR PRIMARUL …

Bun omul, ce mai! numai că l-au chemat la ANAF să îl întrebe ce face cu datoria aia promisă a se rezolva de primar, la angajare. Că sunt penalități mari și cu statul nu te joci. Așa că s-a dus la primarul responsabil pentru datorii, deși nu el a fost la ANAF să dea cu subsemnatul, așa cum nu a fost nici în instanță când a dat cu subsemnatul primul administrator să fie judecat, tot pentru datorii și i-a zis:

Păi ce facem, domn primar, că eu nu vreau să răspund pentru datoriile altora. Ați promis că se rezolvă, atunci când m-ați angajat și?, mai spun aceleași surse că ar fi continuat discuția. Și, prost sfătuit, încă nu știm de cine, că ancheta nu a ajuns și la gară la Stâlpeni, sperând că așa rezolvă lucrurile, a scris o demisie pe o coală A4 și a pus-o pe masa primarului.

Primar care era deja foc și pară de demisionar din mai multe motive:

  • că i-ar fi debranșat cumnatul de la rețeaua de apă pentru niște datorii și primarul a trimis oamenii de la firma de apă să îl rebranșeze, în timp ce datornicul râdea la muncitori, ca să le arate că tot după ureche se face treaba în comună;
  • că n-ar fi vrut să se înscrie în PSD și să preia organizația de tineret, așa cum i-a promis, domnul actual trecând de cei 35 de ani statutari;
  • că ar fi vrut să dea afară din firmă pe unii cu părul creț care împing vântul și nu fac nimic, ori fac, dar în dorul lelii;
  • că atunci când s-a făcut recepția la forajul de la Stâlpeni „soarelui” nu i-a convenit cum arăta lucrarea, cerând executanților să pună un stabilizator de curent, așa cum scrie la carte, ceea ce a însemnat ca oamenii ăia să îi arate obrazul primarului, că nu s-a preluat lucrarea așa cum era, făcută după ureche…

… AȘA CĂ APA SE SCURGE CĂTRE MIOVENI. CE MAI!

Într-o ședință de consiliul, un domn de la PNL care acum s-a cocoțat la județ, sugera să se dea societatea de utilități la Mioveni. Că așa consiliul și primăria scapă de ales administratorii, că i s-a luat de faptul că lumea îi înjură pe ei că vine apa maronie la chiuvetă atunci când vine, în loc să înjure firma de utilități, că se scapă și de plăta datoriilor făcute în trecut, pe vremea când administratori au fost aleși de … aleșii locali. Ce mai, că predarea cu oale și ulcele la Mioveni e cea mai bună soluție.

Și cam acolo pare că se și împing lucrurile, că altfel de ce s-ar opune primarul „după ureche” în fața unui administrator „ca un soare” de bun să facă treabă și să pună societatea pe profit? Scuzați, am zis „profit”? Of, păi asta este o adevărată blasfemie, că nu e bine să nu zici „profit” la societatea de apă, că îi crește brusc glicemia primarului și trebuie să bea apă de la robinet. Și știți cum e apa de la robinet la Stâlpeni, unde cloramina se pune cu cana.

Și, ca să împingă și mai mult lucrurile, l-a trimis pe celebrul domn competent administrator public fără contract public, adică fără obiectul muncii, să stea pe capul administratorului. Iar opoziția a zis că trimite și ea pe cineva să stea pe capul trimisului primarului, ca să lase administratorul „soare” în pace, să își facă treaba. Așa că va ieși, cel mai probabil scandal. Și ca să fie pace și armonie, nu mai bine lasă ei să curgă apa încet la vale, la Mioveni?

Că atât se poate. Și ce, lumea a votat mai competent? N-a votat! Așa că are ce merită: apă maronie, scumpă și diluată cu apă de ploaie și mult scandal.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate