[EDITORIAL] „P” de la publicitate, de la pomeni și plase, de la paranghelie, de la perceptor și de la păcăleala că e un bun primar

Scris de Andrei Vacaru
534 vizualizari

„P” de la publicitate

De ceva timp primarul Gabi Șerbănoiu este în campanie de imagine, una pe care nu am cum să nu o observ. Aceasta a fost începută la „Focul lui Sumedru” de Sfântul Dumitru, anul trecut și este amplificată în ultima perioadă prin apariția tot mai numeroasă a acestuia într-o publicație care îi dedică foarte multe articole edilului din Stâlpeni.

Nu știu cine plătește pentru acest serviciu, pentru că de aproape 4 luni pe site-ul primăriei nu este publicat niciun contract din 2023, așa cum apăreau ele, începând cu 2020. Nu știu nici dacă cineva, cum ar fi primarul, plătește pe persoană fizică pentru aceste articole, însă densitatea lor arată că publicația este extrem de dedicată creșterii imaginii publice a lui Gabi Șerbănoiu.

Publicul ar trebui să știe ce anume este contribuție jurnalistică independentă și care articol, reportaj, știre de radio sau televiziune sunt create în limitele unei convenții contractuale”

scria Brândușa Armanca, jurnalistă şi profesor universitar în jurnalism, într-un articol din PressHub pe care autoarea îl recomandă tuturor celor care lucrează în presă. În acest caz, dacă publicația are contract cu primarul Șerbănoiu sau cu primăria, articolele respective ar trebui să și informeze că sunt redactate în baza acestui contract.  Nu de alta, dar nu este posibil să construiești încredere în cineva, dacă tu însuți nu oferi acel minim de încredere.

Am transmis respectivei publicații această întrebare, dacă există un astfel de contract, însă până la data apariției articolului nu am primit niciun răspuns.

„P” de la pomeni

Tot de anul trecut primarul împarte „pomeni” cum se spune, „la tot satul”. Fie sarmale și fasole cu ciolan așa cum a fost la „Focul lui Sumedru”, fie pungi cu diverse produse, așa cum a fost la slujbele de la bisericile din satele din comună, ori copiilor la Serbarea de Crăciun. Pentru mâine se anunță că va împărți ouă roșii și cozonaci la toți cei care vor veni la paranghelia cu care probabil va reinaugura Căminul de un milion de lei de la Livezeni. „Investiție” care mai înghite încă 30.000 lei și din bugetul pe 2023, pentru copertină și draperii, că milionul de până acum nu a fost suficient.

Numai să nu plouă mâine. Nu cu ouă roșii și cozonaci, că de asta are grijă domnul primar, ci cu apă de ploaie, că iar se înfundă scurgerea de la WC-uri, bazinul umplându-se cu apa pluvială care se infiltrează de pe platoul pavat în rețeaua prost făcută, pe lângă țevi, în căminele de colectare. Vă dați seama? Ce vor face bieții artiști și spectatorii, dacă îi trec cele lumești? Că ouăle alea și cozonacul trebuie să mai și iasă afară din organism, într-o formă sau alta.

„P” de la perceptor

Vine băiatul lui nea Jean Perceptorul cu echipa, poate veți zice, că doar nu i-o trimite la primărie pe cei care au nevoie la toaletă. Mai ales că băieții de la APA SERV TOP STÂLPENI SRL au mai fost acolo și au mai scos apa afară din bazin, cu tot ce era înăuntru și au deversat-o pe poteca pe care se duc cei mici care stau dincolo de calea ferată, pe Dealul Morii, la Școala din Livezeni. Vine, cum nu?, că doar nu degeaba l-au pus pe acesta șef în locul demisului Adrian Fica, administrator care a îndrăznit să cumpere cizme și bocanci la muncitori, adică echipament de lucru, așa cum se lamenta domnul Mesteacăn Eugen, la ultima ședință de consiliul local. Ce infamie! Auzi soro.

Și pentru că am zis „perceptor”,  mi-am amintit de ce zicea Gogu, că de ceva timp oamenii din primărie merg din casă în casă să adune bani pentru comună sau cei de la apă și canalizare, pentru societate. Chiar domnul administrator public Mesteacăn a bătut pe la niște porți, dar nu la datornicii pe care primăria îi iartă de dări din considerente care îmi scapă, ci tot pe la porțile celor care se știe că își plătesc dările an de an.

Și pe care a reușit să-i cam enerveze cu insistența lor, mai ales că oamenii se știau cu plățile la zi, ori cinstiți, că nu ei sunt cei ce fură apa, așa cum îi bănuie domn Mesteacăn. Caz în care s-au hotărât fie să se ducă peste primar și să îl ia la rost, fie să nu plătească nimic anul ăsta sau doar în ultima lună a anului. Sau cel mai bine vor plăti, dar numai după ce plătesc și cei cu restanțe mari și pe care nu îi deranjează nimeni.

Mi-am pus întrebarea de ce atâta foamete de bani, de au ajuns să răscoale toată comuna? Și de ce nu sunt publice contractele de anul acesta pe site-ul primăriei, așa cum nu sunt publice nici raportul primarului, obligatoriu în primele 3 luni ale anului, ori rapoartele de activitate ale consilierilor și administratorului public? Întrebări la care doar pot bănui răspunsul, că certitudini, altele în afara lipsei de transparență a administrației și ignorarea legilor, nu prea am.

Sau s-au terminat banii de pomeni și este nevoie de alții. Și probabil vor lua iar de la „învățământ” să dea la „cultură”, ca a doua zi după „Focul lui Sumedru”, anul trecut. Că am înțeles că după ce a făcut vraiște societatea de apă „prin dispoziția mea”, cum zicea primarul Șerbănoiu la ultima ședință de consiliu, domnul administrator public și membru incompatibil în Consiliul de Administrație de la Liceul Stâlpeni se ocupă mai nou și de bugetul școlilor din comună. Va face ordine, că doar se știe cum a lăsat contabilitatea liceului la finalul lui 2020.

„P” de la păcăleala cu încă un mandat de primar

Așa cum am mai scris și se vede cu ochiul liber, comuna arată rău după cei aproape 8 ani de când la cârma primăriei se află Gabi Șerbănoiu. Lucruri prost făcute de la cum arată școlile, piața, chiar și primăria. Ori drumuri peste care s-a așternut asfalt pe deasupra gurilor de canalizare, ulițe pietruite pe ici pe colo cu pretenții de modernizare, spălate de ploile care aduc pietrișul în șanț și canale decolmatate doar pe jumătate, că vorba lui Tanti Tia, „face baie doar pe jumătate de corp”. Plus un cămin reabilitat cu peste un milion de lei noi și cu care nu cred că s-ar putea mândri niciun edil serios din țară.

Pe lângă asta, o sfidare continuă a bunului simț, ultima ispravă fiind aceea că la acțiunea de la Livezeni cu încondeierea „tradițională” a ouălelor roșii, pentru a da bine în poză, de la primărie s-au cerut câte 20 de elevi de la cele trei școli din Stâlpeni, „elevi talentați la desen, … cei mici și gimnaziu”. Nu o selecție după situația școlară cât mai bună, nu note foarte bune la purtare, ci să fie mici și să deseneze bine.

De ce spun că este lipsă de bun simț? Pentru că se folosește de copii pentru imagine, după ce la balul de anul trecut organizat tot la Livezeni, în sală au fost primiți doar părinții copiilor de la Ansamblul Pițigaia sau activiștii de partid, cum a fost și persoana lovită de mașină atunci când traversa prin loc nepermis. Restul au stat pe holul de la intrare, câți au încăput, iar restul în frigul de afară, că era luna decembrie, fără să-și poată vedea copiii aflați la bal.

Noroc că oamenii din Stâlpeni au început să se informeze, să vadă, să își ceară drepturile și, mai ales, să ceară socoteală. Semn că lucrurile se schimbă și, chiar și cu susținerea partidului, oricât ar împărți pomeni în stânga și în dreapta, oricât s-ar folosi de copii pentru a da bine în poze, oricâte grămezi de pietriș ar mai aduce pe ulițele din comună, personal nu cred că această comună merită un nou experiment de 4 ani cu Gabi Șerbănoiu.

Sau cu oricine altcineva despre care se știe că va face exact la fel.

Foto: Freepik


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.


Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate