[ SOLUȚII ] Facem echipă pentru liceul din Stâlpeni? (II)

Scris de Daniel Dobrisan
358 vizualizari

Nu sunt profesor, nu sunt cadru didactic și cu siguranță în momentul de față nu mai sunt elev al liceului Tehnologic „I.C. Petrescu” Stâlpeni. Dar am fost elev al acestui liceu, așa că voi vorbi în primul rând din poziția de fost elev, iar mai apoi din poziția de cetățean implicat civic care a conlucrat și a avut contact cu câțiva dintre profesorii actuali, dar și cu parte din conducerea acestui liceu.

Voi începe prin a face public un detaliu pe care nu-l știați și anume că acum câteva luni am fost contactat de către doamna Gabriela Nedelcu, director adjunct al liceului, pentru a participa alături de dumneai, de conducerea liceului și de profesori, la prezentarea programei școlare, unde a trebuit să le vorbesc elevilor de clasa a VIII a din școlile din comuna Stâlpeni sau elevilor din școlile din comunele vecine, despre experiența mea ca elev în acest liceu și din poziția de cetățean implicat civic în comuna Stâlpeni.

Odată cu această experiență am realizat care sunt avantajele și dezavantajele liceului din Stâlpeni, am realizat de ce s-a ajuns în situația actuală și o să vin și cu două soluții la toate problemele astea, pentru că am început de ceva vreme să nu mă opresc doar la a dezbate un subiect, ci și la a merge mai departe, la soluții.

În primul rând haideți să devenim puțin empatici cu profesorii și conducerea liceului. Liceul Tehnologic „I.C. Petrescu” Stâlpeni are un renume nu foarte bun, ăsta e adevărul, iar acest lucru înseamnă că marea majoritate a celor care aleg să se înscrie aici nu sunt elevii cu cele mai mari medii. Din contră, în acest liceu se poate intra chiar și cu medii foarte mici obținute la Evaluarea Națională. Astfel încât e o misiune foarte grea să transformi un elev de nota 2 într-unul de nota 10. Din acest punct de vedere încerc să îi înțeleg pe profesori și încerc să înțeleg și conducerea liceului.

În al doilea rând, haideți dragi profesori și dragă conducere să devenim empatici și cu elevii, dar și cu cei care cer rezultate mai bune. Nu toți elevii trebuie să fie de 10, dar elevii de nota 2 pot fi transformați în elevi de nota 6, ceea ce pentru a fi admis la examenul de Bacalaureat e de ajuns, e tot ce e nevoie, este suficient.

Sunt de acord că munca poate fi extrem de grea, mai ales atunci când elevii vin cu foarte multe lipsuri și cu un nivel foarte slab de cunoștințe, însă vorbim despre viitorul acestor elevi și, oricât de greu ar fi, meseria de profesor asta presupune: să le salvăm și să le modelăm viitorul. Așadar, din punctul meu de vedere trebuie făcute eforturi, cât mai multe și cât mai mari și trebuie să se vadă aceste eforturi în rata promovabilității la bacalaureat.

De ce s-a ajuns aici?

Consider că s-a ajuns în acest punct din cauza lipsei de colaborare, liceul fiind măcinat și se macină în continuu din cauză că nu se colaborează și se ard, nu se construiesc punți de comunicare. Vă spun sincer, oameni buni, poate sunteți 20 de profesori de diferite materii pentru liceu, că este posibil să colaborați cu entuziasm. Sunt conștient că unul dintre dumneavoastră predă franceză, altul predă biologie, un alt profesor predă chimie, însă cel mai bun lucru pe care îl puteți face pentru un elev este să îl ajutați să fie admis la bacalaureat.

Îmi amintesc că atunci când eram elev în clasa a XII-a profesorii materiilor extra o „lăsau mai moale” pentru ca elevii să se poată concentra pe învățatul pentru bacalaureat. Este bine, însă nu e de ajuns. E nevoie de entuziasm, e nevoie de mai mult și dacă tot aveți ocazia, vorbițile elevilor la orele dumneavoastră despre importanța bacalaureatului, încurajați-i, ascultați ce au de spus, vorbițile despre cum a fost pentru dumneavoastră experiența la bacalaureat, fiți alături de ei, pentru că doar cu un efort comun se poate atinge un rezultat înalt.

Este nevoie din punctul meu de vedere de 2 lucruri importante: stabilirea unui obiectiv și comunicarea.

  1. Stabilirea unui obiectiv

Eu văd lucrul ăsta începând cu o ședință  a conducerii împreună cu toți profesorii în care să se stabilească clar ca toți elevii să fie admiși la bacalaureat și apoi să vedem exact cum se poate îndeplini obiectivul ăsta, pe etape și responsabilități. Consider că în momentul de față nu ar trebui ca liceul să se focuseze pe a face elevi de 10 (nu spun că nu ar fi bine), ci ar trebui să se focalizeze pe a face toți elevii de cel puțin nota 6. Iar la acest obiectiv pot participa toți profesorii.

O ședință la care profesorii să conlucreze pentru a-i aduce pe elevi la acel minim de care este nevoie pentru a promova bacalaureatul. Pentru obiectivul ăsta e nevoie de toate resursele de care liceul dispune, desigur și de ajutor din partea autorităților locale și a societății civile.

  1. Comunicarea

Am mai spus-o și o s-o spun mereu: comunicați oameni buni, continuu, cu bune intenții și eficient.

Indiferent că e vorba de primărie, de consiliul local, de partide, de profesori, de elevi, de conducere, de liceu … tot ce trebuie să faceți este să comunicați. Doar în felul acesta vedeți exact cum vă poziționați față de obiectiv, în ce situație se află liceul, dați dovadă de transparență și puteți obține mai repede ajutorul necesar.

Am scris despre invitația mea de le vorbi elevilor despre liceu și despre cum a fost să fiu elev aici. Mi s-a cerut ajutorul și cu mare drag am acceptat. M-am bucurat că am putut face asta, deci cereți. Să ceri ajutorul nu denotă slăbiciune, denotă cunoașterea limitelor, lucru în echipă, deschidere și sinceritate, pentru a face lucruri bune pentru elevi. Așadar, atunci când aveți nevoie, repet, cereți ajutorul.

Vreau să închei seria aceasta de articole prin a vă spune că tot acest scandal din ultimele zile, toate jignirile și toate certurile nu fac bine nimănui. Haideți oameni buni să facem ceva, hai să lăsăm jignirile și certurile, să uităm cine a început, pentru că e irelevant de unde a pornit totul. Și haideți să ne dăm mâinile și să începem să construim. Haideți să ne propunem ca pentru anul școlar 2022-2023 la Stâlpeni toți elevii să fie admiși la Bacalaureat.

Eu sunt pregătit să mă implic, sunt dispus să-mi aduc aportul și să-mi asum obiectivul ăsta, iar dacă aveți nevoie de ajutor nu trebuie decât, așa cum spuneam mai devreme, să-l cereți.

 Foto: Freepik


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate