Postarea cu urzicătura
Pe grupul de whatsapp al autorităților din Stâlpeni în care sunt incluși și consilierii locali, a apărut o postare a domnului profesor de istorie, fost inspector școlar, coordonator al Școlii gimnaziale Rădești și președintele PNL din comună, Panainte Lucian, în care acesta scrie următoarele:
„Pornind de la dictonul „Puneți mâna pe o carte că nu urzică (aici trebuia pus semnul exclamării, domnule profesor)”, vă recomand unora să vă informați și mai apoi să aplaudați.” Textul este însoțit de o captură în care Panainte Lucian arată că ar fi corect gramatical ambele forme de plural pentru substantivul „suport”, respectiv „suporturi” și „suporți”.
Bănuind faptul că autorul postării trăiește o frustrare personală, a cărei cauză nu este cunoscută de toată comuna, nici măcar de cei care aplaudă sau nu pe grupul de whatsapp, domnul Panainte mă obligă la acest drept la replică, atât pentru a înscrie în contextul corect ceea ce nu prea a înțeles nimeni, cât și pentru a arăta că cel care se înșală este domnul consilier.
Așadar, în 28 ianuarie 2024, am scris un articol în gazetă în care arătam printre altele că, la ședința de consiliu, consilierul local Panainte Lucian i-a cerut primarului Șerbănoiu „plin de respect și de umilință nedisimulată (…) trei tomberoane noi. Ca să fie schimbate cele defecte pentru că au „suporți” (corect suporturi, domn profesor!) și roți scoase.” Intervenția sa este redată și într-o secvență video inclusă în articol, astfel încât se poate auzi că așa au stat lucrurile.
Prin urmare, aici cred eu că este cauza „urzicării” domnului profesor, faptul că i-am atras atenția care este forma corectă la plural a substantivului neutru „suport” și că am făcut-o public, unii dintre cei prezenți pe grupul de facebook, aplaudând cele scrise de mine atunci, după părerea acestuia.
Cum se spune corect și în ce context, suporturi sau suporți?
Până la Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române ediția a 3-a (DOOM3) apărut în 2021, forma corectă pentru pluralul substantivului neutru „suport” este „suporturi”. DOOM3 a nuanțat și a introdus și forma „suporți”, dar atenție!, în concordanță cu tendința extinderii masculinului în limba română actuală, la unii termeni tehnici. Respectiv, doar atunci când este cazul unei prezentări tehnice se poate folosi și această formă reflexionară de plural.
Doar în acest caz spune DOOM3 invocat de domnul Panainte, deoarece în mod normal nu este logic și corect gramatical ca același substantiv, „suport”, să aibă două genuri, și neutru și masculin, în același timp. Este ca și cum aș spune eu despre domnul Panainte Lucian că este și penelist și pesedist deopotrivă, deși, tehnic vorbind, ar trebui să fie doar pesedist. Scuze, penelist.
În plus, nu cred că, în contextul ședinței de consiliu local la care am făcut referire mai sus, acesta făcea o prezentare tehnică a tomberonului, masculinizându-i elementele componente. Doar cerea primarului să i se dea trei tomberoane, motivând că nu mai au „suporturile” ca să stea în picioare. Deși, tehnic vorbind, trei tomberoane noi ar însemna în jur de 10 lei de familie locuitoare la blocurile noi, ceea ce nu sărăcește pe nimeni.
Prin urmare, corect în contextul ședinței de consiliu din 25 ianuarie anul curent este „suporturi”, nu „suporți”, chiar dacă domnul profesor, consilier local, fost inspector școlar și președinte la liberalii din comună susține contrariul, spunând că s-au „urzicat” degeaba consilierii locali care nu-l aplaudă. Dar pe care va trebui să îi mai suporte încă câteva luni.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News