[OPINIE] Comunismul a murit. Trăiască comunismul!

Scris de Ionela Birea
570 vizualizari

Vă spuneam zilele trecute la Gazetă despre evenimentul Erasmus care s-a petrecut la Liceul „I.C. Petrescu” săptămâna aceasta. Liceul este partener din 2020 într-un proiect care are ca subiect educația ecologică și mediul înconjurător cu alte licee din Turcia, Franța si Cehia și a fost rândul copiilor din aceste țări să ne viziteze.

Delegația de elevi și profesori străini a fost prezentă mai multe zile în Stâlpeni, fiecare având programe diferite. Copiii au fost întâmpinați în prima zi cu dansuri și jocuri populare, aceasta făcând si subiectul principal al reportajului de 5 min publicat de Muscel TV pe Facebook, de altfel singura sursă de informație furnizată Gazetei de Stâlpeni. Reportajul este în majoritatea lui centrat pe cum au fost primiți elevii străini și oarecum pierde din vedere esența evenimentului, sensibilizarea elevilor la nevoile mediului înconjurător.

Aflăm dintr-o postare de pe pagina de Facebook a Liceului Stâlpeni că evenimentul a conținut și familiarizarea copiilor de la noi și din străinătate cu realizarea compostului, cu plantarea semințelor și îngrijirea plantelor.

Am aflat pe surse că elevii au avut parte și de o oră de biologie în engleză în Parcul Dendrologic de la Mihăiești, lucru de care au fost foarte încântați. Iar președintele delegației a fost o doamna din România care s-a ocupat de traducerea expunerilor și conversațiilor, pentru ca toți participanții să înțeleagă ce se întâmplă în jurul lor.

V-ar fi plăcut să aflați toate astea din postarea liceului de pe Facebook sau din reportajul celor de la Muscel? Da? Și mie.

Ajungând la evenimentele încadrate la categoria AȘA NU, înțeleg că dna director a avut o criză de isterie cu țipete și îmbrânceli după ce Muscel TV a luat un interviu despre eveniment și doamnei director adjunct, atrăgându-și privirile tuturor participanților. Aceasta reprezintă din punctul meu de vedere încă a dovadă a lipsei de profesionalism și a incompetenței pe care o observăm de când a ocupat această funcție.

Mai mult, pe toată perioada evenimentului, doamna director a adus în liceu o echipă de interpreți la bormașini electrice care să monteze echipamentul de monitorizare video, asta deși săptămâna viitoare este vacanță și nu ar fi deranjat pe nimeni. De ce să periclitezi un așa eveniment „istoric”, cum spune chiar doamna director? Pentru că poate.

Revenind la promovarea online a evenimentelor, conducerea liceului pare că a trecut în sarcina “echipei neoficiale de relații publice” a liceului, respectiv domnului „ziarist” si doamnei secretară a PNL Stâlpeni să distribuie informații despre ce s-a întâmplat la „I.C. Petrescu”. Echipă care prin minune a găsit căi de comunicare pe grupul de Facebook al comunei, depășindu-și frica ce îi preocupase anterior că li se vor șterge postările.

Mi-ar fi plăcut să se oprească amândoi la a promova evenimentul, cu semnificația pe care acesta o are. Dar cum bunul simț e o noțiune străină pentru acești „comunicatori”, oamenii care au îndrăznit să aibă o altă părere decât a o felicita pe doamna director au fost întâmpinați cu expresii de genul „nu cumva se vorbește fără rost?”, „v-au cam făcut cu ochiul bunătățile puse pe masa pentru copii. Ce pachete pentru acasă ar fi ieșit, nu?”, „erai pe dinafara total”, „Gică Contra e stâlpenean”.

Să înțeleg că ne-am întors în comunism și nu mai putem avea o părere diferită și să avem conversații civilizate, fiecare cu părerea lui? De ce orice altă opinie, alta decât „mulțumim din inimă partidului”, este tratată cu violența verbală bine cunoscută pentru cei mai sus menționați, în totală neconcordanță cu niște oameni care promovează activitatea unor elevi și profesori? Am ajuns adepții sintagmei „reclama proastă e tot reclamă” și, din lipsă de comentarii în ultimele 24 de ore, aducem soțul, vecinul și conturile false din dotare să mărească vizibilitatea postării, pentru a da impresia de susținători mai mulți decât sunt în realitate?

Atitudinea aceasta este definitorie pentru cineva care dorește să se folosească de acest eveniment pentru a-și spăla imaginea publică a unei persoane aflate în atenția comunității în ultima vreme doar pentru elemente negative și nu pare a avea în vedere promovarea elevilor și a liceului ca instituție.

Doamna director însăși nu mai contenește a lăuda evenimentul, folosind termeni care ne duc cu gândul la aceeași perioadă de până în 1989.

 

 

Ideea că elevii de la Stâlpeni participă la programe educative precum Erasmus+ este lăudabilă și folositoare pentru dezvoltarea personală a elevilor și profesorilor participanți. Și nu numai. Munca depusă până în acest moment de toți cei implicați este și ea la fel de lăudabilă, dar, din păcate, este pătată de modul de comunicare ales, menit a ridica statuie cuiva care luna trecută considera ca Erasmus nu aduce niciun beneficiu liceului.

Pe lângă asta, mă întreb sincer de ce administrația „I.C. Petrescu” a oferit Gazetei de Stâlpeni informații „la mâna a doua”? Nu dorim a rivaliza cu vreun post de televiziune cu experiență, dar pare că nu s-a dorit promovarea evenimentului în comună, gazeta, față de alte canale de comunicare, adresându-se cu predilecție locuitorilor din Stâlpeni.

Orice om de bună credință ar dori colaborări pe plan local la un astfel de eveniment, însă, din ceea ce am arătat până acum, pare că buna credință nu a ajuns la toată direcțiunea liceului.

Foto: Freepik


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate