Pe 9 iunie, primarul comunei Stâlpeni, cunoscut pentru educația sa limitată de doar câteva clase fără bacalaureat și pentru realizările modeste în 8 ani de administrație locală, a câștigat un al treilea mandat. Cum a fost posibil acest lucru într-o societate unde, teoretic, competența și rezultatele ar trebui să primeze? Iată o analiză a principalelor motive care cred eu că au dus la acest rezultat, mai mult sau mai puțin așteptat.
Primarul a utilizat fonduri private și publice pentru a-și face o campanie de imagine înainte de alegeri. Acest tip de publicitate, deși legal discutabil, a fost eficient în menținerea vizibilității sale în comunitate ca un individ implicat și cu putere mare decizională. „Focul lui Sumedru”, spectacolele de muzică populară și de teatru de păpuși la care și-a făcut simțită prezența și care au fost privite ca pe o oportunitate de promovare personală, bannerele, afișele și evenimentele politice au fost strategii cheie în consolidarea prezenței sale în conștiința electoratului din Stâlpeni.
Numărul mare de ajutoare acordate din fonduri europene sau publice, niciodată proprii, a creat un sentiment de datorie în rândul beneficiarilor și familiilor acestora. Oamenii au simțit recunoștință și au considerat că este în interesul lor să-l susțină pe primar, sperând că acest tip de ajutor va continua și în viitor.
Este probabil cel mai perfid mod de a menține captiv un electorat vulnerabil, a cărui subzistență este legată de acordarea unor astfel de ajutoare sociale. Cazul este unul generalizat la nivelul mediului rural în România, precum și la nivelul urbanului mic, așa cum reiese din analize publice făcute de diverse instituții și ONG-uri și a fost folosit ca mijloc de a recâștiga puterea la alegeri și la Stâlpeni.
Persoane din fostul PNL îndepărtate pentru evidente încrengături de interese personale de-a lungul vremii cu PSD, cât și pentru ineficiență politică sau lipsa asumării candidaturii publice, dar și activul PSD, au susținut intens și agresiv campania primarului. În parte din cauza promisiunilor de beneficii post-electorale, precum funcții importante, cum sunt cea de administrator public, de consilier personal sau de administrator al societății de apă, al cărui mandat se termină la finalul anului, au fost posibile recompense pentru susținerea primarului. Această alianță politică transpartinică a amplificat puterea de mobilizare a electoratului în favoarea primarului, precum și punerea de presiuni pe contracandidații acestuia sau pe susținătorii lor.
Opoziția a fost și ea, ca de fiecare dată, fragmentată, fără a exista o alianță puternică care să poată concura eficient cu actualul primar și PSD. Lipsa de unitate și orgoliile candidaților opoziției a dus la o dispersare a voturilor, ceea ce a favorizat menținerea în funcție a primarului. Totuși, trebuie remarcat că PSD a pierdut majoritatea în Consiliul Local, ceea ce arată că, la viitoarele alegeri, o alianță care s-ar consolida în mandatul 2024-2028 în consiliul local ar putea participa la alegerile de peste patru ani, cu șanse mari de a răsturna scaunul de primar în favoarea reprezentantului agreat de această coaliție.
Pe surse se știe că au existat bani pentru mită (pre)electorală. Aceștia au fost distribuiți sub diverse forme, cum ar fi evenimente la care s-a oferit muzică, spectacole de teatru de păpuși sau mâncare gratuit, excursii în țară la biserici pentru organizația de seniori, carduri cadou pentru cumpărături la supermarket, chefuri organizate pentru susținători și altele.
Deși aceste practici sunt ilegale și imorale, ele au jucat un rol crucial în succesul electoral. Dar de ce se apelează la astfel de practici imorale? Pentru că sunt doritori printre locuitorii comunei să se vândă pe nimic, dar și pentru că astfel de procedee sunt extrem de greu de dovedit.
Mulți locuitori și-au exprimat nemulțumirea față de realizările primarului sau au promis că vor participa la acțiunile opoziției și nu au venit. Dar la urne au ales să-l voteze din nou pe primar. Această contradicție poate fi explicată atât prin lipsa de alternative viabile, cât și prin sentimentul de „familiaritate” (e de-al nostru, dintre noi și este cunoscut) pe care l-a oferit actualul primar, în ciuda realizărilor sale extrem de limitate. Dar și prin acceptarea unei stări de subdezvoltare a comunei, evidentă pentru oricine vizitează Stâlpeniul (așa cum a fost cazul actualului prefect care a afirmat că aici nu se trăiește nicicum ca în secolul XXI). O acceptare care va menține comuna Stâlpeni în subdezvoltare, încă 4 ani.
Primarul și susținătorii săi au desfășurat o campanie intensă de dezinformare, contracarând eforturile de informare corectă ale altor surse, așa cum a făcut Gazeta de Stâlpeni. „Jurnaliștii” care au acceptat să promoveze imaginea „coafată” a primarului pentru beneficii minore au contribuit la formarea unei imagini false, dar pozitive, în rândul alegătorilor.
Acuzațiile nefondate ale unora dintre acești indivizi, care au jucat pe față de partea primarului, la adresa Gazetei, cum că noi am fi făcut publicitate (negativă) primarului pentru că am scris adevărul despre el și de aceea a câștigat, reflectă intensitatea acestui război mediatic dus de campania primarului, cu mijloace dintre cele mai perfide și chiar prin atac suburban la persoană.
În concluzie, succesul primarului din Stâlpeni la alegerile din 9 iunie nu poate fi atribuit unui singur factor, ci unei combinații de strategii politice și sociale bine orchestrate. Utilizarea fondurilor publice pentru publicitate personală și ajutoare sociale, sprijinul politic strategic, „lipsa de coloană vertebrală” a unor exponenți politici care au fost înlăturați din conducerea PNL Stâlpeni și s-au înrolat pe față sau prin conturi false pe facebook în campania primarului, fragmentarea opoziției, practicile de mituire electorală și manipularea informației au fost elemente esențiale în obținerea celui de-al treilea mandat.
Deși, atunci când câștigi în astfel de condiții, victoria este una „a la Pirus”, deoarece singurii care au de câștigat câte ceva sunt cei realeși la putere, însă perdanții, în număr foarte mare, sunt toți locuitorii comunei Stâlpeni, așa cum se poate constata ușor, vizitând „mărețele realizări” ale primarului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News