Vinerea verde – idee de proiect

Scris de Daniel Dobrisan
506 vizualizari

A trecut ceva timp de la ecologizarea pe care am organizat-o impreuna cu asociatia (in curs de infiintare) „Stalpeni, comuna noastra!” si am aflat cu tristete ca in continuare gunoaiele sunt aruncate la intamplare pe domeniul public, pe islaz, pe langa rau sau pe santuri.

As minti daca as spune ca ma asteptam ca in urma ecologizarii sa nu mai vedem oameni care arunca gunoiul in spatiul public. Nici vorba de asa ceva. Era clar, pentru mine cel putin, ca o simpla ecologizare nu va rezolva o problema atat de mare. O astfel de problema se poate rezolva doar daca chiar se doreste sa fie rezolvata, iar solutia vine in cea mai mare parte de la autoritatile locale.

Desigur, fiecare dintre noi ne putem gandi la natura, la viitorul nostru sau la comunitate, dar daca e sa fim realisti si cat mai angrenati in realitate, vom putea admite faptul ca marea majoritate dintre noi functionam dupa deviza „las’ ca merge si asa”.

Cum facem sa trecem peste „las’ ca merge si asa”?

In primul rand, avem nevoie de ajutorul autoritatilor locale si aici ma refer la luarea unor masuri clare in privinta poluarii. Daca oamenii vor vedea ca Primaria Stalpeni pune accent pe a pastra curatenia, atunci automat vor incepe sa fie mai atenti unde arunca gunoiul. Iar daca se mai si infiinteaza puncte de colectare a gunoiului menajer, atunci se va mai face un pas inainte in mentinerea curateniei.

Cred si sper ca sunt cat mai multe persoane care au auzit de campania Ministerului Mediului: „Vinerea Verde”. Este o campanie in care oamenii sunt incurajati sa mearga la locul de munca cu bicicleta sau pe jos. De ce nu am putea face si noi asta, acolo unde putem?

Daca as fi autoritate locala as porni acest proiect in comuna Stalpeni: „Vinerea Verde” in care, in fiecare vineri, as merge 2-3 ore impreuna cu alti voluntari din comuna, cu angajati ai primariei, uneori cu elevii si cadrele didactice, chiar si preoti, cu reprezentanti ai partidelor locale, cu simpli cetateni si am ecologiza impreuna diverse zone ale comunei. Iar pe langa gunoiul strans, mesajul dat de aceasta campanie ar avea un impact mult mai puternic in comunitatea noastra.

Este doar o simpla idee pe care am dat-o. In realitate solutiile sunt mai mai multe, sunt usor de gasit si de pus in practica mai ales pentru Primaria Stalpeni care are destul de multe resurse si pe care le poate folosi in acest scop. Ca sa rezolvam problema gunoiului, pe cea a poluarii, cat si problema lui „las’ ca merge si asa” o putem face, putem reusi, dar trebuie ca, mai intai de toate, sa si vrem sa o rezolvam. Cu totii.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate