FOTO Apa si timpul – notiuni relative

Scris de Ionela Birea
471 vizualizari

Ma gaseam eu prin martie sa postez pe grupul de Facebook despre cum rezolva domn primar solicitarile cetatenilor online si despre faptul ca majoritatea primesc raspunsuri de genul „saptamana viitoare” sau „in cateva zile”.

Eh, zilele trecute cand am fost la izvorul de la moara pentru a lua apa, fiindca, din pacate, cea care curge la robinet nu este potabila, m-am lovit de peisajul dezolant al zonei.

Pornind pe acelasi fir mi-am adus aminte si de promisiunea domnului primar de a face curatenie in zona, dumnealui insusi spunand ca asta a fost cerinta celor de la Directia de Sanatate Publica. Comentariul a fost pus in jurul datei de 9 februarie 2021 pe profilul de Facebook al Primariei Stalpeni. Astazi suntem in 14 august.

Daca va intrebati cum arata acum zona, va atasez niste poze. Vegetatia nu a fost curatata anul acesta in toata zona de la liceu pana la pod, oaza de apa de la moara este in proportie de 90% acoperita de ceva verde, iar oamenii au aruncat gunoi in zona, atat menajer, cat si de constructie, nepedepsiti de nimeni.

Au trecut vreo 26 saptamani de la promisiunea domnului primar si nu pare sa se fi luat vreo masura ca ea sa fie dusa la indeplinire.

Mergand mai departe pe acelasi subiect, in Sedinta Ordinara a Consiliului Local privind aprobarea bugetului din 19 aprilie ( vezi de la 1h 07m), doamna viceprimar Mariana Machedon intareste spusele domnului primar: Se va face curatenie in aprilie – mai cu beneficiarii legii 416, chiar daca fantana este pe o proprietate privata, cu acordul proprietarului, desigur. Cum insasi dna viceprimar mentioneaza ca proprietarul nu a fost niciodata impotriva ecologizarii zonei, incep sa cred ca timpul este o notiune relativa cam in toata primaria, nu numai in calendarul domnului primar.

Acum, daca ati devenit prieten pe Facebook cu Primaria Stalpeni (fiindca majoritatea notificarilor sunt puse aici si nu pe pagina institutiei din motive de dumnealor stiute), ati observat numeroasele postari cu privire la curatenia realizata in diferite zone ale comunei:

  • Martie: curatarea santurilor in satul Stalpeni, zona “Stadion”;
  • Aprilie: lucrari de reparatii si intretinere pe domeniul public in zona scoala Radesti, curatenie in satul Radesti, Podul Divanului, Centru Stalpeni – Pasarela, de o parte si de alta a drumului national DN73, de la trecerea de cale ferata Stalpeni pana la intrarea in satul Radesti, ecologizare zona Zavoi Stalpeni – platform a Blocuri Vechi;
  • Mai: Cosirea vegetatiei in satul Livezeni, cur atat si cosit in zona Posta – Primarie, actiuni de cosire pe domeniul public, pe o parte si pe alta a DN73 in zona centru Stalpeni;
  • Iunie: Cosit domeniul public Stadionul Radesti, toaletare si cosit de vegetatie in parcul de la pasarela, intretinere a stadionului Radesti;
  • Iulie: Zona centru, Oficiu postal – Parc Pasarela Stalpeni, Cosit de vegetatie si cur atenie pe Stadionul Radesti;
  • August: Stadionul si alte zone din Radesti.

Factorul comun al tuturor acestor zone pare a fi ca sunt centrale, majoritatea cu iesire la E574/ DN73. Adica un fel de curatenie de ochii soacrei sau afara e vopsit gardul, inauntru-i leopardul.

Stadionul Radesti, amplasat chiar langa Caminul Cultural Radesti, locul de sedinta lunara a Consiliului local, pare a beneficia de atentie sporita din partea autoritatilor. Salutam implicarea (intarziata) in relansarea sportului in comuna Stalpeni, dar intr-o situatie normala aceste actiuni de ecologizare ar viza intreg teritoriul comunei Stalpeni, la intervale regulate.

Nu stiu altii cum sunt, dar cred ca ar fi de folos tuturor sa clarificam unele lucruri:

  • Intelege toata lumea ca o saptamana are 7 zile, iar aprilie si mai sunt a 4-a si a 5-a luna a anului? Stiu, intrebarea e retorica, dar raspunsul ar fi de folos din partea administratiei locale la urmatoarea solicitare a vreunui cetatean;
  • Luna Curateniei s-a desfasurat in comuna Stalpeni sau pe DN73? Nu de alta, dar daca facem curatenie doar in zona aia, pe restul zonelor care necesita a fi curatate cand le acordam atentie? Iarna?

Pana aflam raspunsul la intrebarile de mai sus poate ne uimesc cei de la primarie si ecologizeaza si alte zone din comuna. Totodata, poate aflam cand va fi primul om amendat ca arunca gunoiul in locuri nepermise. Poate …


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate